Därför kan Sverige inte utfärda utegångsförbud


DEMOKRATI. Många länder har begränsat sina medborgares rörelsefrihet med anledning av det nya coronaviruset. Men det finns inte stöd i svensk lag att helt och hållet gå i andra länders fotspår. En del begränsningar har införts även i Sverige och lagändringar har skett för att exempelvis kunna stänga skolor. 

Regeringsbeslut fattas kollektivt med minst fem statsråd närvarande, Regeringen Annika Strandhäll, Margot Wallström och Ylva Johansson har lämnat regeringen sedan bilden togs den 21 januari 2019.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Men de svenska ledorden är fortfarande frihet under ansvar. En förklaring till det finns i vårt lagsystem – vår rätt att röra oss är nämligen grundlagsskyddad och ett allmänt utegångsförbud är alltså inte möjligt enligt svensk lag. Vår grundlag, regeringsformen, sätter stopp för begränsningar i rörelsefriheten utan stöd av lag, skriver SVT.

-Pettersson säger att regeringen/SVT bluffar. Vår lagstiftning skiljer sig inte nämnvärt från Norges, Danmarks, Finlands, Tysklands, Storbritanniens, Italiens, Spaniens med flera länder…Visserligen råder rörelsefrihet men undantag kan göras med hänsyn till allmän ordning, inre säkerhet och hälsa.

Det finns en petition från ca 200 professorer, läkare m m om att Folkhälsomyndigheten skall presentera de underlag på vilka de baserar sina åtgärder men något sådant har inte synts till. Om en sådan skulle presenteras skulle troligtvis den nuvarande strategin (som Sverige f ö är ensam om i västvärlden) förkastas av dessa experter.

Många svenska epidemiologer och högt akademiskt meriterade har förordat drastiska åtgärder för att både minimera antalet döda, förkorta perioden för virusaktiviteten och att minimera effekterna på ekonomin.

När tsunamin har dragit förbi med många tusen döda och ekonomin har kraschat är det bekvämt för Regeringen att skylla på Folkhälsomyndigheten, ministerstyre m m att det gick som det gick. Kort sagt, att krypa undan det ansvar som en Regering har.

I Grundlagen, regeringsformen, står också att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”. Ändå lämnar regeringen utan att blinka mängder av makt och lagstiftning till EU-parlamentet i Bryssel. Då är det inte så noga med grundlagen…

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


35 responses to “Därför kan Sverige inte utfärda utegångsförbud

 • Kurt

  Jag satte smörgås i halsen när jag såg den Somaliska charaden i TV,
  att försörja sjukvårdspersonal med maten, lätt för dom att göra med alla bidragspengar de får.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Alla kan ju räkna ut vad som händer vid ett akut säkerhetshot mot den moraliska, humanistiska och feministiska stormakten. När ryssen knackar på dörren kommer Löfven tillsätta en utredning och sedan lämna ansvaret till experter och myndigheter. ÖB kommer att uppmana ryssen att gå med i Prideparaden, Eliasson på MSB kommer att utveckla ett armband som kan delas ut till ryssen, Lövin kommer att kräva att ryssen använder fossilfritt bränsle på sina invasionsfordon. Osv osv osv.

  Gilla

 • gamgubben

  Vad som är felet med Sverige och dess ledare är att de är så otroligt räddhågsna. Om det står att ett geografiskt område kan avskärmas, om skälen är rimliga. Om inte våra ledare och GD eller vilka makthavaren än är inte kan inse att pandemin som härjar är rimligt skäl så ska de avgå,NU!

  Gilla

 • Fjölet

  De följer ju EU i allt så varför inte detta?????

  Gilla

 • Ståfräs

  Virus o virus, Corona kommer inte drabba oss så som det drabbar alla andra länder, för vi är bäst på både virus, jämlikhet, HBTQ o genusfrågor, i jmf med andra länder, vår rekommendation är att använda Fittmössorna gå till moskéerna o vi kommer få superekonomi före alla andra länder, för vi är bäst på allt, ”regeringen”.

  Gilla

  • Thomas Tvivla'r

   Håll ut. I kväll är det Skavlan och vi kommer få underhållning och lugnande ord via Tegner/regeringen och statsmediapropagandan.

   Löfven gjorde också bra intryck i SvT:s förinspelade intervju häromdagen..hrmm ; )
   Aftonbladet publicerar också siffror på ökat förtroende för regeringen (/Folkhälsomyndigheten : )
   Vi kan lita på regeringen och statsmedia för de ger allsidig information så som det ska vara i ett folkstyrt land..eller?
   Det går också se repriser på Let’s Dance från TV4 för den som vill toppa sig med mer konstruktiv uppbyghelse.. i nuläget..

   Gode Gud, låt lögnarna och taskspelarna falla.
   Låt verkligheten falla över Sverige och alla verklihetsfrånvända ismer försvinna genom att folket vaknar från sin drogade verklighet.

   Gilla

   • Tony

    Ja tittar man på deltagarlistan i kvällens Skavlan
    så är det en god ide att byta kanal.
    Enbart Skavlan är skäl nog att inte titta på eländet!

    Gilla

 • Stenbock

  För de som följt bloggen sedan årtals tillbaka,vet att Stenbock finner sina nyheter,i olika länder via min parabol.
  Mestadels tittar jag på de tyska kanalerna kvällstid. Här tror jag mig funnit vilka som tjänar kovan på hysterin. De s.k. experterna och andra ”lärda med Dr. o. Prof”,före sina namn.
  Hur mycket de erhåller för sina uppträdanden anges inte,Men andra fall brukar honoreras med mellan 5-10.000:- Sek.
  Samma ansikte och samma ordföljd och skrämsel genomgående.
  France 24 skiljer sig lite från Tyskarna. Här sker rapportering från sjukhusen och interjuver med stressade läkare och personal. Vidare inriktar man sig på att visa öde gator och platser,samt avslutar ofta med dagens dödstal.
  CNN har helt andra problem med C-19,nämligen börsen och dess fall.
  Trump och hans stab ger presskonferenser och försäkrar att US gör mer än andra länder,för att skydda sitt land.
  Om Abzurdistan gjort det rätta får facit av,när sommaren anländer…..

  Gilla

 • Stefan SH, sarkastisk

  Men vi är ju exemplariskt världsledande i feministiskt styre, i HBTQ, yttrandefrihet, könskorrigering, genusdirektiv redan i förskolan, kvotering, trolljakt, m.m, samt främjandet av den berikande mångkulturen vars rykte driver människor till Sverige från långt fjärran.

  Kul att S ökar som bara..
  Snart Påsk med.
  Trevlig helg!

  Gilla

 • rune

  Utegångsförbud är att gå till överdrift.Man behöver ju inte trängas med varandra,det finns gott om ”space” till var och en.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Införs det inte utegångsförbud så skall det klagas..
  Skulle det införas utegångsförbud så skulle det klagas på det.

  Det gäller att tjafsa på i dessa coronatider.

  Gilla

 • jr

  Två dagar. Så länge tog det för regeringen i Finland att stifta ett undantagslag som tillåter regeringen att utfärda utegångsförbud, tvångsstänga krogar mm. Och titta på på virussiffrorna i Finland, kurvan dalar kraftigt och dödsoffren har blivit få hittills då sjukvården klarar av att hantera mängden.

  Gilla

 • Inger

  Vi måste vara det märkligaste landet i världen. Det alla andra länder kan göra, är en omöjlighet för oss i Sverige. Detta gäller i allt. Hur kan media påstå att vi svenskar har förtroende för myndigheter. Faktum är att vi är kuvade och ska inrätta oss i leden annars…….

  Gilla

 • Stenbock

  https://www.bz-berlin.de/berlin/ich-vermisse-den-hellen-ton-der-bierglaeser
  Vi skall vara glada över att inte allt överdrives,likt Merkels land.
  Toapapper har blivit en bristvara och folk hamstrar som sällan förr. Kneipen (bierschappen) har tvingats stänga,restauranger och caféer likaså.
  På gatorna bötfälles de som går fler än ”två i grupp” o.att hålla sig på två meters avstånd !
  Parker och grönområden övervakas och det enda som fungerar i dessa numera,är niggrarnas knarkhandel.
  Det ända som är tillåtet är att stå packade som sillar i deras U o.S-Banor,Spårvagnar och Bussar. Så fungerar alltså deras förordningar !

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Tror inte ett dugg på vad experterna säger. Folk behöver solljus för att bygga upp immunförsvaret med ökad D-vitaminproduktion. Det enda som oroar mig är alla pensionärer som sitter inspärrade. Även de behöver solljuset.

  Gilla

  • Kenneth Sanfridsson

   Sant; men bara för att man behöver det är det inte säkert att det går att tillfredsställa. Det är faktiskt så att det gäller allting; mat, sömn, ljus, rent vatten, pengar, jobb, bostad osv.. Allt handlar om resurser och fördelningen utav dom.. Att fördela våra gemensamma resurser skapade av våra inbetalda skatter, det är det vi har politiker till..

   Gilla

 • Olof.p

  Vi har lärt oss att det enda vår regering kan göra är att prata skit. Att dom har makt att ändra lagar har dom inte fattat. Undrar vad dom gör om dagarna när dom inte vet vad dom ska göra?

  Gilla

  • Holden

   Inte fattat? Amnestin för afghaner gick fort att genomföra. De kan om de vill. Nu vill man mest bli av med de gamla så att pengar frigörs för att spendera på ytterligare ekonomiska immigranter.

   Gilla

 • Ståfräs

  ”Vi hälsar de 8285 asylflyktingar som kommit hit under mars hjärtligt välkomna”, Ni kommer bidra starkt till att Sverige kommer få en superekonomi på sikt, hälsar fittmössorna i LO och regeringen.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Kan naturligtvis vara rasistiskt och strida mot de mänskliga rättigheterna i dagens trygga och heligt mångkulturella Sverige !
  Steffe och hans S blir tydligen allt mer poppis i dessa Coronatider enligt s.k opionsmätningar.
  Bra att det svenska naiva och konflikträdda svenska folket känner sig trygga med landsfadern.
  Personligen gör jag det inte !!!!!!!

  Gillad av 1 person

 • Peter Skoglund

  ”-Beklämmande”.

  ”Så säger Finlands högsta beredskapschef om Sveriges krisberedskapssituation. Grannlandets välfyllda lager med vårdutrustning beskrivs som Europas bästa – och viruskrisen har enligt grannlandet blottat Sveriges bräckliga beredskap.

  I en tid när svensk sjukvårdspersonal oroar sig för att skyddskläder tar slut och Vårdförbundet varnar för att masker och visir som behövs för vård av coronapatienter snart helt sinar – då beslutade Finland att öppna vad som för många svenskar framstod som en guldgruva.

  Flera stora välfyllda uppdaterade beredskapslager, utspridda på hemliga orter i Finland. Något som även Sverige kunde ha haft – men som har nedmonterats i flera steg.

  En följd är nu att chefen för finländska beredskapsmyndigheten nu har regelbunden kontakt med sin svenske motsvarighet, Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).”

  https://www.svd.se/finsk-beredskap-i-topp–onskar-sverige-lycka-till

  Bakom betalvägg .För när det är kris, så ska inte alla medborgare kunna läsa viktig information från svensk media.

  Lika illa som att svenska regeringar och myndigheter, har monterat ner vår beredskapshållning.

  Gilla

  • Olof.p

   Det ska sägas om beredskapslager, att det är inte så smidigt som det låter. Det som ligger där blir gammalt och måste kasseras och fyllas på nytt. Det är naturligtvis en kostsam historia. Men en kreativ regering kan införa växling, kostnader för beredskapslager mot kostnader för flyktingar eller uhjälp.

   Gilla

 • Johanna

  Georg, du använder ordet ”tillstymmelse” helt fel. Tvivlar på att du är annat än proffstyckare. Oavsett borde du veta att vi har yttrandefrihet även i Sverige och att folk faktiskt får ha olika åsikter om saker och ting. Vet du vad en sådan stat där alla måste tycka lika kallas?

  Gilla

 • Tobbe

  Opartisk kvalificerad undersökning på psykakuter? Så det är så det så det ser ut från din sida av bordet? Vilket skämt…

  Träffade btw en psykolog igår som är ute med en vän till mig som är på rymmen från psykvården. De var ute och åkte runt och pundade här uppe i skogarna och jag är inte den som golar ned en gammal polare (beror iofs på vad han/hon gör/gjort) men vad i h-e håller din kollega på med???

  Och vari ligger hatet? Jag kan inte svara för Pettersson men jag har inga som helst rasistiska gener men att inte avsky kräken som pissar på oss medborgare, dvs den elit som är i maskopi med varandra även om de har olika positioner i toppen är bara nyttigt. Man ska bli förbannad och inte bara gynna läkemedelsindustrin och lyckligt sjunga kumba-ya!

  Men jag tänker inte låta mig retas upp eller ödsla kraft på att hata dig eller andra utan ska istället nu åka in till samhället för att få mig lite fungerande medicin från systembolaget 😉

  Gilla

 • Nisse

  Du är ett klockrent bevis på misstaget att lägga ner mentalsjukhusen i Sverige. Du är ett fall för omedelbar tvångsvård låter det som.

  Gilla

 • MrR

  I väldigt många fall är det just den kategori du tillhör som är i behov av undersökning och riktad vård.

  Gilla

 • MrR

  I många fall är det just den kategori du tillhör som är i behov av undersökning och i vissa fall riktad vård !

  Gilla

 • Tobbe

  Satt och väntade på att detta skulle dyka upp här på bloggen, haha. Är ju rätt så kul (?) att läsa hur de motsäger sig själva på bara ett par meningar.

  Citerar från SVT:

  ”– I princip är det möjligt att avgränsa ett visst geografiskt område i Sverige, men då krävs det att det finns rimliga skäl till det, säger Titti Mattsson.”

  Vad är rimliga skäl om inte nuvarande situation???

  ”– Smittskyddslagen är dock inte tydlig gällande hur stora dessa områden kan tillåtas vara, säger Titti Mattsson”

  ”.– Det är väl något hus, en skola eller liknande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.”

  Det går alltså bra att införa tillfälliga lagar som helt saknar stöd i svensk rättspraxis som den sk ”Gymnasielagen” men i en krissituation kan man inte tillämpa gällande lagstiftning utan att dra den i långbänk???

  Nå’nting är riktigt ruttet i Sverige av idag…

  Gilla

 • MrR

  Anders Tegnell ser väl en möjlighet att tjäna några slantar genom det med sitt och fruns företag som praktiserar inom hälsovård !

  Gilla

 • Kent

  Anders Tegnell framstår som mer och mer bisarr. I en intervju i SVT i veckan när han fick frågan om man inte skulle sätta Stockholm i karantän så svarade han.
  Nej det är inte aktuellt det är bara bra att det sprids ut i landet för där är det bättre med kapacitet att ta hand om de sjuka.

  Gilla

  • turrim

   Han törs i alla fall tala klartext. Även om man inte håller med så är det välgörande med sådana byråkrater i dagens samhälle med strypt yttrandefrihet.

   Gilla

  • lasse51

   Bisarr och fruktansvärt sinnesförvirrad. Jag undrar om han kommer ihåg från dag till dag vad han sagt. Han är ju en katastrof som spelar rysk roulette med Sveriges befolkning.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: