Logik eller skrämseltaktik?


INSÄNDARE. Corona i intensivvården heter en sammanställning av patienter som har eller som vårdas på IVA f.n. och som uppdateras varje halvtimme på SVT. Därigenom kan alla följa upp utvecklingen och dra egna slutsatser.

Möndals sjukhus. Pressbild Paul Björkman

När jag skriver den här insändaren så har 461 hittills varit inskrivna varav 76 procent är män. Medianåldern är 62 år, 24,3 procent av dessa patienter har hjärt- och lungsjukdom, 35,1 procent högt blodtryck, 25,4 procent diabetes och 4,3 procent njursjukdom. Totalt 76,6 procent av patienterna har en underliggande sjukdom.

Av samtliga patienter är 138 över 70 år och 323 under. Endast 28 kvinnor över 70 år har hamnat på intensiven jämfört med 96 män. Detta trots att det finns betydligt fler kvinnor än män i den ålderskategorin. Varför? Ingen som vet.

Vem som har störst sannolikhet att överleva i respirator? Experter säger att de med starkt hjärta klarar sig bäst. Att ligga i respirator innebär en extra stor belastning på hjärtat och därmed trots att, när lungorna har kollapsat, får patienten hjälp med syre så klarar ett svagt hjärta inte av trycket.

Magisk gräns: 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är 70 år och äldre att stanna hemma, undvika många människor och överhuvudtaget minimera fysiska kontakter med andra.

Varför har FHM satt gränsen just vid 70? Ingen som vet det heller. Formulering att ”erfarenheter från andra länder visar att den åldersgruppen drabbas hårdast av coronaviruset” övertygar knappast inte mig eller andra som läser SVTs sammanställning. Varför inte 62 – eftersom det är medianålder för de som vårdas på intensiven? Eller 67 som är pensionsålder? Eftersom de flesta slutar jobba just då kan de stanna hemma för att minska risken för smittan. Vårdplatserna behövs mest för de i arbetsför ålder som kommer att betala skatt helst i många år.

Varför vänder sig FHM till såväl män som kvinnor? Ytterligare en fråga utan svar. Av någon anledning – det finns olika teorier som svar – kvinnorna klarar coronaviruset betydligt bättre och på tre män endast en kvinna hamnar på IVA.

På vilka grunder gör någon, och i så fall vem, en bedömning att just åldern är den främsta riskfaktorn? Varför en fullt frisk kvinna med vältränat hjärta skall isolera sig hemma? Bara för att hon är 70 plus? Detta argument håller inte om man drar slutsatser från sammanställningen över IVA patienter.

Vilka uppgifter grundar FHM sina rekommendationer på?

Uppenbarligen inte på några siffror som finns tillgängliga för oss vanliga Svenssons eller Mårtenssons. Kanske vara hemliga källor som endast experter från FHM förstår sig på? Det verkar som att FHMs budskap är att ”Storebror vet bäst. Gör det som vi (läs: kloka och erfarna) bestämmer”.

Om FHM byggde sina rekommendationer på fakta skulle dessa vara annorlunda. Mina slutsatser – efter att ha läst såväl sannolikhetslära som logik och statistik – är följande: Fokus borde ligga på män som har flera olika riskfaktorer: högt blodtryck, diabetes och eller hjärt- och lungsjukdom. Kvinnor utan någon riskfaktor med dessutom vältränat hjärta (bortsett från barn och ungdomar) lär klara sig bäst under Corona pandemin.

Logik eller något annat som ligger bakom rekommendationerna?

 Bestämt inte logik. Uppenbarligen ”något annat” som gäller och som sagt inget som statens representanter lyckats förklara. Mitt förtroende för politiker (lågt redan innan pandemin startade) minskar för varje dag som jag jämför statistiken med FHM och Löfvens rekommendationer. Glappet blir bara större och större.

Samtidigt, allmänhetens förtroende för Löfven och regeringen ökar. Det låter som en paradox men förmodligen orsaken är ökande rädsla. De flesta har blivit så uppskrämda av pandemins framfart i Europa att de bara önskar att någon stor och klok skall ta ansvar och skydda dem. Vissa ber till gud, andra förlitar sig på regeringen. Tron skapar och ökar tryggheten. I svåra situationer hellre duckar de svaga och väntar på att någon annan skall agera istället för att läsa, tänka och dra egna slutsatser. Därmed blir det enkelt för politiker att plocka poäng på väljarnas rädsla.

Olika länder har valt olika strategier. Sverige har valt sin. Men om politiker vill platta insjuknande kurvan och hålla nere antalet döda har de mycket att göra. En bra början skulle vara att underbygga rekommendationerna med fakta och sedan tydligt kommunicera till allmänheten. Då inte bara de uppskrämda utan även de logiskt tänkande skall tro på dessa och agera därefter.

Mårtensson


26 responses to “Logik eller skrämseltaktik?

 • Roland Salomonsson

  Det nämns att OPINIONEN ökar sitt stöd för kommunistregimen i Sverige! NÅGON SOM TROR PÅ DET?
  De institut som publicerat sig är just de som brukar misstänkas för riggningar av opinionsresultat. Ett par ÄGS f ö av S och är under inflytande av S/MP/C/L samt V.
  Varför publicerar sig t ex inte YouGov? Eller tystas de bort just nu? Vi befinner oss i DDR-Sverige numera.

  Gilla

 • Stenbock

  Mårtensson:
  Du undrar varför det råder sådana motsägande uppgifter !
  Stenbock som haft mycken tid över framför TV,och sett ”experter” komma och gå, i flera olika länder allt sedan hysterin bröt ut.
  Min uppfattning är att varje ”Doktor/Professor” vill framstå som ett nytt orakel,och har sina egna teorier.
  Missunnar ingen av dem,att tjäna storkovan med sitt svammel kring detta ämne,men nog kunde de fylla burken med något mer uppmuntrande !

  Gilla

 • Galten

  Helt enligt mina egna tankar, är väldigt skeptisk till det här uppblåsta scenariot.
  Risken att bli smittad är stor, risken att bli allvarligt sjuk synnerligen liten, risken för intensivvård mikroskopisk och risken att dö försumbar för den som är normalt robust.
  Så vem gagnar den här allmänna hysterin egentligen???

  Gilla

  • Peter Andersson

   Av de som drabbas smittas blir 13,8% svårt sjuka och 6,1% behöver intensivvård , det kallar inte jag synnerligen liten.

   Gilla

   • Galten

    Du får kalla det vad du vill. Siffror och statistik bollas det friskt med i sådana här sammanhang.

    Gilla

   • pllay

    Ingen vet hur många som faktiskt varit smittade och tillfrisknat.
    Uppgifter finns om att 75% av alla smittade inte ens vetat om att de varit sjuka.
    Ytterligare ett stort antal har haft -en liten förkylning-.
    OM fallen i Italien och Spanien nu går ner och smittspridningen är så effektiv som experterna påstår så innebär detta att minst 75% av HELA befolkningen haft sjukdomen och tillfrisknat.
    Ta IVAplatser och dödligheten och ställ i relation till 75% så är det tydligt att vi jagats in i paniktillstånd av media och politiker.

    Gilla

   • Peter Andersson

    Viruset har nu funnits i flera månader så man har mycket bra koll på vad det innebär och hur många som smittats eller burit på smittan och dödligheten, det är också möjligt att testa för om man bildat antikroppar 75% som nämnts här är löjligt , 10% brukar få den vanliga influensan vilket är en mera realistisk siffra , sen är faktiskt Lancet en mycket tillförlitlig källa där inget publiceras utan att det granskats.

