Gårdsägare sköt ihjäl inkräktare, döms trots ”omfattande nödvärnsrätt”

BROTTSLIGHET. Hovrätten går på samma linje som tingsrätten och dömer en nu 44-årig gårdsägare som skjutit en inkräktare till döds med en älgstudsare till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död. 44-åringen har haft ”en omfattande rätt till nödvärn” men ändå använt för mycket våld för att kunna frias och har inte heller handlat i nödvärnsexcess.

Exempel på “älgstudsare”, ett kulgevär avsett för jakt på älg och större vilt.

Mora tingsrätt har tidigare dömt mannen och nu har målet även prövats i Svea hovrätt. Enligt domen har 44-åringen kommit hem till sin gård i ett mindre samhälle i Dalarna i juli 2018. Han möttes då av sin inneboende som var chockad efter att ha blivit misshandlad och knivhotad av en man bosatt i närområdet.

44-åringen hade haft kontakt med grannen några veckor tidigare, då denne passerat förbi gården med sin hund, förmodligen narkotikapåverkad.

Under tiden han samtalade med sin inneboende hörde han hur grannen återkom på sin motorcykel och körde in på gården.

Han hämtade då sin älgstudsare. Med laddat vapen mötte han den hotfulle grannen i hallen till sitt eget hus. Han uppmanade inkräktaren att lämna huset, men istället kom inkräktaren mot 44-åringen och tog tag i bösspipan. Han försökte slita vapnet ur händerna på 44-åringen och i det läget avlossades ett skott som blev direkt dödande.

Den skjutne mannen har i efterhand visat sig vara påverkad av narkotika.

Mora tingsrätt och senare även Svea hovrätt godtar att 44-åringen befunnit sig i en nödvärnssituation. Han anses inte ha avlossat vapnet medvetet, men att lyfta det och rikta det mot inkräktaren anses som oaktsamt och grovt vårdslöst. Dessutom anses det som uppenbart oförsvarligt att använda det osäkrade och skarpladdade vapnet trots nödvärnssituationen.

Svea hovrätt ser det också som ett problem att 44-åringen inte ringde polis, försökte fly eller låsa in sig, eller att han tillsammans med sin inneboende försökt övermanna inkräktaren.

Dessutom sköt han aldrig något varningsskott. Sammantaget menar hovrätten att 44-åringen gått längre än vad han har rätt att göra för att försvara sig.

Han döms därför för grovt vållande till annans död till 18 månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till den skjutne mannens mamma och bror på sammanlagt närmare 100.000 kronor.

Läs vidare på Dagens Juridik…

-Pettersson har inte läst domen, men undrar lite, den mördade har varit på platsen tidigare och misshandlat samt hotat, han kommer igen hotar med att döda ägaren till gården och vägrar lämna platsen där han inte har något att göra och blir skjuten. Fullt rimligt tycker jag eller menar rätten att en god medborgare ska låta sig misshandlas eller mördas utan att försvara sig…

Ringa polisen? En mindre ort i Dalarna, hur många timmar bort var dom?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

22 thoughts on “Gårdsägare sköt ihjäl inkräktare, döms trots ”omfattande nödvärnsrätt”

 1. I anarkins Abzurdistan får denne Hedersman straff,när han inne i sitt hem försvarar sig mot en hotande inkräktare !!
  Kan någon dom bli overkligare än denna ?
  Knappas i ett normalt land…

 2. I domen stod det att de var två mot en. Men den andre var så svårt misshandlad att polisen fick hjälpa honom upp ur stolen. Det står också att han och hans inneboende skulle låst dörren om sig och ringt polisen, men det hade de aldrig hunnit, den inneboende var utslagen och galningen på väg mot dem på gräsmattan. Håller med om att hovrätten kommit med fjantiga orsaker varför nödvärnsrätten inte skulle gälla och dessa orsaker fabricerades redan i häktet. Vid förhör fick han bl a frågan: Varför sköt du inget varningsskott? Han svarade något i stil med att det är livsfarligt att skjuta varningsskott inuti ett stenhus. -Varför ringde du inte polisen? Varför låste ni inte dörren om er? Sedan kommer dessa frågor som en motivering i domen varför nödvärnsrätten inte gäller. Han blev tvingad att svara på helt verklighetsfrämmande och idiotiska frågor och dömdes utifrån det.

 3. Som vanligt i dårhuset Sverige. När en vanlig svensk försvarar sig så kallas det för mord då de anser att det är bättre att man låter sig mördas.
  När den urusla feminiserade poliskåren däremot pepprar små utvecklingsstörda barn som de inte ens ser i mörkret, fulla med bly (även fönster och väggar på en bakgård) så får de ingen påföljd och dessutom får fortsätta sina jobb så är det tydligen OK. Som feministpolisen som sköt ihjäl pojken uttryckte det “Shit va, tänkte jag och tömde hela magasinet”.
  Detta visar ännu en gång att rättssamhället inte finns längre.

 4. Som vanligt är den svenska tingsrätten en renodlad parodi av, vänsterfjantar,HBTQ, miljöjöpuckon, sovande panchos och allsköns drägg som inte fattar att stävja hat och brott/ övergrepp i rättsak. samt allt annat skit som förekommer i tinget.
  Mitt hus är min borg!
  Kommer nån till mig så försvarar jag min rätt…..med alla medel
  Vad den nu är värd?

 5. En undran, om något liknande hade hänt i Stockholm och en politiker hållit i vapnet, hur hade då domen sett ut. Oaktat att i staden hade polisen kunnat varit på plats inom 10 minuter. Hade domen då blivit skadestånd på 50 000 och samhällstjänst, månne?

 6. Domare och nämndemän borde tvingas delta i praktiskt verksamhet på fältet i områden med farliga inslag för oskyldiga innan de blir godkända för att döma andra.

 7. Han försvarar sig själv INNE i sitt EGET hus och blir bestraffad för det!!
  Det gamla vettiga trygga Sverige håller på att försvinna, riktigt fort nu.

  Vem/vilka vill det??

 8. Ja godtycke råder ju helt klart inom rättsväsendet! Tyvärr.. kan vara lätt att sitta på läktarn och vara efterklok. Men faktum kvarstår.när du hamnar i en hotfull situation. Så agerar alla annorlunda. Men fokus är att avärja attacken eller fly och hoppas på det bästa. Och har du att göra med psykiskt instabila personer att göra så kan det vara svårt att få dom att förstå vad dom åxå själva utsätter sig för och dess konsekvens av sina handlingar.
  Men man måste få freda sig med alla medel.. så mycket sjuka människor som går omkring i vårat land!.

   • Det jag menar är antingen agerar du genom försvara dig eller fly på nåt sätt!. Om du frågar mig i samma sitts hade jag inte tvekat att skjuta!! Hoppas vi är överens?

 9. Själv hotad av hyresgäst att Hells Angels torped
  ”tar hand om mig” om jag hävdar att Svensk lag,
  Jordabalken, 12 kap. ”hyreslagen”, som säger att
  3 månaders uppsägningstid, gäller för hyresgäst.

  Vågar inte gå till polisen;
  Hells Angels är inte att leka med!

  Det räcker alltså inte med ”nödvärn” om jag använder
  min pistol!

  Någon som har förslag?

  • Anmäl, och ta kontakt med Ha, dom är inte intresserade av sånt här, däremot om din hyresgäst hotar med HA och inte har på fötterna, så vill dom nog gärna ta ett snack med honom.

 10. Jag undrar om det är hela sanningen!

  Varför låste dom inte om sig? Varför ringde dom inte polisen?

  • Mången tumme ner blir det!

   Ni får gärna skriva varför! Att vara lite skeptisk och inte bara svälja allt är inte fel!

 11. Helt otroligt ! En självklar sak att freda sin egendom och sitt liv . Att sedan mor och bror har fräckheten att mottaga / begära skadestånd är mer än vad man orkar läsa . Fängelse , skadestånd , konfiskering av vapen , av med rätten att jaga . Många straff för en felaktig dom ! Mvh Sjöström

 12. Eftersom vi är i Sverige så kanske det är värt 18 mån. för att ha räddat livet på sig själv och ev. sin inneboende. F.ö. är naturligtvis domen helt åt helvete (ursäkta franskan)!!! Rätt vanligt med pappskallar i hovrätterna.

Kommentera