Kan D-vitaminbrist ge eller förvärra coronasjuka?

INVANDRING & PANDEMI. Nisse Simonson i Östersund är känd läkare. Numera författare, populär föreläsare och pensionär samt fri att uttrycka sig. Östersunds-Posten har publicerat en insändare av Nisse Simonsson

“Jag har sedan många år studerat detta med att vissa sjukdomar ökar ju längre från ekvatorn vi kommer norrut. Det kallas latitudsjukdomar. Vissa cancerformer och till exempel MS blir vanligare ju längre norrut vi kommer.

Man har visat att detta beror på mindre solljus av typen UVB ju längre norrut vi kommer. UVB-ljus från solen, när den står i en vinkel över 48,5 grader, tillverkar hormonet 25(OH)calciferol i huden.

Där vi bor står solen sällan så högt. Inte ens sommartid.

25(OH)calciferol är ett hormon som påverkar 10 procent vår arvsmassa och mottagare för det finns i alla kroppens celler. På grund av en miss i början av 1900-talet blev detta hormon feldöpt till vitamin D.

När jag såg att människor från de invandrartäta områdena i Stockholm hade en högre dödlighet av lungsjukdom orsakad av coronaviruset, såg jag ett samband. Deras mörka hudfärg gör att de alltid har för låga halter i blodet av vitamin D. Liksom en stor del av våra gamla och vi generellt solfattiga nordbor.

Solen kommer inte åt huden. Den är ju mörk för att skydda mot solljuset.

Denna tanke ledde mig till att leta efter tunga vetenskapliga tidskrifter, och jag fann en i The British Medical Journal skriven av en professor i lungsjukdomar och immunologi. Där påvisar man att de som har låga värden vitamin D har en 70 procent högre risk att dö av de lungsjukdomar som coronaviruset ger upphov till.

Eftersom så många av oss har brist på detta solhormon och vi därmed har en ökad risk att dö i respirator, äter jag och familjen sedan många år vitamin D. Få läkare har någon kunskap i detta, och de tio böcker jag läst i ämnet gör att jag vill rekommendera folk att äta vitamin D…

Läs vidare på Östersunds-Posten…

Om D-vitaminbrist på bloggen…

-Pettersson och andra har många gånger skrivit om problemet och nu läser vi om att somalier och araber drabbas hårdare än andra, att vissa av dem ökar problemet genom att klä sig i tält gör inte sken bättre.

Simonson skriver inte rent ut men slutsatsen är att mörkhyade ska stanna där de hör hemma och det är inte i norr, det finns en anledning till att vi har olika hudfärg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

27 thoughts on “Kan D-vitaminbrist ge eller förvärra coronasjuka?

 1. Vitaminbrist, ja visst.
  Stora problemet är dock att nästan alla som har dött i Stockholms förorter har underliggande TBC, det ska dock mörkas för allmänheten som det mesta.

 2. Jag skulle behöva D-vitamintillskott har blivit otroligt känslig för solen på gamla dar…sitter jag 30 minuter i solen så får jag en hemsk soleksem.

  Nån som har ett bra tillskott att tipsa om.?

  • Brännvin special, där har du hela kostcirkeln plus vitaminer och mineraler i överflöd.

   • Nja jag blir alltför stor i truten på brännvin för att inte tala om baksmällan…så nej tack.

 3. Äntligen mer allmän info om detta med d-vitaminbrister och koppling migration syd till nord.
  Det finns doktorer som informerar men de är få. Antagligen för pk för att våga.
  Det ska vara privatpersoner med sunt förnuft som sjunger ut tydligen. Bra gjort.

  Detta bör beskrivas mer o mer för det är en tickande hälsobomb. Men även en social bomb. Och ytterligare en bomb vad gäller skolsystemet och därefter arbetsmarknaden.
  D-vitaminbrister ger nämligen kognitiva och psykologiska störningar. Oftast bestående. Foster påverkas negativt eller barn som växer upp med brister får utvecklingsstörningar i npn form.

 4. Går man til apoteket Hjärtat och köper D-vitamin finns burkar med 10 ug (mikrogram) i varje piller och man rekommenderas att ta ett piller om dagen. Bredvid står Multivitiaminer som innehåller 20 ug, Går man till Apoteket Apoteket är det 20 ug i varje piller.
  Fast dessa doser som rekommenderas är alldeles får små, Lars Bern rekommenderar uppemot 100 ug per dag.
  D-vitamin lagras i kroppen så man behöver inte ta sin dos varje dag (även om det är praktiskt), man kan ta en större dos två ggr i veckan. Lagringstiden i kroppen är uppemot 3-4 månader, vilket man har man mätt på besättningsmän i atomubåtar. Kanske därför man blir sjukare på vintern-våren, när vitaminerna ebbat ut, om man inte knaprar rejält med piller hela vintern.

  • Bra info. Det kan vara skillnader vad gäller lagring av d-vitamin i kroppen. Studier visar att svarta troligtvis i solrikt klimat producerar d-vitamin lite dag för dag under hela året och inte är genetiskt programmerade för lagring. Vita verkar ta upp mer en period (sommar) för att lagra för vintern då solen inte är stark.

 5. Hur mår en av idag Sveriges viktigaste grupp, s.k svensk-somalierna ?
  Har inte hört något snyftreportage om dem på ett tag från landsförädiska och mångkulturälskande PK-media.

 6. Mycket möjligt att det är en av orsakerna. Med logiska resonemang kan man nog närma sig sanningar om varför t.ex vissa har högre dödlighet av coronaviruset. Vissa har, som vana att bo ihop med sina gamla också. Egna val av boenden, som blev en extra smittorisk för de äldre. Det finns mycket att analysera och forska fram. Kanske lyckas man hitta flera universalvaccin för hela grupper av virus. En vacker dag har nog Sverige kommit till sans och även fått bukt på bidragsturismen, som då lösgör tid för utveckling. Då kommer många andra problem att nystas upp också. Människor i normala arbeten att försörja egna familjen är sällan några problem.

 7. D-vitamin är säkert bra och vissa ”svenskar” lider säkert större brist än andra. Fast då undrar man varför Spanien och Italien är så hårt drabbade av covid-19?

  • Många äldre (d-vitaminbrister även i norra Italien) som också röker o är överviktiga. Kindär pussar. Har för mig en hel del kineser jobbat i norra Italien, klädindustrin (internationella resor).

   Även sydeuropa har vinter där brister uppstår.
   Men det är oftast skillnad vara svarthyad i ex Europa, USA pga vintern. Då uppstår stora brister hos svarta/mörkhyade. Det har de levt med i generationer in USA vilket återspeglas i hälsa o säkert socialt, ekonomiskt.
   Men som sagt äldre generellt är också riskgrupper.

 8. Bästa medicin mot ökade dödstal i invandrar områdena måste vara flytt till varmare länder förslagsvis sina hemländer.
  Detta är något våran sk regering måste ta på allvar, börja per omgående att återrepetera hela områden för inte vill vi att ‘våra’ invandrare ska fara illa.

 9. Något jag har funderat på beträffande varför det är så få finnländare jämfört med andra skandinaver och andra etniska grupper insjunknar och dör i covid-19 (corona). Kan det bero på att bastubad ingår i deras livstil? Kroppen gör ju av med en massa slaggprodukter vid bastubad och därmed förmodligen höjer immunförsvaret. Tillhörande kallbad med bastu sätter dessutom kraftigt igång blodcirkulationen.

  Jag bara är en vanlig lekman utan några som helst medicinska kunskaper. Det är bara en ren spekulation

  • Kan även inverka att finländare spritar kroppen invärtes och kan på så vis undvika corona.

   • Lukasjenko rekommenderar bastubad, vodka och traktorkörning mot corona.

   • Det återstår ju att se hur länder som Finland med betydligt hårdare restriktioner än oss, kommer att få det när dom måste släppa på dessa.

   • Löfven rekommenderar öppna gränser och karantän
    Han kommer inte bli ihågkommen
    som en stor tänkare och ledare. .

  • “Jag är bara en vanlig lekman”..jag skulle säga det ger mer trovärdighet än många ” experter” som bara rättar sig in i det ideologiska ledet.

 10. Nu börjar det rapporteras om dödskjutningar i PK-media igen !
  Det trygga och heligt mångkulturella Sverige börjar med andra ord sakta återgå till normalläge igen efter Corona-hysterin, nu ska oxå massimporten av på sikt lönsamma raketforskare komma igång igen på fullt allvar så är allt som det ska i Folkhemmet.

   • Ja, visst.
    Men vi kan inte undgå att se alla ungar de avlar?
    De ska ha underhåll, barnbidrag, läkarvård, tandvård,
    skolgång m.m innan de åker hem igen.

Kommentera