    Gilla

   • Roland Salomonsson

    Den där matematiken håller inte! Du baserar matematiken på KÄNDA smittade och KÄNDA insjuknade. Många insjuknade fattar inte ens att de är sjuka. Enligt bl a Kina och USA är de insjuknade i verkligheten mindre än 1% av de verkliga smittade och antalet individer som behöver sjukhusvärd mindre än 1% av de verkliga insjuknade.
    Det finns inte korrekt mätdata eftersom Sverige inte satsar på tester. Påminner om att vanlig influensa pågår parallellt.

    Tillkommer att TT påstår att antalet döda i Corona i verkligheten är ca DUBBELT mot vad som öppet redovisas. Storebror anser inte Svenska gräsrötter klarar av sanningar. Typiskt för kommunistisk ”psyk.försvar” att i sann kommunistanda (typ BRÅ-skandalen) ljuga om sanningar.

    I Kina verkar FAS 2 av Coronautbrottet dragit igång. Nu ökar smittade i flera provinser utanför Hubei-provinsen lite för varje dygn. Vi har bara sett början i Kina.

    Sveriges STORA problem, som ansvariga myndigheter hela tiden agerar för att dölja, ÄR ATT PANDEMIN AVSLÖJAR ATT SVERIGE INTE HAR NÅGON SOM HELST BEREDSKAP FÖR KRISER RESP KRIG. DESSUTOM SAKNAR UTSEDDA LEDARE VARJE FÖRMÅGA TILL LEDARSKAP, DÅ DE ÄR POLITIKER OCH BYRÅKRATER.

    Gilla

  • Kenth Andersson

   Däremot så har alla utvisningar från det förlovade och mångkulturella landet Sverige nu upphört på grund av Corona !
   Tårtkalas hos Advokater och den övriga mångkulturälskande extremvänstern.
   Inget ont som inte har något med sig kan landsförrädarna säga nu.
   Nya permanenta uppehållstillstånd att vänta framöver mån tro ?

   Gilla

   • Roland Salomonsson

    Och inflödet av asylsökare över den ”STÄNGDA” gränsen ligger på oförändrad nivå sett mot före Corona. Och inga som helst hälsokontroller nu heller.

    Gilla

 • Logik eller skrämseltaktik? – Suzie Weathers

  […] Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Varjager

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Mitt på spiken.

  Gilla

 • ThePeter

  Kanska söka utan för ”boxen”…………. partitillhörighet…….
  …nee… nu va jag konspiratorisk.

  Gilla

 • Billy Boy

  Först låter man gamla människor dö med hjälp av corona.
  Nu vill man införa diktatur med stöd av corona.
  Det framstår som att man planerat detta hela tiden.

  Gilla

 • Karlsson Janne

  Janne K

  Tillbaka till 2019 Dalmas säger sanningens ord.

  Gillad av 2 personer

 • Peter Andersson

  ” 24,3 procent av dessa patienter har hjärt- och lungsjukdom, 35,1 procent högt blodtryck, 25,4 procent diabetes och 4,3 procent njursjukdom. Totalt 76,6 procent av patienterna har en underliggande sjukdom.” En helt normal sammanställning av hur det ser ut bland de äldre innan de drabbats av Corona , så det har kanske ingen som helst betydelse för utgången.

  Gilla

 • Lellego

  Det här är inte bra. Vår regering vill styra med dekret som utesluter medborgarnas representatation.
  De är nog helt klara på att det inte är corona i sig som är det stora hotet vi står inför. Det handlar om en massarbetslöshet utan dess like och en efterföljande depression som kommer att radera den samhällsstruktur vi idag känner.
  Det handlar om att våra styrande inte litar på sitt folk.

  Den opinionsundersökningen bland politiker skulle vara intressant, men sannolikt skulle vi inte få särskilt ärliga svar från en hel del politiker.

  Gilla

 • Ruth Magnusson (@MagnussonRuth)

  Det gäller att skrämma upp 70+arna så att de dör av sig självt utan corona, så att de pensionspengar de bidragit till under sina verksamma år, kan gå till importen.

  Gilla

 • Catte

  Bra skrivit!

  Det är givetvis skrämseltaktik, från vem och varför får vi veta när vi har facit i hand, det är bara att se vem som tjänar pengar på detta, alltså, follow the money, i vanlig ordning.

  Just nu har 64,273 dött runt om i världen av corona viruset enligt statistik som ligger på nätet.

  Och normalt dör cirka 300,000 globalt av den ”vanliga” säsongsinfluensan.

  Om siffran stämmer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6997515

  Varför klappar inte hela världens ekonomi ihop när den ”vanliga” säsongsinfluensan florerar? Här är en hund begraven, minst sagt.

  Hela världens folk är i stort sett skräckslagna, för det är just det media vill, skrämma upp folk med dramatiska rubriker, bilder på kylcontainers för lik, likkistor och antal döda osv osv. Allt, överallt, tv, radio och internet handlar om coronaviruset, det är svårt att slippa läsa/höra om det.

  Den som kallar sej statsminister påstår, i linje med PK media, att tusentals kommer att dö. Varför skrämmer dom oss? För det låter fruktansvärt.

  Hur ser statistiken ut för de senaste 10-20 åren för sålda vaccin? Behöver de kanske sälja fler? Har kanske varit en stor nedgång?

  Nu passar Sverige på att ta dö på de gamla och sjuka, de kostar bara pengar och gör ingen nytta. Det är kanske därför dom kör sin egen ”modell”. Inget förvånar mej längre, pengar styr allt i vår värld numera, väldigt trist, vidrigt och ledsamt för det har inget gott med sej alls.

  Gilla

 • observatör

  I en undersökning från Hamburgs universitetssjukhus 2015 fann man att av 372 patienter, samtliga 90 (nittio) år gamla, eller äldre (!!), som var inlagda på intensivvårdsavdelning, så överlevde 70 % så att de kunde skrivas ut och hälften levde ett år efter utskrivningen från sjukhuset; finns beskrivet i ”Annals of Intensive Care”, 2015, vol.53 . Och i den stora handboken ”Intensivvård” utgiven Libers förlag, upplaga år 2020 – anges att äldre patienter klarar intensivvård lika bra som yngre, möjligen något sämre efter 85 års ålder.

  Gillad av 1 person

 • valentin

  Invällarkramarpolitik full arnstad med coronaursäkt för folkutbytet

  Gilla

 • G54

  Jag tror varken på Gud regeringen eller FHM men så är jag också helt trygg med att detta inte är så värst mycket värre än en vanlig säsongs influens utan mera media-hysteri skapad med något underliggande syfte. Oklart vad.

  Gilla

  • Gus

   Syftet är at öka skuldsättningen hos länder, företag och privatpersoner världen runt. De som tjänar på detta är de stora banker som äger Federal Reserve som inte alls är ”Federal” (statligt) utan privatägt. Dessa banker äger också eller kontrollerar nästan all media i västvärlden.
   Högre skuldsättning leder till större ränte intäkter för dessa banker.
   Pengarna de lånar ut har de dessutom skapat ut tomma intet så snacka om jackpott för dem i dessa tider.

   Gilla

   • Tore

    Och vilka äger bankerna och media?

    Gilla

   • Kenth Andersson

    Instämmer helt, så enkelt är det handlar bara om pengar !
    Bara rent trams att liv och hälsa är viktigast som de hycklande politikerna alltid först säger vid varje presskonferens.
    Litar personligen inte ett dyft på politiker och s.k experter som alla säger olika, man får bara följa sitt eget förnuft.

    Gilla

 • Gus

  Lite siffror från Italien. Där dör ca 610 000 människor per år vilket ger 1670 dödsfall i snitt per dag.
  Medellivslängden är 82,5 år. Snittåldern på de som uppges avlida i Corona är 79,5 år.
  Är det antal som uppges döda i Corona i verkligen avlidna av just Corona eller av andra orsaker i första hand?
  Pressen redovisar antalet dödsfall i Corona varje dag men aldrig totala antalet som avlidit så att det går att jämföra med vad som är normalt antal.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: