Sanningen svider


”Sanningen svider” lyder rubriken till en text skriven av Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och som publiceras på Forum Axess.

Huitfeldt har också en bakgrund som journalist på Sveriges Radio och i texten kritiserar han mediernas knapphänta rapportering om migrationens konsekvenser.

Huitfeldt konstaterar att svenska folkets förtroende för medierna har skadats allvarligt efter deras förskönande bilder av svensk migrationspolitik. Han hänvisar här till en undersökning som SOM-institutet gjorde 2015 i vilken en majoritet av de tillfrågade ansåg att svensk media inte höll sig till sanningen när de rapporterade om invandringen.

Huitfeldt är självkritisk i rollen som f.d. journalist i public service och lutar sig mot en rad påståenden som etablerad media lyfte fram till allmän beskådan. Bl.a. påståendet om att asylinvandringen skulle bara lönsam. Trots tidigare studier som sade att invandringen blir allt mindre lönsam i takt med att antalet arbetskraftsinvandrare minskar i förhållande till antalet asylinvandrare. En rad forskare har pekat på att ett par procent av Sveriges BNP årligen omfördelas från inrikes till utrikes födda och här nämner Huitfeldt forskaren Joakim Ruist som 2018 kom fram till att en asylinvandrare kostar samhället 74 000 kronor årligen.

Ett annat välkänt och ofta använt argument för hög asylinvandring är och har varit att Sverige har en åldrande befolkning. Det finns inget stöd för det påståendet enligt Huitfeldt, som i texten använder en förklaring Petterssons blogg använt vid flera tillfällen. Även invandrare blir äldre och sjuka och behöver därför både pensioner och vård. Enligt de som försvarar en hög invandring landar vi därför i en spiral där en allt högre invandring behövs för att klara pensionerna och vården till dem som invandrat hit.

Det tredje exemplet Huitfeldt lyfter fram är mantrat om invandrares höga utbildningsnivå. Bl.a. använde SVT ofta argumentet om ”det kompetensregn” som anlände till Sverige i form av ingenjörer, läkare, lärare och sjuksköterskor från Syrien, Irak, Somalia, Afghanistan och liknande länder. De återfanns visserligen bland flyktingströmmarna konstateras i texten, men också de hade en i förhållande lägre utbildningsgrad än de som redan fanns i länderna de flydde till. Närmare sanningen kommer man om man benämner asylinvandringen med ordet ”inkompetensregn” för den stora andelen asylinvandrare har en extrem låg utbildning, om ens någon, och för många tar det i snitt sju år att ens komma ut på arbetsmarknaden och många gör det aldrig.

Det sista påståendet som vi hört upprepas så många gånger, är att asylinvandringen är kostsam på kort sikt, men väldigt lönsam på lång. På Petterssons har vi länge undrat vad ”kort sikt” innebär eftersom politiker och journalister har upprepat dessa ord i decennier. Siffror belägger att detta inte är sant, något Huitfeldt också konstaterar.

Huitfeldts text är läsvärd, så gå in och ta den av den i sin helhet. Ta sedan med er dessa ord och denna uppmaning riktas inte minst till er journalister och myndighetsutövare som vi vet besöker denna eminenta blogg.

”Att lyfta fram tveksamma eller felaktiga påståenden som obestridliga fakta för att på så sätt påverka människors attityder till invandring i positiv riktning är en kortsiktig och farlig strategi”

Forum Axess


11 responses to “Sanningen svider

 • Kenth Andersson

  1939 ljög Statminister Per-Albin Hansson det svenska folket rakt i ansiktet, Sveriges beredskap är mycket god sa han !
  Mörkläggning och förljugenhet har präglat Folkhemmet länge och lär fortsätta.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Bra författat inlägg, Stefan K.

  Läsvärt för alla. Även för de som har varit naiva och de som medvetet har försökt påstå saker som inte håller. För att man ska få driva sin ”hjärtefråga”, på all svenska medborgares bekostnad.

  Alice Teodorescu vet att analysera och ifrågasätta i sina tidigare utmärkta ledare.

  ”Blott Sverige svensk naivitet har.”

  ”Visst är det hisnande att fundera över vilket land Sverige hade kunnat vara om realism i stället för naivitet hade fått dominera?”

  https://www.gp.se/ledare/blott-sverige-svensk-naivitet-har-1.13723529

  Gilla

 • Kungen

  SANNINGEN SVIDER – SPECIELLT FÖR SOSSAR…..

  Gilla

 • Argus

  ”Asylinvandringen skulle bara lönsam”

  Asylinvandringen är visst lönsam fast inte för svensks folket. Lönsam för asylinvandraren och för de som inte vill oss väl.

  Ni får själva lista ut vilka.

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  Pyramidspel, det är vad invandringen modell Sverige är. En pyramid som har basen upp och spetsen ned, allt färre arbetar för att försörja alla glada som kommer.
  Den tunga bördan styrs av ett antal politiker och andra infantila personer som tror på sin egen dröm, det kommer att löna sig längre fram.

  Gilla

 • rustibus46

  Ja, den ”ryggsäck ” som skattebetalarna
  på tvingats, tynger svensk ekonomi.
  Vi skänker ( 200-300 miljarder/år) t Sida,EU
  samt invandring före att ge svensken ett
  bättre liv.Arma land

  Gilla

 • Sanningen svider – Suzie Weathers

  […] Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Gunnar Karlsson

  Länken till denna artikel bör spridas till så många som möjligt, skicka den till alla dina vänner och bekanta och be dem i sin tur skicka den vidare till sina vänner och bekant !!

  //Gunnar

  Gilla

 • Varjager

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Därav namnet raketforskare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: