Sjöfarten viktigare än flyget


INSÄNDARE. Det talas mycket om flyget i dessa dagar. SAS får miljardhjälp från staten. Ändå använder UD utländska flygbolag för att flyga hem strandade svenskar. Men i stort sett allt flyg står på marken.

Rolf Malm

Men vi skulle få betydligt större problem om sjöfartsnäringen tvingades lägga sina fartyg vid kaj. Sverige importerar hälften av alla livsmedel. 90% av all import sker med fartyg. Bara i Göteborg, vår största hamn, angör 11.000 fartyg om året. Med över 25 miljoner ton importvaror. Totalt har vi en bit över 50 stora hamnar.

Sverige var en gång en ledande sjöfartsnation med stor varvsindustri. Nu finns 304 svenska handelsfartyg kvar. Vi har alltid varit beroende av sjöfarten. Lika beroende som om vi vore en ö-nation. Under kriget fick man lära sig hur viktig denna näring är. De svenska lejdbåtarna var de enda som i någon grad minskade matbristen när de på den tiden välfyllda krisberedskapslagren efterhand inte räckte till. Nu har vi inga krislager alls, krisberedskapen har av våra unga historielösa politiker helt avvecklats och lagren av varor har skänkts till de baltiska länderna. Några miljoner avancerade andningsskydd lät man elda upp. Oljan i jättelika bergrum dumpades till vrakpris. Politikernas ansvarslöshet får nu många äldre betala med livet i coronapandemin.

Får sjöfarten nu problem blir vi snabbt utan mat. Och svensk sjöfart hade stora problem redan innan corona. Man har utomordentligt svårt att rekrytera sjöfolk. Att segla med underbemanning får bara ske vid extrema tillfällen. Klimatskatter drabbar även fartygstrafiken. Pirater hotar ständigt handelsfartygen. Passagerartrafiken som till en del finansierar varutransporterna ligger nere. En rad viktiga importprodukter beläggs med exportförbud i många länder. Allt från skyddsutrustning, mediciner och livsmedel. Bilindustrin har i klimathysterin stora problem när de tvingas övergå till att tillverka dyra, miljöskadliga elbilar. Tusen-tals och åter tusentals jobb försvinner och sjötransporten av bilar minskar drastiskt. Ja, t.o.m. exporten av vindkraftsdelar har upphört. Vindkraftstillverkarna runt om i världen stänger sina fabriker och avskedar tusentals anställda. Subventionerna till vindkraft och solenergi har i de flesta länder slopats. Först i Tyskland. I Norge har man t.o.m. helt stoppat utbyggnad av vindkraft. I omvärlden, främst i Kina och Indien, anser man sig inte behöva grön, dyr och osäker energi när corona-krisen tömmer skattekistorna. I Sverige planeras dock 5000 nya vindsnurror! Vi ska ju gå före.

Coronakatastrofen har avslöjat och snabbat upp de katastrofala resultaten av politikernas ansvarslösa beslut om mångkultur, massinvandring och klimat-sektens oerhört kostsamma omställning till ett fossilfritt utopisamhälle. Som lett till kollaps av det vi kallade för välfärdssamhälle och folkhem. Det är inte bara vårdpersonal som är hjältar – dit hör även sjöfolket. Att hålla två meters avstånd är inte helt lätt ombord i ett trångt fartyg och reseförbud funkar ju inte.

Rolf Malm

Ps. Jag är gammal nog att minnas lejdbåts- trafiken. Särskilt som min far var aktivt involverad i den. Nu skriver jag på min bok ”Sverige 2084”. En tänkt, framtida vidräk-ning med dagens politikers ansvarslösa, historielösa agerande. Tack för allt stöd!

Swish 0722 84 7052, bankgiro SEB 5005 01 187 30. För kontakt rolflmalm@gmail.com

 


4 responses to “Sjöfarten viktigare än flyget

 • Tony

  Vi hade väl minst 5 stora Varv i Sverige plus ett antal
  mindre, allt är borta,amatörpolitiker som absolut inte
  skulle haft en befattning över kommun politik har
  misshandlat landet så till den milda grad att vi ses som
  idioter i andra länder!

  Gilla

 • Tony

  Ja vi kommer att gå före som det första land i Europa som skänkt bort
  sitt land till stater där inget gott kommer ifrån.

  Så det att vi saknar resurser är ju en måttstock på
  vilka prakt dårar som styrt landet i 30 år!

  Gilla

 • ponnsan62

  Tack Rolf!

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Tack för texten Rolf . Musiken som medskick uppskattade jag mycket . Väcker minnen från barndomen som berör . Är född -52 så mycket har man varit med om . Mvh Sjöström

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: