Amir hyrde lägenhet svart – socialtjänsten betalade hyran


BROTTSLIGHET. Trots skärpta lagar kontrollerar få kommuner att andrahandsuthyrningar är godkända. De riskerar därmed att betala ut försörjningsstöd till brottslig verksamhet. Amir är en av dem som hyrde en lägenhet svart. Hyran stod socialtjänsten för, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Hem & Hyras granskning av 48 av 52 kommuner i Mellansverige visar att endast ett tiotal kräver bevis för att kontraktet är godkänt innan försörjningsstöd till andrahandshyror betalas ut. Bland dessa tio finns ingen av de största kommunerna Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Falun eller Borlänge, trots att det är här svartuthyrning är vanligast. – Det betyder sannolikt att skattepengar används till svartuthyrning, säger Rickard Sahlkvist som arbetar mot svartuthyrningar på Örebrobostäder.

Att de större kommunerna inte kontrollerar om kontrakten är godkända, tror han kan bero på att bostadsbristen är så svår i städerna att varje person som ordnar bostad på egen hand är en lättnad för socialkontoren.

Svaren vi fått från kommunerna i vår undersökning visar att flera anser att de gör vad de kan för att ta reda på om uthyrningen är godkänd, men att de inte kan kräva att få se vare sig tillstånd från hyresvärden eller få kontakta denne.

Och här finns kärnan till varför det skiljer sig mellan kommunerna: de tolkar lagen olika.

Kommuner som Lindesberg och Arvika kräver att få se hyresvärdens godkännande av andrahandsuthyrningen, annars betalas inget försörjningsstöd ut. Medan kommuner som Flen och Mora anser att det enligt deras tolkning skulle inkräkta på den personliga integriteten.

-Pettersson läser, att vissa socialtjänster tycker att det är kränkande att kontrollera så att lagar och regler följs, snacka om att stå på de kriminellas sida. När någon skriver sig i en lägenhet, 2:a hand eller inte borde hyresvärden få en kopia på det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


39 responses to “Amir hyrde lägenhet svart – socialtjänsten betalade hyran

 • rustibus46

  Kontrollen av utbetalningar fr Soss är
  bristfällig. Det är ju bara skattepengar…
  ”Svinnet” är 10 tals miljarder. Ingen kan/
  vågar säga ifrån. Ett felsteg o du står
  utan jobb, vänner etc. Arma land

  Gilla

 • ruben

  Kommunen är då inblandad i bedrägeri och borde vara JO-anmäld.
  https://jo.se/JO-anmalan/Skicka-in-anmalan/
  Vilken kommuninvånare tycker det fungerar bra när kommuninvånarnas skatter betalar svartaffärer? Det är, som sagt var mycket att laga i Sverige.

  Gilla

 • age

  Det var bevis på kreativitet!
  De har kommit hit för att arbeta och försörja
  sig och de andra 48 i familjen!

  Tack Reinfeldt och socialdemokraterna för att ni
  har ”öppnat VÅRA hjärtan”!
  – eller snarare => öppnat och tömt våra plånböcker!

  Jag gråter inom mig för denna katastrof för Vårt Fosterland!

  Gilla

 • Maja1

  Det var svar till skribenten Tore

  Gilla

 • Maja1

  Jag har 4 barn. 3 av dem har nu sina bostadsrätter. I vår kultur är det vanligt att föräldrarna hjälper barnen och barnen tar hand om sina föräldrar i livets höst. Jag tycker att det är ju bra att mina barn inte belastar samhället med sina boendeproblem. Något fel med det?

  Gilla

 • folksam2010

  Sken skillsmässor är inte ovanliga man lever fortfarande ihop och hyr ut en lägenhet svart. finns massor att börja rota i för att se vart våra skattepengar går, för inte går det till skyddutrustning till vår tappra Vårdpersonal.. inte Vägunderhåll mm mm Måste bli ett stopp på detta vansinne NU

  Gilla

  • Argus

   Den enkla lösning är naturligtvis att enbart äktenskap ingångna i Sverige kan annulleras i Sverige.

   Förutom det uppenbara att vi enbart ska tillåta asylansökningar från angränsande länders folk.

   Gilla

 • Kenth Andersson

  Det trygga mångkulturella idiot-Sverige är som sagt fantastiskt !!!!!
  En GLAD CORONAPÅSK till önskas alla landsförädare.

  Gilla

 • Maja 1

  Bravo Södertälje kommun! Så ansvarsfull agerande och tolkning…
  Jag skulle jobba så också och kan axla tjänstemannaansvaret för varje betald bidragskrona… Det ska vara krav på alla kommuner vad gäller försörjningsstöd för hyror…
  https://www.hemhyra.se/nyheter/kommuner-tolkar-lagen-olika/

  Gilla

 • Maja1

  Dumma socarbetare! Eller är de bara vänsteraktivister…
  Varför inte kräva DIREKT andrahandsavtal MED GODKÄND AV HYRESVÄRDEN UTHYRNING innan man betalar hyran förutom ekonomiskt bistånd? Som det gör bl.a. Södertälje kommun?
  https://www.hemhyra.se/nyheter/kommuner-tolkar-lagen-olika/
  Hur fasen kan man ”tolka lagen olika”? Idioter! Om bidragstagaren vill ha hyran betald det är hens sak att uppvisa kontrakt med HYRESVÄRDENS GODKÄNNANDE!
  Antingen är SOC sekreterarna dumma eller är de korrupta.

  Gilla

 • Maja1

  Jag har några gånger fått förfrågningar från bidragstagare att skriva in dem i mina bostadsrätter och ”om någon ringer från kommunen så bekräfta att de bor där”. MOT BETALNING förstås. Handlar om flyktingar som fått sina placeringar utanför Stockholm men vill bo i Stockholm.
  Först skriver man in sin familj i någons lägenhet i Stockholm, söker om ekonomiskt bistånd där och efteråt börjar kräva/tjata på soc att de ”bor trångt, barnen har inte plats att göra läxor osv” och vippppsss! får man soclägenhet före t.ex. någon ensam missbrukare eller en ensamstående med 1 barn eftersom de mest behövande som får boende enligt soclagen.
  Varje invandrare känner till en dussin sådana historier från livet… Och lust att jobba och bidra försvinner så småningom… Ty man vill inte att skatter går åt sådant samt ställer sig frågan ”vad jag får för mina skattepengar”…

  Gilla

 • Maja1

  Har en massa bekante som lever på försörjningsstöd hela sina liv i Sverige och DISPONERAR 3-RUMS LÄGENHETER i Stockholm. De hyr ut 1-2 rum svart och får extrapengar.
  Varför betalar soc 3-rummare för en bidragstagare? Jag frågade personerna. De ”uppmuntrades” av soc att hitta mindre boende. Men vem är så dum att göra det och avstå möjlighet att hyra ut svart 1-några rum istället? varför inte tvångsförflytta alla bidragstagare till gamla studentrum på 25 kvm istället (om det handlar om en person) och minska kostnaderna?

  Gilla

  • Tore

   Trevligt umgänge, dina bostadsrätter? räcker det inte med en eller hyr du om med avans?

   Gilla

   • Maja1

    Jag har 4 barn. 3 av dem har nu sina bostadsrätter. I vår kultur är det vanligt att föräldrarna hjälper barnen och barnen tar hand om sina föräldrar i livets höst. Jag tycker att det är ju bra att mina barn inte belastar samhället med sina boendeproblem. Något fel med det?

    Gilla

   • Maja1

    Att folk är bidragstagare betyder inte att de är otrevliga som människor…

    Gilla

   • Tore

    Det ante mig att du skulle.komma med det svaret, du lärde dig Svenska i maj men har haft råd med 3 bostadsrättslägenhet.
    Bra jobbat.
    Nej dina bekanta behöver inte vara otrevliga för att dom är bidragsparasiter.
    Är dom flyktingar eller invandrare?

    Gilla

   • Maja 1

    Ja, jag hade råd med 3 bostadsrätter i Stockholm. Hur så? Vill du ha mina inkomstuppgifter via mail? Tror du kommer att bli otrevligt överraskad… Eller tror du att alla invandrare är bidragstagare? Och ja, de av min bekante som jag berättade är just flyktingar…

    Gilla

   • Tore

    Nej jag vill inte ha några uppgifter om dig, det måste vara trevligt för dina bekanta som är flyktingar att du sitter och skriver nedlåtande om den gruppen på ett nationalistiskt forum och upphöjer gruppen du själv tillhör.
    Du bör nog ta en funderare innan du kaiiar andra för främlingsfientliga.

    Gilla

   • Tore

    Kallar andra.

    Gilla

   • Maja 1

    Jag skriver ”nedlåtande” om myndigheter och tjänstemän som tillåter och indirekt uppmuntrar sådant. Inte om flyktingar. Och jag tillhör inte gruppen ”flyktingar” så försök inte. Och ja, jag FRÅGADE dig om du är främlingsfientlig. Har inte kallat någon för det. Och vad menar du med ”nationalistiskt forum”?

    Gilla

   • Maja 1

    Mina bekante-flyktingar begriper åtminstone att ju fler blir bidragsförsörjda desto mindre får var och en. Så de är emot flyktingmottagande i dagens storlek och tycker att Sverige bör hjälpa med integrationen dem som är redan här innan man proppar in ännu fler i deras ghetton. Eller tror du att alla flyktingar idioter och kan inte räkna 2+2?

    Gilla

 • turrim

  Det som är kränkande är att socialtjänsten inte har kontroll på skattebetalarnas pengar som de har lön för att hantera. Så blir det utan tjänstemannaansvar.

  Gilla

 • Maja1

  … och den mannen som hyrde ut till Amir och flyttade till en annan stad kanske får bidrag att han har 2 boende… Annars finner jag ingen anledning att inte skriva ett lagligt andrahandsuthyrningskontrakt och ansöka om hyresvärdens godkännande…Eller flyttade mannen tillbaka till sitt eget land istället? Eller bor han fortfarande i samma lägenhet tillsammans med Amir och de hittade på så att socialen ska stå för hyran om Amir ändå är bidragsförsörjd? Om det är 2 personer som skrivna i lägenheten och en av dem uppbär försörjningsstöd så får den egentligen bara halva hyran betald av soc. Varför bekostar soc även den andra halvan som egentligen den mannen som flyttat ska stå för?

  Gilla

 • centurion

  Om myndighetens ambition är att följa lagen, så kan det uppfattas som kränkande för den som inte följer lagen. Men oj va´ kinkigt det blev nu då.
  Kom ihåg Rö´skrikans insiktsfulla budskap : ”I Sverige är det olagligt att vara kriminell”.

  Gilla

 • Lellego

  Kan bara konstatera att de kommuner som resonerar och tolkar lagen på detta sätt, har för mycket pengar.
  Eller mer sannolikt, de tjänstemän som tillskansat sig en pott skattemedel att ”leka med”, gör allt för att kunna behålla dessa pengar. Pengar = makt.

  Gilla

 • Maja 2

  Sverige är en varböld där våra skattemedel används för fel syften och det skyfflas pengar utomlands i en rasande fart!
  Läckaget är så stort att jag undrar varför inte folket reagerar!
  Pensioner minskar och vi tiger!

  Gilla

 • Tore

  Gå in på blocket andrahands uthyrning lägenheter, och titta vad uthyrarna har för namn.
  Frågan är hur invandrare kan ha sådant överskott på hyreslägenheter, fårskalle media tog upp ett fenomen för något år sen att invandrar kvinnor skiljer sig när dom flyttat till Sverige med sina män.
  Detta sågs som något så kopiöst positivt att dom tagit kontrollen över sina egna liv.
  Sanningen är att man skiljer sig på pappret den ena parten får ny lägenhet som hyrs ut i andrahand till ockerhyra och paret bor ihop som tidigare i gamla lägenheten.
  Sen undra Svensson varför skatten är så hög i Sverige.

  Gilla

  • Maja1

   Invandrare? snarare bara FLYKTINGAR… Vi icke-flyktingar får stå i bostadskö åratals tillsammans med er svenskar för att få hyresrätt… och medan vi väntar hyr vi svart av just flyktingar som får sina hyresrätter i förtur. Jag t.ex. hyrde svart en trerummare i centrum av Stockholm, ”hyresvärden” bodde i sitt hemland och hans vänner sökte ekonomiskt bistånd istället för honom… Tror inte att det är något undantag, snarare regel… Ett av mina bekante hyrde 3-rummare i Tensta av familjen som bodde i Somalia…
   Visst det är skönt att betala skatt…

   Gilla

  • Maja1

   Det är bara flyktingar som får förmåner förturer och vissa bidrag. Till skillnad från andra invandrargrupper. Här klagar du att invandrare har ” överskott på hyresrätter” och var missnöjd att Jag som invandrare hade bostadsrätter. Är du bara allmänt främlingsfientlig eller vad det handlar om?

   Gilla

   • Tore

    Kan du svara på min fråga
    Vad är skillnaden på flyktingar och invandrare?
    Det är bara flyktingar som får bidrag och förmåner säger du för att sen fråga om jag är främlingsfientlig.

    Gilla

   • Maja 1

    Tore jag har redan svarat på din fråga om skillnaden mellan just flyktingar och andra invandrargrupper.
    Och det står tydligt varför jag frågade om du är främlingsfientlig. Nämligen att du är missnöjd med invandrare dem som har hyresrätter och med invandrare som har bostadsrätter. Hemlösa invandrare är kanske bästa som kan hända?

    Gilla

  • Maja 1

   jag har redan svarat på din fråga om skillnaden mellan flyktingar och andra invandrargrupper. Vad var det som du inte förstår?

   Gilla

   • Tore

    Nej du har inte svarat vad skillnaden är, du har sagt att det är flyktingar som får bidrag och fördelar det är inte korrekt, vad är det du inte förstår?

    Gilla

   • Tore

    Det står inte i annonserna på anndrahands lägenheterna om uthyraren är flykting eller invandrare utan det är mestadels utländska namn.

    Gilla

 • Lämna Sverige!

  Är det någon som har något förtroende kvar för svenska myndigheter?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: