Forskardebatten är inget sandlådebråk


DEBATT IBLAND. Den hårda debatten mellan statsepidemiolog Anders Tegnell och delar av forskarvärlden kan verka oroande. Men det är när experterna inte bråkar som det finns skäl att bli nervös på allvar, skriver SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart i en analys. Han menar att en fri debatt mellan forskare är det bästa sättet att undvika allvarliga snedsteg.

Det upptrissade bråket mellan Anders Tegnell och delar av forskarvärlden kan verka oroande. Men debatten om Folkhälsomyndighetens coronastrategi är helt normal. Forskare är aldrig överens och ska inte vara överens.

-Pettersson säger att det låter klokt, men varför gäller inte det alltid? Varför ingen finns ingen fri debatt när det gäller klimatet? Där påstår media och politiker att forskarvärlden är enig och släpper inte fram andra röster. De få som hörs, hånas och kallas klimatförnekare.

När det gäller migrationen har det varit likadant, även om viden senaste tiden sett en liten ljusning, där har människor som velat bromsa massinvandring och islams frammarsch till och blivit av med sina jobb, hotats och kallats nazister, fascister och en massa annat.

Om migrationen har vi inte haft en fri debatt och så har det gått rejält snett och risken är stor att klimatpolitiken går samma väg och journalisterna måste ta på sig en stor del av ansvaret…

Steget Efter. Varför har vi inte haft en fri debatt om invandring och klimat. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


21 responses to “Forskardebatten är inget sandlådebråk

 • Kungen

  1500 personer har dött i corona i Sverige nu.
  Ett normalår dör ca 7300 personer i månaden.
  Är då 1500 mycket eller lite ? Hur många dog i senaste stora influensan ? Man måste kunna jämföra siffrorna för att få en verklig bild. Det blir lätt hysteri när det hela tiden pratas om antal döda. Normalt dör ca 240 pers/ dag här även utan corona

  Gilla

  • Dissidenten

   Tror du verkligen att alla andra, normala dödsorsaker uteblir för tillfället?
   Lär dig skilja på äpplen och päron.

   Gilla

 • turrim

  Jag måste säga, att min uppskattning av Anders Tegnell stiger för varje dag. Här har vi en välutbildad läkare med internationella erfarenheter bland annat på plats när ebola grasserade i Afrika. Läs hans CV på Wikipedia.

  Vi har en expert som vet vad han vill och som varje dag ställer upp med sin redovisning. Han framför sina åsikter lugnt och utan att förlöjliga eller smutskasta dem som har annan uppfattning. Han erkänner att man kan ha olika syn.

  Jag vet inte om han har rätt eller fel. Men det är skönt med en ärlig expert. Här har andra självutnämnda ”experter” på Corona mycket att lära. För att inte tala om ”klimatexperter”, ”invandrarexperter”, ”integrationsstrateger”, ”journalister” och politiker.

  Gilla

  • Stenbock

   Känner inte till den ”Abzurdske experten”,dock alla andra som dagligen uppträder,för att skaffa sig ett namn i olika länder !
   Det som ger bister smak i munnen är alla s.k. politiker,som nu mer än gärna ställer upp,och babblar sin propaganda.
   Stenbock är ju långtifrån någon specialist inom området men imponeras av alla självlärda,som briljerar med latinska ord !!

   Gilla

 • niblic

  Den muslimska firman WHO menar nu att de otrognas vana att
  dricka alkohol bidrager till att de stora får problem med Coronan
  och dör.

  Gilla

 • Stenbock

  Har ni liksom Stenbock upptäckt hur ensidigt det rapporteras,över vilka grupper som dör i C-19 ?
  Tydligen vill de hemlighålla hur många,(kanske en majoritet) som tillhör gruppen ”nybyggare” ?
  Ordet åldringar förekommer dagligen och är ju i och för sig inget märkligt,om det föreligger andra sjukdomar !
  Om det är gruppen berikare som de styrande haft full möda,och utgett stora summor för/åt,är det möjligen därför mungiporna pekar neråt hos ”eliten” ?

  Gilla

 • Lellego

  Varför är det 20 gånger så många avlidna av corona i Svergie jämfört med Finland?
  10 gånger fler jämfört med Norge?
  4 gånger fler jämfört med Danmark?

  Här finns det mycket att förklara, de kalla siffrorna talar för sig själv. De som är imponerade av de åtgärder som vidtagits i Sverige saknar nog en hel del skruvar i huvudet.

  Någon fd mästrande statsepidemiolog yrade om vad fel Storbritannien agerat då de svängde och övergav den ”svenska strategin”. Varför inte dryfta våra grannländers strategival istället.

  Hittills är betyget för den humanistiska stormaktens krishantering uselt.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Vi kan väl vänta med hyllningskören ett år, då vi har lite mer siffror att gå på!

   Det är lätt att stänga ner, men inget samhälle klarar det mer än en ytterst begränsad tid.

   Smittan finns ju kvar så det kommer att bli intressant att se hur dom andra länderna kommer att öka nu.

   Gilla

 • Billy Boy

  Hela regeringen med vår folkvettslöse statsministern Löfven (S) i spetsen samt de oeniga experterna i forskarvärlden som dag ut och dag in i månader ältar och förvirrar.

  De borde ägna c:a 37 minuter att se, lyssna och lära sig av en mycket kompetent och framgångsrik sydkoreansk expert, nämligen professor Kim Woo-joo från Korea University Guro Hospital hur han initialt med snabba och effektiva åtgärder vid rätt tidpunkt och i rätt ordning vid utbrottet av corona-smittan i Sydkorea lyckades stoppa viruset från att få okontrollerad spridning. I Sverige och många andra länder världen runt har man misslyckats med det.

  De odugliga virrpannorna i ledningen för våra svenska myndigheter Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) m fl borde lära sig av de goda resultaten som uppnåddes i Sydkorea trots ett svårt utgångsläge där en kvinna i en religiös sekt initialt spred smittan snabbt till väldigt många medmänniskor i hennes närhet.

  Videon nedan har på endast c:a några veckor gått från noll (0) till drygt 6,3 miljoner visningar. Intervjun med professor Kim Woo-joo sker på koreanska men videon har försetts med översättning (subtitle) till engelska. Fattar inte nötterna i vår svenska regering och dess odugliga myndigheter allting efter första visningen kan de väl försöka spendera ytterligare c:a 37 minuter genom att köra videon en gång till. (Publicerades den 27 mars 2020)

  Gilla

  • Macheteattacker

   Svenska myndighetspersoner och myndigheter är liksom inte de smartaste. Politisk tillsättning ger tyvärr inget bra resultat. Lägg ner 80 % av alla myndigheter och fokusera på välfärdens kärna.

   Gilla

  • Peter Skoglund

   Professor Woo-Joo Kim medverkar i en efterföljare till den första mycket informativa och faktabaserade intervjun. Lite frågeställningar och dagsaktuell info behandlas i den.

   Sydkorea har haft framgång i sitt skyddsarbetet kring Covid-19. Inget snack om den saken. Här kan vi prata om expertis.

   Gilla

   • Kalasbetalaren

    Smittan finns ju kvar i omvärlden fortfarande, så så fort Sydkorea öppnar upp kommer den ju att komma tillbaka.

    Vad gör dom då? Stänger igen varje gång?

    Gilla

   • Peter Skoglund

    Helt rätt, ”Kalasbetalaren”.

    Smittan kommer vandra runt jorden under lång tid. Kanske till och med muterar i någon form på vägen.

    Däremot så är beredskapen och skyddsarbetet på en mycket hög nivå i Sydkorea. Då man har lång erfarenhet och kunskap av tidigare pandemier och smittor.

    Det akuta skyddsarbetet för att skydda sina medborgare och de som ligger i riskgrupperna, är värt att uppmärksamma. Det arbetet är imponerande på alla sätt och vis. Värdigheten för alla landets medborgare sätts verkligen i fokus.

    Det intressanta är ju att Sverige inte är speciellt förberedda på detta med en värdig beredskap eller bra fungerande organisation. Som Covid-19 smittan innebär för landets svaga grupper och alla människor som ska jobba med detta inom vården.

    Man vet ju att pandemier kommer och går. Med cirka 6 år emellan, framöver kanske med kortare tidsperiod.

    Gilla

   • Pettersson

    Många av de smittade i Sydkorea tillhör den kristna gruppen ”Shincheonji Church of Jesus”.

    Det borde innebära att det var lättare att spåra smittade och isolera dem.

    Gilla

   • Billy Boy

    Citat från SVT Text …

    133 SVT Text Söndag 19 apr 2020
    UTRIKES PUBLICERAD 19 APRIL

    Allt hoppfullare läge i Sydkorea

    Sydkorea rapporterar åtta nya corona-
    fall det senaste dygnet. Det är första
    gången på två månader som antalet nya
    fall i landet är ensiffrigt, uppger
    Reuters.

    President Moon Jae-In säger att
    Sydkoreas framsteg ger hopp om att
    covid-19 går att övervinna i andra
    delar av världen.

    -Regeringen kommer att förbereda för
    ett nytt vardagsliv och en ny världs-
    ordning efter covid, säger han.

    Totalt har över 10 500 smittats i
    landet och över 230 har avlidit.

    Gilla

 • Dissidenten

  När facit av C-19 är klart, kommer Löfven stå med byxorna nere. De politiskt tillsatta experterna och byråkraterna, har visat sina enorma tillkortakommanden.
  Krisen avslöjar en total brist på beredskapsinsikt, kryddad med en inhuman hållning till de som stått för notan i landet.
  Att inte vidta de åtgärder som behövs, för att skydda de grupper, som är mest utsatta, är svineri. (Äldreboende och Lssboende).
  Troligtvis får vi höra:”Vi såg det inte komma, vi tillsätter en utredning”.
  Detta avslöjar en syniskhet som inte varit synlig sedan en herre vid namn A Hitler, satt vid makten i Tyskland.
  Detta bör kommas ihåg 2022 av er som överlever och era anhöriga. (Om det blir något val utan valfusk).

  Gilla

  • MrR

   Hitler var då åtminstone ärlig i sitt uppsåt inga hemligheter i syftet att eliminera oönskade och kostsamma grupper.

   Gilla

 • Tony

  Ja men om det är så forskning ser ut, då kan man undra över varför inga andra forskare mer än dom som redan är frälsta, eller dem som det hänvisas till när det handlar om klimattjafset, där sådana som kan bevisa att dom jobbat med dessa frågor aldrig blir inbjudna till debatter???

  Nej det är bara politiskt tillsatta så kallade Experter , men dom syns desto oftare, typ Tegnel?

  Gilla

 • MrR

  Sen när blev Anders Tegnel forskare, han är en statsanställd byråkrat som slickar achle på de som styr oavsett vad han varit tidigare !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: