Något färre döda i Sverige vecka 17

STATISTIK. Färre personer avled i Sverige vecka 17, måndag 20 april–söndag 26 april 2020, jämfört med veckorna innan. Denna lägre siffra märks framför allt i Stockholms län, där 30 procent färre rapporterades ha avlidit vecka 17 jämfört med toppnoteringen två veckor tidigare. I till exempel Västra Götalands län syns för närvarande ingen tydlig trend nedåt, rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 26 april. Toppnoteringen på riksnivå är fortfarande vecka 15, med 2.539 dödsfall (en justering med ytterligare 34 fall sedan den förra publiceringen). Det är det högsta antalet döda under en vecka som rapporterats på hela 2000-talet.

Vecka 16 rapporterades 2.442 dödsfall i Sverige. Vecka 17 var det 1 985 fall.

– Det rör sig dock om preliminär statistik. Den kommer med all sannolikhet att revideras uppåt, säger Linus Garp, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.

I Stockholms län ser kurvan ut att vika nedåt något. Under vecka 16 inrapporterades där 659 dödsfall, vilket är 115 dödsfall färre än under vecka 15.

SCB jämför den preliminära statistiken om dödsfall med ett genomsnitt för motsvarande perioder 2015–2019.

– Den regionala utvecklingen ser överlag stabil ut nu. Det ser inte ut som att det tillkommit några län med en påtaglig ökning av antalet dödsfall jämfört med baslinjen 2015–2019.

SCB:s preliminära statistik över döda har tagits fram för att ge en snabbare bild av utvecklingen under coronautbrottet, och möjlighet att jämföra med tidigare år. Statistiken redovisas helgfria måndagar och är att betrakta som rådata. Den kommer att förändras när nya uppgifter kommer in eftersom det finns en eftersläpning i inrapporteringen, särskilt för dagarna precis före publicering.

Statistik för två veckor tillbaka i tiden väntas inte förändras i någon större utsträckning. Statistiken för tidigare år baseras på SCB:s slutliga observationsregister. Endast personer med en känd dödsdag ingår i de ovanstående beräkningarna.

Statistiken säger ingenting om dödsorsak utan visar bara hur många personer som var folkbokförda i Sverige som gått bort.

Preliminär statistik över döda (xlsx)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

10 thoughts on “Något färre döda i Sverige vecka 17

 1. Förre döda, kommer massimporten av på sikt lönsamma raketforskare nu att sätta fart ?

 2. uträknat sen länge, att tömma Äldreboenderna på
  gnälliga Fläskberg…då till förmån inför nästa våg av
  adoptivbarn, så att de har något att elda upp

 3. Denna italienska politiker är ett av fåren som vaknat upp till den falska karaktären av denna pandemi när han kontrollerade och fick reda på att de så kallade coronavirusdöda var mest hjärtattacker och cancer,

  https://youtu.be/ok9Qu5rQRBc

  • Han är mycket upprörd, det hör alla. Textremsa finns bara på italienska. Det hade varit intressant att förstå allt han skrek!

 4. Är det inga döda som flyr över Medelhavet denna vecka? Man får fråga Löfven 😉

 5. Trolig orsak att de svagaste på äldreboenden har coronan tagit alla som har varit oskyddade.

  • Läs gärna inlägget innan du kommenterar, speciellt där det står vilka datum det gäller. Nästa måndag, den 11/5 får du svar…

Kommentera