Somalier döms för kidnappning och utpressning, men slipper utvisning

BROTTSLIGHET. Lunds tingsrätt dömde den 27 mars 2020 tre män, en 18-åring och två 22-åriga, för människorov, försök till människorov och försök till utpressning. De båda människorovsbrotten betecknades som mindre allvarliga. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom med den förändringen att fängelsestraffen för de två äldre bestäms till två och ett halvt år och för den yngre till ett år och tre månader.

Det var den 15 oktober 2019 som två bilar stannade utanför en godisaffär på Bankgatan i Lund. Några unga män steg ur bilarna för att föra bort de två målsägandena. Den äldre av dem lyckades slita sig loss och fly från platsen i sin bil. Den yngre fördes via Norra fäladen i Lund, där en av kidnapparna beväpnade sig med ett basebollrack av metall, till en skogsdunge i Lunds norra utkant. Han hotades med att bli grovt misshandlad bland annat genom att man hänvisade till en tidigare händelse där en annan ung man hade blivit kidnappad och mycket allvarligt knivmisshandlad.

Kidnapparna kontaktade därefter den andra målsäganden och krävde att han skulle betala 100.000 kr. Denne kontaktade i sin tur polisen. Efter förhandlingar i nästan två timmar och en mängd hotfulla samtal gjorde en insatsstyrka från polisen en inbrytning i det garage där målsäganden skulle utlämnas. Målsäganden kunde då tas om hand. Polisen grep inte någon på platsen men hittade en mobiltelefon och nycklar som en av gärningsmännen hade råkat tappa.

Tingsrätten dömde de båda äldre männen till fyra års fängelse medan den yngre fick två års fängelse. De dömdes också att betala skadestånd till de båda brottsoffren med drygt 35 000 kr till den ena och drygt 100 000 kr till den andre.

Hovrätten delar i alla delar tingsrättens uppfattning att de tre männen ska dömas för människorov, försök till människorov och försök till utpressning samt att människorovsbrotten är mindre allvarliga. Den praxis från hovrätter som finns när det gäller hur långa fängelsestraff som ska dömas ut i sådana här situationer medför enligt hovrätten dock att de fängelsestraff som tingsrätten dömt ut är för långa. Därför har hovrätten sänkt straffen.

När det gäller skadestånden har skadeståndet på drygt 100.000 kr sänkts till drygt 65.000 kr. Det beror i huvudsak på att målsäganden i tiden efter tingsrättsförhandlingen hade fått ersättning från Försäkringskassan och därför satt ner sitt skadeståndskrav.

-Pettersson undrar lite, hovrätten sänker skadeståndet för att offret fått pengar av försäkringskassan. Det innebär i praktiken att skattebetalarna får stå för en del av skadeståndet! och varför slipper somaliern utvisning?

De dömda heter Najib Abdi (medborgare i Somalia), Abu Baker Khattab och Dennis Pirboneh, även offret är från icke skidåkande nation.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Somalier döms för kidnappning och utpressning, men slipper utvisning

 1. Det klassas väl som ”Människorov av normalgraden”?
  – tillsammans med ”våldtäkt av normalgraden”!

  = Mångkulturella Sverige av i dag!

 2. Varför ska vi ständigt bli påminda om vårt svenska rättshaveri, det är skamligt att ett sådant uselt rättsväsende får fortsätta utan ingripande från regeringen?

 3. Alla dessa aktivistrådmän och aktivistnämndemän måste på något sätt sparkas ut från domstolarna.

 4. Det finns tankar om återvandring men hur ska det gå till när vi inte ens kan förmå oss att utvisa folk som uppenbarligen aldrig blir svenskar.

 5. När skadestånd utdöms pga. brott bör skadeståndet förstås betalas ut av staten. Den stat, som försett Sverige med dessa brottslingar. Sedan får staten driva inkasseringarna av brottslingarna. Det är ju ett skämt nu att brottsoffren eller anhöriga ska lita på att deras plågoandar eller banemän, ska betala ut skadestånd frivilligt. Statens tjänstemän upa bör vara ansvariga för att ha välkomnat stort antal våldsbrottslingar, mördare och rånare till Sverige.

 6. Utvisning?
  Nej, en sådan på sikt så lönsam kriminell import kan naturligtvis inte dagens trygga och heligt mångkulturella Sverige vara utan !

Kommentera