Jesu död


HISTORIA. År 33 e.Kr greps en drygt 30-årig judisk man vid namn Jesus av romerska soldater. Han ställdes inför rätta och dömdes som upprorsman och avrättades senare genom korsfästning utanför Jerusalems stadsmurar. Ingen hade då kunnat ana att händelsen skulle bidra till att forma en ny världsreligion.

Utifrån ett källkritiskt perspektiv är den etablerade uppfattningen bland nutida forskare att den historiske Jesus sannolikt existerade. Men vi vet egentligen inte mycket om Jesus barndoms och ungdomstid. De källor vi använder är främst evangelierna som växte fram ur lärjungarnas predikningar.

Vid tiden för Jesu födelse, troligen år 4 f.Kr, befann sig judarnas land Palestina under romersk ockupation. Det var det året då den judiska kungen Herodes dog, och landet delades upp mellan hans tre söner.

Enligt Matteusevangeliet var Jesus far timmermannen Josef, som tillhörde kung Davids ätt. David var den store judiske kungen som hade fredat Israel från utländskt beroende tusen år tidigare. Nu väntade många judar på en Messias, en Guds son, som skulle kasta ut romarna från Palestina. Och många trodde att Jesus var den Messias som de väntat på.

Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.

Jesus verkade främst i landskapet Galiléen där han samlade tolv lärjungar kring sig som symboliserade Israels tolv stammar. De skulle bli ledare för det återuppståndna ”Guds folk”.

Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike. Det fanns judar som trodde att han var den Messias som man väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

Efter tre års predikande i Galiléen, där huvudbudskapet var att människorna måste göra bot och att Guds rike var nära, beslöt sig Jesus för att fortsätta till Jerusalem.

Vid den här tiden var Jerusalem en orolig stad. Det hade varit många upplopp i staden och romarna var mycket nervösa. Även det judiska rådet som samarbetade med romarna var oroliga. De ansåg att upproren hotade deras ställning. Därför höll man ett öga på vad Jesus gjorde. Men Jesus var försiktig. Han provocerade aldrig genom att predika på gatorna.

När påskveckan började drog Jesus, tillsammans med många andra pilgrimer, in till Jerusalem. Jesus red in i staden på en åsna, allt för att fullfölja profeten Zacharias ord: ”Din konung kommer ridande på en åsninnas fåle”. Nu började Jesus protestera offentligt mot missförhållandena i staden. Han sparkade bland annat omkull penningväxlarnas bord inne i det judiska templet. Det retade många judar som tjänade stora pengar på verksamheten.

Det judiska rådet ville att romarna skulle arrestera Jesus i hemlighet. Med hjälp av förrädaren Judas lyckades man få fast Jesus. Redan vid den sista måltiden tillsammans med lärjungarna stod det klar att Judas var en förrädare.

På torsdagskvällen i påskveckan gick Jesus till Getsemane trädgård där han fängslades. Det judiska rådet ville döma Jesus till döden, men den romerske ståthållaren (landhövdingen) Pontius Pilatus tvekade då han troligtvis ansåg att Jesus inte hade begått något brott mot det romerska styret. Och eftersom det var tradition för den romerske ståthållaren att frigöra en fånge vid påsk så erbjöd Pilatus folket att göra ett val mellan Jesus från Nasaret och en upprorsman vid namn Barabbas. Den närvarande publiken valde dock att Barabbas skulle friges och Jesus korsfästas.

Jesus dömdes därmed till döden varefter han piskades och förnedrades innan hans svåra Golgatavandring inleddes.

Soldater spikade fast honom på ett kors och bara hans närmaste vänner blev vittnen till hans långsamma död på korset. Jesus kropp fördes sedan till en privat gravkammare och därifrån försvann han på ett mystiskt sätt. De troende ansåg att han hade uppstått från de döda.

Korsfästning var en avrättningsmetod som användes av romarna under antiken. Syftet var att förnedra och plåga den dömde inför allas åsyn och därigenom också avskräcka andra från att begå brott. Den dömde hängdes eller spikades upp naken på ett kors, vid vilket handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds.

Att fira påsk har kristna gjort sedan c:a 100 år efter Kristus. Det var då man gick från att fira israeliternas uttåg ur Egypten, 1300 – 1200 år tidigare, till att fira Jesus död och uppståndelse.

Källa: I huvudsak SO-rummet men även Wikipedia, med flera.

Idag är det Långfredag, som i kristen tradition firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.

Bilderna från Lindström. Humor är skillnaden mellan kristendom och islam. Minns ni vilket liv de blev av Muhammdekarikatyrerna? Mussarna satte världen i brand för några streckgubbars skull…Läs om streckgubben HÄR.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran 8:an är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


51 responses to “Jesu död

 • grunehetgrot

  Nu har det insmugits en ny religion hos de dumma människorna nämligen CORONA . Miljontals människor har under psykisk påverkan insjuknat i detta.
  Jag som är atteist och därmed inte är så lättlurad har klarat mig.

  Gilla

 • grunehetgrot

  CORONA.

  Gilla

 • grunehetgrot

  Gud ( eller vad han nu heter ) tror jag inte på. Han påstås ha skapat jorden med allt som finns där, bullshit. OK. Han kanske var bra ända tills han kom till MÄNNISKAN då spårade han ur totalt och misslyckades fullständigt.
  Människan blev det totalt dummaste djuret på jorden.

  Gilla

 • crete1986

  Jesus och hans familj flydde tydligen till egypten i några år?
  Ingen expert forskare eller ingengjör har begripit sig på hur pyramiderna byggdes? Är det troligt att Jesus kunde bota blinda och sjuka?
  I egypten kunde dom lärda riktig magi, äkta magi inte scenmagi?
  Vad är skillnaden mellan vit och svartmagi?
  Vad betyder Hermes? Vad betyder världens äldsta visdomslära alkemi?

  http://www.angelfire.com/oh/stini/egy.html

  Gilla

  • grunehetgrot

   Historien kan översättas till bibeln.
   Jesus var en horunge. Maria som var Jesus mamma hade kastat sig i säng med Gud och blivit på smällen med honom. När Jesus kom så skyllde hon på Josef. Kontentan är att det inte finns någon riktig pappa till Jesus.

   Gilla

 • Fjölet

  Om vi svenskar är kristna och jämförbara med jesu religion så förstår man att musli’ hatar oss.
  Dom gör det helt öppet
  kastar sten,
  våldtar allt och alla
  mördar den hand som föder dem
  Det ligger i hatets natur
  ända sedan muhammed blev till!
  men frågan är om de inte uppfan sin egen Gud och profet lite väl sent
  Eftersom kristendomen kom några 100 år tidigare.
  Så skall vi då be om ursäkt för att vi har en religion som är förlåtande
  när de egentligen bara är avundsjuka och aldrig har upplevt ett fungerande samhälle & religion??
  Glad Påsk

  Gilla

 • Stenbock

  Denna händelse för 1987 år sedan firas märkligt nog på många olika sätt.
  I dåtida Sverige tändes Påskabål när Stenbock var barn…..
  Denna sed sker ännu på andra sidan Sundet.
  I Tyskland finns förutom dekorativt målade påskägg,som i vissa delar,är rena konstverken. För de yngre barnen är Påskharen levande,och inte nog därmed,denna lägger ägg ute i Naturen. De yngre tävlar om att vara först ute i vårgrönskan,och söka finna äggen !
  Vad detta har med Jesse att göra,får någon annan söka förklara.

  Gilla

  • Thomas Tvivla'r

   Om du menar Jesus från Nasaret med Jesse och påskfirandet så finns olika vårtraditioner blandade i påskfirandet allmänt sett. En sammanslagning av traditioner helt enkelt. Folkligt om du vill.

   Ägget f ö och våren i synnerhet står för förvandling, något som verkar dött men kommer till liv.
   Teman om död och pånyttfödelse, likt släkter som dör (som vi alla ska) och nya kommer till.

   Gilla

 • centurion

  ”…Pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven…”
  Pilatus, som var riks-ståthållare över Judéen, hade inget som helst intresse i vad Jesus eller hans anhängare, gjorde eller icke gjorde. För honom och hans garnison var Jesus av noll intresse. Nej, det var i de kristnas egna led, som förrädarna fanns att finna. Översteprästerna blev oroade för att ev. förlora sin, fram till nu, helt oinskränkta makt och ville absolut inte veta av någon konkurrent.
  Historien går igen. Tysta sannings-sägaren. Skjut budbäraren. Manipulera pöbeln. Sprid ut elaka rykten. Underminera rätts-systemet. Manipulera de fria valen. Spela ut dina motståndare mot varandra. Censurera dina kritiker. Trampa ner allt motstånd. (Instruktion för fegisar, folk utan argument och visioner och avsaknad av självförtroende).

  Gilla

 • Tony

  Om Allah skapade människan, vilket jag tvivlar starkt på, varför skapade han då inte en felfri varelse? Varför skapa en för att sätta på prov?
  Var Allah själv felfri?

  Gilla

  • Paul L

   Allah är en demon. Allah har inte skapat något. Allah är en bedragare enligt koranen. Kolla upp det själv. Det är därför islam och socialism passar så bra ihop: ”Ge mig dina pengar i skatt så lovar jag att jag tar hand om dig när du går i pension.” Typ.

   Gilla

 • SvenskMan77

  Förstår inte vart påskakärringarna är……?
  Just det ja… dom sitter lite överrallt året om i Sverige….

  Gilla

 • Thomas Tvivla'r

  Du Eroll, politik, ideologi, kultur, religion, teater, tidningar, internet, siter,..varsågod välj ur dessa vad bli hjärntvätttad med. Du får ta bort allt det där och människan om ”hjärntvätt” ska undvikas. Allt går missbrukas så varför slå sig på bröstet för enbart ett utvalt ting. Religion?

  Gilla

 • Erroll

  2020! Och människor hjärntvättas fortfarande.. tragiskt.. religion= kontroll av människor!. Tänk att vi inte kommit längre i kritiskt tänkande… ha en bra helg!

  Gilla

 • ossie

  Långfredag i dag minns 60 talets långfredagar det var en religiös terror. En tv kanal med bara religiösa program allt annat stängt var nästan straffbart att skratta.

  Gilla

  • Thomas Tvivla'r

   Å andra sidan idag finns knappt någon reflektion eller avskild tid för stopp i ekorrhjulet.
   Kom o köp konserverad gröt 7 dagar i veckan. Full kommers.
   Det är typ när Corona knackar på hos människor vi blir tvingade reflektera över att vi t ex ska dö eller vad är värt nått i grunden i livet o hur fylla det på sunt sätt.

   Det är även en möjlighet 1 dag av årets 365 dagar stänga av tv:n och röra sig åt annat hålll i tanken.

   Sen glöms att söndagen efter långfredagen är partajdag. Uppståndelsen, vårens sprängkraft tar vid.

   Gilla

 • Stig Gerdvall

  Ett faktafel i texten. Det fanns inget Palestina på Jesu tid. Det var romarna som efter år 135 namngav Israels land med Palestina. Detta utifrån att filistéerna var Israels ärkefiender under biblisk tid.

  Gilla

  • Pettersson

   Kanske du har rätt men jag tvivlar, romarna gav området namnet Palestina som du skriver, Namnet ”Palestina” kom därför genom romarna att bli det allmänt använda på området men namnet var väletablerat sedan länge och användes bland annat på grekiska (åtminstone sedan 400-talet f.Kr., bland annat av Herodotos), också av judarna. Enligt Wikipedia, jag var inte med på den tiden så jag litar på de källor jag hittar.

   Gilla

 • Thomas Tvivla'r

  Jag tycker inte skämtbilderna över korsfästelsen av Jesus skulle ha publicerats idag, just långfredagen.
  Kan vara bra skilja vissa skämt i tid och rum som vi gör exempelvis om någon nära dött eller utsatts för något hemskt. Vi passar in saker i mer lägliga sammanhang o publik. Skämt i sig är inget fel även om vi alla tycker visst är skoj o annat inte.

  Jag skulle inte skämta om Muhammed hur som helst. Som med allt o alla kan man välja vilken publik man vänder sig till och tiden, rummet. Muhammed är f ö inget för mig. Inget jag tror på eller ser som något berikande.

  pAlla kan skämta om vad de vill.

  Gilla

  • Pettersson

   Jag har i många år publicerat dessa teckningar just på långfredagen för att visa på skillnaden mellan islam och kristendom. Islam är humorbefriat och kanske vissa kristna med.

   Profeten Muhammed får sin del betydligt oftare.

   Gilla

   • Thomas Tvivla'r

    Jag tror ingen är humorbefriad. Höj dig..

    Gilla

   • Pettersson

    ”Allah skapade inte människan för att han skulle ha kul. Syftet med skapelsen var för mänskligheten att sättas på prov genom umbäranden och bön. En islamisk regim måste vara allvarlig på varje område. Det finns inga skämt i Islam. Det finns ingen humor i Islam. Det finns inget roligt i Islam. Det kan inte vara skoj och glädje i det som är allvarligt.”

    Ayatollah Khomeini, 1979

    Gilla

 • Stefan SH

  Glöm inte i denna Långfredagen att hela vår världsdels välstånd och världssyn, den framgångsrika och den eftertraktade, grundar sig på kristendomen.

  Andra lyckas bevisligen inte lika bra..

  Glad Påsk och glöm inte heller att fasta idag..överlever..:)

  Gilla

  • grunehetgrot

   Det finns ingen RELIGION heller i världen. Det finns bara en enorm psykisk övertygelse. Kan det verkligen vara sant att tusentals människor åt sig mätta på fem fiskar och tre bröd, är det möjligt att en buske som står i lågor kan TALA,
   Kristendomen är att jämföras med en enorm masspsykos och de som fortfarande tror på den är allvarligt psykiskt sjuk.
   Hur många människor tor på att jag ( Gutte Pruttenberg ) hade ett allvarligt samtal med en buss om en rottas överintendents i går?

   Gilla

 • Torsten

  Jesus är en variant på ”Guds son”-karaktären som religiösa kulter runt Medelhavet pysslade med den tiden. Han har naturligtvis inte funnits på riktigt utan är en allegori för solen, inget annat.

  Romarna valde kulten som statsreligion eftersom den erbjöd syndernas förlåtelse oavsett alla brott de begick. Win win.

  Gilla

  • Paul L

   Har du fått det från Zeitgeist-filmen, eller National Geographics ”Christianity 101”?

   Gilla

  • Thomas Tvivla'r

   Egenkonstruerat med olika källor som grund.. Särskilt det sista är bara eget antagande. Vad lutar du på för källor just där?

   Gilla

   • grunehetgrot

    Det kommer nog från samme tokfrans som 4 miljoner år före vår tideräkning hittade på Gud och Jesus.

    Gilla

 • Paul L

  Vem är det som tutat i svenska folket att Jesus är ond, eller inte finns? Socialisterna.
  Text från Internationalen (3e versen):
  ”I höjden räddarn vi ej hälsa
  Ej gudar furstar stå oss bi
  Nej själva vilja vi oss frälsa
  Och samfälld skall vår räddning bli!”
  Socialism är en anti-kristen filosofi, skapad av ockultister men även öppna satanister (typ Moses Mordecai Levy och Helena Petrovna Blavatsky), och Sverige har varit dränkt i socialism i sisådär 140 år. Återigen: tro inte på mig, kolla upp det själv. 🙂

  Gilla

  • grunehetgrot

   Det är något som du ALDRIG kommer att få. DET SUNDA FÖRNUFTET.

   Gilla

  • grunehetgrot

   Hur många kan i dag bevisa att SAGAN om Gud överensstämmer med verkligheten. Bibeln är ju jordklotets absolut största SAGOBOK som miljarder människor tror på och det är därför som världen ser ut som den gör. ” Du tror inte på samma gud som jag det är därför jag har rätt att slå ihjäl dig.”

   Gilla

 • Maja1

  Nej det är inte humor som är skillnaden. Vi kristna uppmuntras inte bråka med de som förolämpar vår Gud, hans Son och Den Helige Ande. Vi vet att sådana bestraffas av Gud. Det är inte var sak. Vi bara ber för sådana… Jag t.ex. vill inte alls se på sådana karukaturerna. Men det är min egen sak. Samt att jag som är kristen skulle aldrig förolämpa de andra troende deras religion och deras guder.

  Gilla

  • Thomas.B

   du Maja vad vad menar du med karukaturer är det inte karikatyrer
   du menar eller vad är det för turer

   Gilla

   • Maja 1

    Ber så mycket om ursäkt för kommande stavfel. Är självlärd i svenska… Börjar gå språkkurs i maj…

    Gilla

  • grunehetgrot

   De religiösa människorna, oavsett vilken religion dom tillhör eller vilken sagogud dom tror på så är dom inte medvetna om att vi människor FÖDS av kvinnor, INTE av någon sagofigur som ni kallar GUD.

   Gilla

   • Maja 1

    Kan du skillnaden mellan troende och religiösa? och visst vi är medvetna… Men kvinnan också skapades av Gud…
    ”Av honom och genom honom och till honom är ju allting.” Romarbrevet 11:36

    Gilla

   • Thomas Tvivla'r

    Men? så står det väl i bibeln också att vi föds av kvinnor men är avbilder av det gudomliga..så? Har aldrig hör nåt i stil med att fysiskt födas av Gud? (ur bibeln alltså)

    Gilla

  • Tomas.

   Hej Maja 1 !
   Jag vet inte om man får hälsa Glad Påsk en långfredag. Jag struntar i vilket och gör det ändå ty jag skall festa med Skandinavernas räddare i Valhall inom få år.

   Jag tipsar om två ordböcker. https://svenska.se , https://ordnet.dk

   För en Pursvensk eller för den som har annat modersmål så kan man ju också skriva sin text i Word.docx eller liknande. Programmet uppmärksammar ofta små språkfel.

   Må väl!
   Tomas.

   Gilla

   • Maja 1

    Tack för tipset. Är självlärd i svenska. Börjar en kurs i maj så ska försöka lära mig så gott jag kan…I övrigt brukar det vara en massa särskrivningar om man använder stavprogrammet i Word…

    Gilla

  • grunehetgrot

   Jag har alltså genom att skriva sanningen om sagoboken bibeln gjort mig skyldig till ett grovt brott och skall bestraffas med döden.

   Gilla

 • Kungen

  Sen finns ju sagan om rödluvan och vargen.
  Det finns väldigt många sagor

  Gilla

  • Paul L

   Hej,
   bara så du vet så var de flesta av dina ”gudar”: Erasmus Darwin, Isaac Newton, George le Maitre, John Dee, Francis Bacon, Jack Parsons, osv… (Dvs dom som format din tro) antingen öppna satanister, garderobs satanister, eller ockultister (dvs anti-kristna). Kolla upp det själv. Tro inte på mig.

   Ha en trevlig dag 🙂

   Gilla

   • grunehetgrot

    För mig finns bara EN Gud och det är JAG.

    Gilla

   • Pettersson

    Fel…

    Året är 2006 och Figo, Ronaldo och Zlatan har alla hamnat i Real. Av någon anledning är de ute och åker bil tillsammans med Kluivert.

    Kluiverts körkapacitet är ju inte så lysande och efter några pilsner så drar han rätt in i ett träd. Alla fyra dör. Som alla förstår så tar Kluivert steget direkt ner i helvetet.

    Figo, Ronaldo och Zlatan tar sig dock upp till pärleporten där de välkomnas av Sankte Per som direkt leder dem in till vår Herre.

    De tre stegar fram mot Gud som sitter på sin tron. Gud säger då:
    – Figo, vad är det bästa med fotboll?
    Figo bugar sig och svarar:
    – Det bästa med fotbollen är att jag har kunnat sprida glädje till folket, tjäna pengar till mitt uppehälle och få se hela världen.

    Gud ansåg att det var ett bra svar då han sa:
    – Bra Figo, kom och sitt på min vänstra sida.
    Gud tittade sedan på Ronaldo och sa:
    – Och du Ronaldo, vad är det bästa med fotbollen?

    Ronaldo svarar lite försynt:
    – Herre, jag kommer från fattiga förhållanden och har lyckats visa mina medmänniskor att det finns en väg ut ur det hela och att man inte behöver vara dömd till ett liv i misär. Samtidigt har även jag kunnat sprida glädje till folket.
    – Bra svarat Ronaldo, sade Gud, kom och sitt på min högra sida..

    Gud tittade sedan på Zlatan och sa:
    – Vad tycker du då Zlatan?
    Zlatan tittar upp, harklar sig, spottar på marken och säger:
    – Du sitter på min stol.

    Gilla

   • Maja 1

    Jag tror på Gud. De andra nämnda av dig är inga ”gudar” för mig. Och visst hurdana de andra är, vad de gör/ inte gör bryr jag mig inte om. Var och en har sitt eget ansvar framför Gud. Det är därför fördömer vi inga, hatar inga och bara ber för de…
    Ha en trevlig dag du med…

    Gilla

  • grunehetgrot

   Ja men BIBELN eller KORANEN är och förblir de största för dessa böcker består till 95% av lögner so människan år 2020 fortfarande tror på.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: