Årtusendets högsta dödstal uppmätt i Sverige

PANDEMI. Under vecka 15 (6-12 april) uppmättes årtusendets högsta dödstal i Sverige, visar SCB:s preliminära statistik över dödsfall i Sverige. Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 24 april. Vecka 15 dog 2.505 personer (358 personer per dag). Det är närmare 150 fler döda än de näst högst uppmätta dödstalen under en vecka, som var 2 364 döda under vecka 1 år 2000, skriver Statistiska Centralbyrån. 

På plats tre och fyra ligger veckorna 14 och 16 i år, med 2.354 och 2.310 döda.

– Det är viktigt att tydligt påtala att det här är preliminär statistik och att dödstalen för främst de senaste veckorna kommer att revideras uppåt, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.

Dödstalen är fortfarande höga i Stockholms län. Under veckorna 14–16 har de varit mer än dubbelt så höga som motsvarande veckogenomsnitt åren 2015–2019.

Under samma period har ytterligare sex län under minst en vecka haft dödstal som varit minst 50 procent högre än veckogenomsnitten åren 2015–2019. Det rör sig om Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Västmanland och Dalarna.

Kommunen med högst uppmätt överdödlighet under perioden 21 mars–20 april är Sundbyberg. Andra kommuner med högt antal döda under samma period är Borlänge, Salem, Sollentuna och Gnesta.

– Både i Sundbyberg och i Borlänge har mer än tre gånger fler dött under 2020 än genomsnittet för åren 2015–2019, säger Tomas Johansson.

Normalt dör, även om det varierar, 250 personer om dagen eller 1700-1750 i veckan i Sverige.

-Pettersson undrar vilka ”VI” statsminister Löfven (S) talar om och dessa ”VI” kommer att få ta något ansvar för sitt misslyckande med att skydda de äldre eller om de som vanligt kan skratta när de ser kontoutdraget från banken? 

Stefan Löfven (S) Socialdemokrater licensed under CC BY-NC-ND 2.0

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

22 thoughts on “Årtusendets högsta dödstal uppmätt i Sverige

 1. Jag är 73 år och tror inte ett spår på all överskattning av denna PEST.
  Om man tittar på dessa siffror så kommer det inte finnas en enda människa kvar på jorden om 30 år.
  Den enorma snabbhet som detta virus har borgar för det.
  JORDEN ÄR DÖDSFÖRKLARAD !!!!!!!!!

 2. I Finland 3 döda i konstaterat covid-19, i Sverige 80 döda, samma dag.
  Är vi svagare och mer lätta att ta livet av, eller är det nåt annat som gör skillnad.

  • HUR MÅNGA AV DESSA HAR DÖTT AV ICKE CORONA RELATERADE ORSAKER. Jag tror att 40% har dött UTAN Coronasmitta.

   • ”Det är klarlagt att Italien inte särskiljer orsakerna till dödsfall utan slår samman alla virus och influensor under rubriken corona covid-19 och då påstår man felaktigt att 12% av de smittade dött.
    Motsvarande felaktigheter som i italiensk rapportering kan vi sannolikt spåra i Spanien och Frankrike och många andra länder, inte minst i Kina där ett forskarlag har kommit fram till att hälften av alla påstådda coronafall inte är corona covid-19. Dessa uppgifter är så provocerande att en aktör har försökt förmå PubMed att dra tillbaka studien.”
    Istället för att medverka i denna masshysteri skulle man önska att journalister börjar undersöka varför aktörer som WHO, FN och folkhälsomyndigheter i flera länder medverkar till att uppförstora en smittspridning som är avsevärt mindre än för andra influensor och tidigare coronavirus och publicera felaktiga uppgifter om dödlighet.

    … vi inser inte att 20, 30, 40 eller 100 patienter som är positiva för normala koronavirus redan dör varje dag (Dr Sucharit Bhakdi, specialist i mikrobiologi. Tidigare professor vid Johannes Gutenberguniversitetet i Mainz och chef för Institutet för medicinsk mikrobiologi – hygien och en av de mest citerade forskarna i tysk historia).”

  • Därför att det är fel. Bill och Melinda Gates vill ”minska befolkningsÖKNING” (reduce population growth), inte döda folk. Gates vill med andra ord ta tag i jordens största problem, den enorma befolkningstillväxten, framförallt i fattiga länder. Jordens resurser är som alla vet begränsade oavsett var man tror gränsen går.

   Gates är helt enkelt ute efter familjeplanering, 2-3 ungar i stället för 6-10.

 3. Nej och väldigt många pensionärer har Stefan Löfven
  och hans regering inte lyckats ge en anständig
  levnadsstandard heller? Många misslyckanden?

 4. Jag vill uppmana Herr Löfven att sluta använda ordet vi.Vi såg det inte komma,vi har varit naiva,vi har misslyckats att skydda våra äldre .Detta ständiga vi.Ska karln använda detta uttryck så får han ta mig f_n säga vi socialdemokrater har varit blinda och döva.Att fördela detta till en kollektiv skuld som alla varit delaktiga i är ett lågvattenmärke.

 5. ”– Jag tycker att det är en fullständig katastrof, absurt.”

  ”Tre månader efter att viruset klassades som en samhällsfarlig sjukdom finns det ingen teknisk lösning i drift för att för att samla in data om coronasymptom. ”Katastrof”, anser Jan-Eric Litton, professor vid KI.

  Enligt Anders Tegnell är starten nu uppskjuten på obestämd tid.

  Jan-Eric Litton har varit knuten till Karolinska Institutet under 40 års tid och är en ledande internationell expert på biomedicinsk datateknik.

  Åren 2014–17 var han generaldirektör vid den europeiska samordningsorganisationen för biobanker. På KI delar han arbetsrum med förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

  Under coronakrisen har Jan-Eric Litton själv studerat det statistiska underlag som Folkhälsomyndigheten använder för sina rekommendationer till regeringen. Han gör samma bedömning som 22 forskare på DN Debatt som nyligen hävdade att svenska dödstal per dygn och miljon invånare ligger på samma höga nivå som i Italien.

  – Forskarna kritiserades av Anders Tegnell men hade rätt. Dödstalen i Sverige ligger närmare Italien än vad Folkhälsomyndigheten har velat erkänna, säger Jan Eric-Litton.

  Anders Tegnell säger till SvD att forskarnas siffror var ”fel när de gick ut med det” i mitten av april.

  Men nu, när vi vet facit för eftersläpningen i Sverige den här perioden, var det samma nivå i Sverige och Italien då eller var det inte det?

  – Ja, du det har jag inte i huvudet, så jag kan säga varken ja eller nej, svarar Anders Tegnell.

  Jan-Eric Litton ställer sig frågande till varför Folkhälsomyndigheten och MSB inte har kommit igång med en digital insamling av coronadata när regeringen klassificerade virusspridningen som allmän- och samhällsfarlig redan den första februari.

  – Jag tycker att det är en fullständig katastrof, absurt. När man inte kan provta alla misstänkt smittade leder det till att man förlorar kontrollen på hur spridningen sker och hur många som har symptomen.”

  https://www.svd.se/tegnell-pausar-svensk-insamling-av-coronadata

  • Jo det finns tusentals av ”experter” inom ämnet,i alla länder…
   Var och en är salig i sin tro. Sedan är jag övertygad om,att det finns ekonomiska intressen i bakgrunden,som gärna eldar på hysterin !
   När EU-experter,eller om f.d. yttrar sig,ringer mina alarmklockor.

   • Enligt dessa EXPERTER så har samtliga dödsfall på jorden sedan den första januari 2020 berott på CORONA.
    Jag skulle vilja att man fick reda på hur många som dött på jorden av andra anledningar t.ex. krig, mord ålderdom och sjukdomar som INTE ÄR KOPPLADE TILL CORONA.

 6. Då kanske ”den sista överlevande” från dödslägren i 2:a VK,var bosatt i Abzurdistan ?
  F.ö. var denna ”sista”,den 97:e,som utvalts med denna renommerade titel, och fler lär komma framöver !!

 7. I tv 4 säger deras ”expert” reporter på covid-19, att New York har fem gånger mer döda i covid-19 än Stockholm, själv kollat det sa hon. När jag nu tittar på det så får man multiplicera med 10 Stockholms siffror för att komma befolkningsmässigt med New Yorks 19 miljoner drygt. Då blir det 12 370 döda mot New Yorks 16599 döda, svårt att se att det skulle vara fem gånger mer. Antingen kan dom inte räkna eller så är dom så inne i att förstora andras siffror och förminska Sveriges siffror, att dom inte ser verkligheten eller så bara ljuger dom rakt ut. Istället börjar Stockholm närma sig New York, nåt annat kan man inte säga.

 8. Fakta. Johns Hopkins University / Medicine, visar på en uppdaterad lista aktuella dödsfall i Corona, land för land, där antalet avlidna per 100.000 invånare visas. Just nu: Sverige: 21.55 avlidna per 100.000 invånare,
  jämfört med Danmark: 7.28, Norge: 3.78, Finland: 3.44 och Island: 2.83
  https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality
  Varför är antalet avlidna 3 gånger så högt i Sverige jämfört med i Danmark och 6 gånger högre i Sverige än i Finland ? Ytterligare ett bevis på att det är något som är allvarligt fel i landet Sverige, eller rättare sagt, ett allvarligt fel med landets ledning, med de som styr våra liv.

  • Jag är övertygad om att det beror på att dödsfallen består i att samtliga döda i Sverige är inräknade där.

 9. tror mig ha lösningen ”som i en liten ask”, de att få ner dödstalet betydligt…dehär med Handsprit tycks ju funktionera, iaf som folk tror. Varför inte då ist använda Handspriten i ”små pustar” blanda ihop densamma med, då med den syrgas respiratorer förser de patsienter med som ligger å kämpar på sitt yttersta?…alltså (som sagt) ytterst små ”pustar” ihopblandat med den surgas de nu får, t.ex en liten ”pust” var 5 minut…inte varaktig behandling med ett ihållande ”pustande”?
  Dedär Trumpen va inne på med KLORIN tror jag är förkastligt, han fick väll iden ifrån Robert Gustafssons TV sketjs (se under) som antagligen va underlag för Trumps ide (kanske en översättningsmiss)? https://www.youtube.com/watch?v=VYJkXeqCjDA

 10. Vi får nu höra att ”vi” har misslyckats med att skydda de äldre. Då vill jag gärna veta vad man har gjort som inte har lyckats. Man kan ju inte misslyckas om man inte gjort någonting, Vad har man alltså vidtagit för åtgärder som inte har fungerat? Börja med äldreboenden,

 11. Nationalekonomen Tino Sanandaji, skrev i fredags på sin Facebook sida. Jag citerar:

  ”Det registreras fler döda dagligen i Sverige än i Danmark, Norge, Finland, Sydkorea, Taiwan, Singapore, Österrike, Schweiz, Estland, Lettland, Tjeckien, Australien och Nya Zeeland, och då menar jag inte inte per capita jämfört med varje enskild land, Sverige registrerar fler döda än dessa länder – sammanlagt”

  Hela inlägget…….från 24 april 16:35.

  ”Dödstalen ökar snabbt, det står tydligt att vad man trodde var en platå, var räknefel som inte justerade för eftersläpning.

  Förra veckan sa FHM: ”Det börjar stabilisera sig på en lite lägre nivå än vi hade när det var som värst. Nu ligger vi på en nivå om cirka 60 avlidna per dag…vi kan nog räkna med att de här 60 nog kommer att stämma”
  Vilket upprepades denna vecka: ”Vi vet att eftersläpningen inte är så stor. Om vi räknar bort de tre senaste dagarna så är det där vi ligger, på cirka 60”

  Dessa dagar är redan uppe i 107 och ökar då eftersläpning innebär att vi fyller på från tre veckor sen. FHM gör sitt bästa i en svår situation, men har saknat statistik expertis att räkna rätt, de underskattar systematisk ökningstakten.

  Svenska folket har en orubbad förtroende och accepterar att utlovad nedgång ständigt skjuts fram. Många vill gärna tro på budskapet, och inte ser något alternativ. Alltmer tyder dock på att flockimmunintet tar månader efter 25-50.000 döda

  Det registreras fler döda dagligen i Sverige än i Danmark, Norge, Finland, Sydkorea, Taiwan, Singapore, Österrike, Schweiz, Estland, Lettland, Tjeckien, Australien och Nya Zeeland, och då menar jag inte inte per capita jämfört med varje enskild land, Sverige registrerar fler döda än dessa länder – sammanlagt.

  Dessa länder har inte ”stängt ned i två år”, har inte militär på gator eller märkbart sämre ekonomi än oss. De följde en modern strategi WHO rekommenderade, kort lockdown för att få kontroll på smittan följd av teknologisk supression tills vaccin.

  De som tvärsäkert tror att detta var omöjligt förstår inte tekniken bakom, det har redan lyckats i månader.
  Veckorna med karantän där det behövs är då marginellt mer stängda än Sverige idag, folk går ut, de flesta jobb fortsätter, man kan köpa takeout på restaurang osv, sen öppnar man gradvis igen. Om ni inte tror mig, titta på Norge och Danmark.

  Det har dött officiellt 2150 i Sverige, troligen långt fler. Studier har motbevisat teorin att detta är överskattning. De är typisk äldre, men skulle levt flera år eller decennier till utan smittan.

  Dödstal blir lätt abstrakt, men varje förlorad själ hade anhöriga som älskade dem. Det vore omoralisk av Sverige att kasta bort sina äldres liv lättvindigt, på basis av spekulativa teorier, slarviga kalkyler eller skräckpropaganda om andra länders strategi.”

  Tino Sanandaji

Kommentera