Hur länge kan regeringen låna miljarder till krispaket?


INSÄNDARE. Jag är ekonomisk idiot. Men jag misstänker att rätt många andra inte fattar så mycket mer av nationalekonomin. Nu är hela världen i kris. Men finansministern säger att Sveriges låga statsskuld gör det möjligt att låna upp efter behov. Men av vem lånar hon alla dessa miljarder när även omvärldens ekonomier rasar? Vi kan väl inte i all evighet öka den svenska statsskulden. Eller?

Finansminister Magdalena Andersson har inga problem att låna pengar, men vem lånar ut?  Bild från Socialdemokraterna, licens CC BY-NC-ND 2.0

Nu vill EU införa s.k. coronaobligationer. 13-EUländer med EURO-valuta vill ta upp gemensamma lån. Det skulle innebära att t.ex. Tyskland skulle garantera Italiens lån, vilka då skulle bli billigare än om de med väldigt hög statsskuld själva lånade. Tyskland skulle då naturligtvis kräva kontroll av Italiens ekonomi och därmed skulle EU skapa övernationellt styre av medlemsländerna. Av en icke demokratiskt vald samling byråkrater i Brüssel. Alla EU-länder ställer inte upp på detta. Tyskland, Frankrike och andra ställer inte upp. Särskilt inte de 9 EU-länder som har kvar sin egen valuta. Som Sverige alltså, som inte skulle kunna utnyttja detta överstatliga lånesystem.

Oenigheten inom EU skulle drastiskt öka mellan medlemsländerna och fler än britterna skulle förmodligen fundera över egna Brexit. Bulgarien(kuna), Danmark(kronor), Polen (zloty), Rumänien(leu), Tjeckien(koruna), Ungern (forint) så som Storbritannien (pund). Italien m.fl. är ju redan på väg att tröttna på EU.

Vi ju ser ju nu hur EU:s enande makt i coronas spår står handfallen när länderna stoppar exporten av viktiga förnödenheter etc och enligt naturlagen främst ser till sina egna behov. När till och med den heliga asylrätten och den fria rörligheten sätts ur spel när det kommer till kritan. När tesen om ”allas lika värde” genom selekteringen av coronasjuka avslöjas som det hyckleri den är. När den ”gemensamma” värdegrunden om klimathotet försvinner som morgondimma i ljuset av ett verkligt domedagshot.

Nu måste man alltså låna miljard efter miljard för att kompensera för det oanständiga slöseri med skattpengar som pågått i decennier. Miljarder i u-hjälp till korrupta regeringar, miljardavgifter till ett FN, styrt av en majoritet av diktaturstater, miljarder till FN:s klimatbedrägeri, miljarder för det dyraste EU-medlemskapet av alla. Biljarder för drömmen om mångkulturen och plats som den humana stormakten och dess mardrömslika samhällseffekter.

Allt styrt av politikerglopar som vid sidan av miljonlöner genom kvittobedrägerier stjäl miljarder från sina uppdragsgivare likt samvetslösa bästemän. En oduglig minister tjänar och tillskansar sig mer i månaden än vad en fattigpensionär tvingas leva på i flera år. Det är stor förbannad skam!

Rolf Malm

Ps. Dagens politiska adel är värre än den under Sveriges storhetstid. Genom årtionde av mygel, skandaler, nepotism, skatteslaveri och inavel har de berikat sig och förskansat sig i sina herresäten. Jag försöker i boken ”Sverige 2084” berätta hur man i framtiden kommer att bedöma detta mörka århundrade. För produktionsbidrag: Swish 0722 – 847042. Tack till er alla som hjälper mig att nu jobba fulltid med boken.


23 responses to “Hur länge kan regeringen låna miljarder till krispaket?

 • ponnsan62

  Jag är över 70 ska jag vara med att betala…
  Varför kan. Ni inte sköta landes ekonomi ?
  Förstår inte .vi som arbetar och betalar skatt
  2+2 är inte 22
  Lämna landet
  Eller förklara på svenska

  Gilla

 • Lisa

  Har vi fått tillbaka de 100 miljarder Reinfeldt lånade ut till Grekland för 0,01 % ränta?

  Gilla

 • Kungen

  Mikael damberg står i tv och säger att det är dags att vi alla tar vårt ansvar. Ingen i regeringen vet vad det ordet betyder. Det är så man kan spy när man hör sådant. Det bästa dom kan göra är att avgå omedelbart

  Gilla

 • Egon.

  Låna?
  Riksbanken har egen sedelpress i Sverige.
  Den går dygnet runt.
  Visserligen blir det inflation, vilket är mumma för staten, när dina kontanter krymper, har du inte märkt det?
  Hitler prövade det tidigare.

  Gilla

 • Paul L

  Jag började ”vakna” 2011. Det som ruskade om min värld var denna film:

  Och då har jag ändå pluggat nationalekonomi, och jobbat på Stockholmsbörsen.

  Vårt valutasystem är uppbyggt som ett pyramidspel. Det är en matematisk självklarhet att våra valutor (sek, usd, eur, osv) kommer bli värdelösa i en hyperinflation eller en hård reset med någon ”black swan” som ursäkt (krig, virus, terrorattack, el liknande). Detta för att våra valutor är skuldsedlar och det finns ALLTID mer skuld i systemet än vad det finns ursprunglig valuta att betala tillbaks skulden med. Vårt valutasystem för över köpkraft kontinuerligt från oss i botten av pyramiden till dom i toppen. Nej, det är inte fel på kapitalism. Vi har inte haft kapitalism de sista 150 åren. Vi har haft någon konstig planekonomi a la Marx’ 5e punkt i hans kommunistiska manifest. Media har tutat i oss att västvärlden är kapitalistisk: vilket ju är lögn.

  Om du inte fattar filmen ovan, se den igen. Och igen. Och igen, tills det sjunker in. Detta är per design och de (dvs de onda) vill att det ska vara så här. Snart kommer de dra proppen ur systemet. När jag vet inte, men ATT det kommer ske är solklart.

  Och samtidigt kan man ställa sig frågan: ”Vad har de mer ljugit om?”.

  Oavsett vad: lycka till! 🙂

  Gilla

  • Olof.p

   Pengar är inte så viktigt. Makt är viktigt. Så länge USA, Japan och EU har världsmakten, understödda av Kina är det inget bekymmer. Om vi som exempel skulle tänka oss att muslimerna fick oinskränkt makt i världen, skulle den sannolikt värderas annorlunda. Sedan kan ju stora banker och släkter med makt ha ett inflytande som med Leman brothers. Men inget talar för att det blir någon förändring så länge det är fred.
   Corona utlöste en förvånansvärt stor ekonomisk reaktion. Nu verkar dock börserna vara på samma nivå som för ett år sedan, så om några månader är det som vanligt igen. Fundera också på vilket köpbehov som ackumuleras när ingen kan handla. När det väl sätter fart, blir det med råge.

   Gilla

   • Olof.p

    Här kommer ett exempel Helge.
    När psykopaten George Zorro bestämde sig i början på 1990-talet att han skulle göra oss svenskar fattigare och sig själv mycket rikare satte han och hans judekompisar kronan under press så den föll gigantiskt. Riksbankschefen Bengt Dennis stretade emot och höjde räntan till 500%, men misslyckades medan Georg Zorro och hans judekompisar skrattade hela vägen till bankvalvet för att de hade blivit rikare och vi svenskar fattigare.
    Det är ett exempel på makt. Och varför skulle inte vi svenskar hata judar som Georg Zorro som har gjort oss alla svenskar fattigare?

    Gilla

 • Kenth Andersson

  En sak vet i alla fall alla utanför begåvningsreserven, notan för Coronaviruset kommer att bli mycket dyr och betalningen för denna nota i olika former kommer som alltid skattebetalarna eller det där s.k vanliga folket som alla politiker från V till SD alltid säger att få stå för, inte Steffe eller Magda !

  Gilla

  • Ståfräs

   Vi, regeringen är glada att kunna säga att vi lovar att det inte kommer drabba våra ensamkommande baaarn eller ekonomiska flyktingar utan pursvenskarna kommer få stå för hela notan.

   Gilla

 • Jill

  Bra, jobba med jämförelse, det blir tydligt och effektivt.
  Sosseadeln förnekar sig inte!

  Gilla

 • Olof.p

  Jag tror det bara är att knappa in i bankdatorn hur mycket pengar man vill ha. Det finns ett litet krav och det är att det måste finnas ett skuldbrev från den som lånar till banken. Sedan är det fritt fram.
  Alla länder verkar göra på samma sätt. Det måste finnas substans i landets ekonomi, sedan är det fritt fram. Pengar är inte längre vad de var förr i tiden.

  Gilla

 • ponnsan62

  Låntagaren vill ha tillbaka med ränta…
  En sosse förstår inte det..
  Ja dom andra nickedockorna oxå.

  Gilla

 • runar

  hade inte fru Andersson fullt i alla sina lador?
  🙄
  blir fint det här när vi skattebetalare får slutfakturan….

  Gilla

 • Argus

  ”Jag är ekonomisk idiot.”

  Om man kan ”balansera” en hushållsbudget och ha kvar i plånboken ”i slutet på månaden” har man bättre ekonomiskt sinne än majoriteten av ”nationalekonomer” och politruker. Donald Trump och USA är det lysande exemplet på hur vanligt vett och sans slår akademiker med hästlängder.

  Den stora frågan är vem ska låna ut pengar till stillastående länder? Det lär inte vara majoriteten av löntagare då de är straffbeskattade till sista sekinen. Blir det då globalisterna som har hittat på det mesta av de fanstyg som gjort att vi hamnat här? Låter som en lysande plan, värdig vasallerna. 😉

  Jag hoppas verkligen att alla femtekolonnare och sabotörer av folkhemmet straffas rigoröst och att allt ovetenskapligt svammel läggs där det hör hemma, på historiens sophög.

  (Jag skrev ”nationalekonomer” inom citattecken då en nation är ett kollektiv av individer av samma ursprung med samma modersmål och kultur. Det andra som de avser heter union, stat, land eller rike beroende på.)

  Gilla

 • Lellego

  Fortsätter de på detta vis kommer det här att krascha. Att slänga in skattemedel för att hålla privata företag under armarna är inte förenligt med lagstiftningen. F ö är det som att pinka i brallorna. Efterfrågan av det konsumenter nu anser onödigt kan inga statliga insatser rå på.

  Det offentliga pressas från två håll. Utgifterna ökas och intäkterna kommer att rasa. Denna dubbla effekt är något det talas tyst om.

  Gilla

 • age

  Men regeringen har råd med att sända 150 miljoner kronor
  varje dag till u- länder (muslimer?)!

  Är det kontraktsbrott om de slutar med det?
  Blir de utan alla muslim-röster då?

  Gilla

 • grunehetgrot

  Sverige har ju nästan 1miljon 500 tusen i skuld.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: