Italien: Kinas trojanska häst in i Europa

av Giulio Meotti • 18 maj, 2020

 • Kinesiska ledare ”anser att de har en liten lucka för en strategisk möjlighet att stärka sin makt och revidera den internationella ordningen till sin fördel.” – Den före detta amerikanska nationella säkerhetsrådgivaren H. R. McMaster, Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World.

 • ”Europa har nu blivit buffertzonen för konfrontationen mellan Kina och USA.” – Pierre-Henri d’Argenson, Le Figaro, den 28 april 2020.
 • Nu försöker Kina dominera södra Europas infrastruktur. Kina har redan fått tillstånd att driva Greklands största hamnstad, Piraeus i Aten, vilken Beijing planerar att förvandla till Europas största kommersiella hamn. Sedan började Kina projicera sin expansion i Italiens hamnar, där fyra stora hamnar också står i kö för kinesiska investeringar.
 • Kinas folkbank … ”har stadigt samlat ihop insatser på över 2 procent (tröskelvärdet i Italien) i en mängd av Italiens största aktiebolag”. Kina har också investerat i strategiska energientiteter …
 • Italien kommer att se en kollaps av sin BNP och en explosion av sin statsskuld … den högsta sedan Andra Världskriget. Beijing vet detta och hävdar att ”Italien har många ekonomiska problem, Europa befinner sig i kris och initiativet Ett bälte, en väg är den enda stora globala investeringsplanen”.

Några dagar efter att Kina hade meddelat att man skulle skicka medicinsk utrustning till Italien visade kinesisk statlig media bilder på italienarna på balkonger och gator som applåderade till den kinesiska nationalsången. ”I Rom mässade några italienare ’Grazie, Cina!’ från sina balkonger med den kinesiska nationalsången i bakgrunden, & deras grannar stämde in i applåder”, skrev Zhao Lijian, talesmannen för Kinas utrikesdepartement som skamligt och felaktigt nog föreslog att den amerikanska militären hade tagit med sig Covid-19 till Wuhan.

Kina framställde sig i rollen som räddare, villig att rusa fram till den sjuka italienska patientens brits.

Nu avslöjar en utredning i Financial Times att dessa filmklipp var manipulerade som en del av Beijings coronaviruspropaganda. Hashtaggarna #ThanksChina och #GoChina&Italy var dessutom genererade av botar. En rapport av Carnegie Endowment kallade Italien för ”en måltavla för Kinas propaganda”.

Läs vidare

3 thoughts on “Italien: Kinas trojanska häst in i Europa

 1. Kineserna vill inte sitta med svarte Petter när dollarn kollapsar.
  Köp vad som köpas kan, nu även billigare på grund av omständigheterna.
  De kommer även köpa svenska företag när kronan faller ännu mer mot dollarn. Inflationskarusellen är i full gång så håll i er.

  • Det bryr sig inte kineserna sig om. Många svenska företag har fabriker runt om i världen, med bra produkter.
   Till vintern så bryter väl helvetet ut här när det förmodligen blir matbrist. Det enda vi kan göra är att baka morotskaka.
   Sverige är självförsörjande på Vete, Socker, Morötter.

Kommentera