A-kassorna har fått cirka 100.000 nya medlemmar, men den borde vara obligatorisk


ARBETSMARKNAD. Sveriges arbetslöshetskassor har fått 100.000 nya medlemmar i mars, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, till Sveriges Radio Ekot. Orsaken är den kris i ekonomin som coronaepidemin orsakat.

– Det här motsvarar i princip fem års medlemsökning, säger Eriksson. A-kassorna har cirka 3,8 miljoner medlemmar. Senaste man hade så många medlemmar var kring åren 2005–2006.

-Pettersson tycker att arbetslöshetsförsäkringen skulle vara obligatorisk, precis som sjukförsäkringen. Att socialdemokraterna motsätter sig den tryggheten för alla är cyniskt och bara ett sätt att gynna fackförbundens medlemsvärvning.

Än märkligare är det om man tänker på att alla som betalar skatt är med och finansierar c:a 90 % av a-kassan, medlemsavgiften betalar resten, alltså bara en liten del.

När alla är tvungna att vara med och betala är det också logiskt att alla, vid arbetslöshet, och som lever upp till arbetsvillkoret, också kan få ut en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet, precis som vid föräldraförsäkring och sjukförsäkring.

Det är hög tid att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk och statlig. Det måste vara viktigare att fler omfattas av arbetslöshetsförsäkringen än att staten ska se till att det är enkelt för fackförbunden att värva medlemmar. Det första är faktiskt att tillgodose ett allmänt intresse, det senare handlar enbart om att tillgodose ett fackligt särintresse och en kassako för staten.

A-kassan  är dessutom rejält överfinansierad. 

A-kassan finansieras så här; statsmakten tar dels in en arbetsgivaravgift (arbetsmarknadsavgiften) och dels betalar a-kassorna en finansieringsavgift som ytterst kommer från a-kassemedlemmarnas individuella avgift. Med dessa intäkter ska staten finansiera arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, statlig lönegaranti och pensionsavsättningar för dessa utbetalningar.

Tanken var god när den här modellen för arbetslöshetens finansiering presenterades i mitten på 1990-talet. Men efterhand har politiken perverterat systemet genom klåfingrighet. De cirka 166 miljarder kronor som a-kassan har gått i överskott med under perioden 2007 till 2018, har gått rakt in i statskassan att användas för andra ändamål.

Arbetsmarknadsavgiften glider allt längre bort från att vara den försäkringsavgift som den en gång var tänkt som. Det är inte hållbart i längden. Den kommande skattereformen måste ha den här frågan på agendan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “A-kassorna har fått cirka 100.000 nya medlemmar, men den borde vara obligatorisk

 • ruben

  Håller med om att det behöver göras om. A-kassan borde vara central och gemensam för alla yrken i hela Sverige och obligatorisk för alla med anställning. Månadsavgiften bör förstås indexregleras efter storlek på lönen, som ska försäkras. Jag minns det var olika månadsavgifter beroende på vilket fack yrket tillhörde. Yrken med låg arbetslöshet och höga löner hade kring hundringen i a-kasseavgift. Yrken med hög arbetslöshet och låg lön var månadsavgiften ca: 400-500 kr. Jag minns inte summorna exakt men jag förvånades att systemet tillät att extremaste låglönejobben hade så mycket högre a-kasseavgifter. Det borde göras om.

  Gilla

 • ss

  Det finns 2 form av A-kassor båda drivs av staten. En som facket administrerarar för 300-400 kr extra avgift och Alfa-kassan som man själv kan ansluta sig till och som då bara koster 130 kr per månad.
  Av någon underlig anledning så verkar folk inte om det. Inte en de som gör kommentarer här.

  Gilla

  • Pettersson

   Det finns över 30 A-kassor, de flesta administreras av facket men du behöver inte gå med i facket i någon.

   Dessutom finns det på vissa håll fria fackföreningar.

   Gilla

 • centurion

  A-kassan, javisst. Men passa er för fackets lockrop om att man ska vara med i facket när man är med i A-kassan. Tyvärr verkar det ju som att facket och A-kassan går hand i hand, vilket är fullständigt åt helvete.
  För tänk om det vore så att man ville tillvarata sina intressen på jobbet och då, per automatik, blev ansluten till LO och såssarna…Visst ja, så är det ju. Man kommer ju inte undan.

  Gilla

 • MrR

  Med det skattetryck vi har borde alla som betalar skatt vara anslutna automatiskt !

  Gilla

 • Jan

  Ja nu duger A kassan men tidigare har folk hoppat av och nu passar det att gå med och glida med på räkmacka som förståndigt folk betalat till. Jävla nötter

  Gilla

 • ss

  Att bli medlem hos LO för att få A-kassa är hål i huvet.
  Bättre betala till Alfa kassan. Den är dessutom inte yrkesstyrd, Kostar en bråkdel än via facken och göder inte korrupta fack bossar.

  Gilla

 • Fjodor

  Om a-kassan blev obligatorisk och statligt styrd skulle den snart vara tömd på pengar.

  Gilla

 • Kent

  Bättre med obligatorisk A kassa än obligatorisk avgift till SVTs propaganda.

  Gilla

 • ossie

  Om de som går med nu får exakt samma förmåner som de som betalat i åratal är det en stor orättvisa.

  Gilla

  • Leif

   dom som går med i efterhand borde ju få 90% av utbetalt A-kassa.
   Om man räknar vad man som icke ansluten betalat i premie..

   Gilla

  • Pettersson

   Orättvisan är ännu större som det är nu, eftersom alla som betalar skatt också betalar a-kassa genom arbetsgivaravgiften. Hoppas alla tänker på att man kan vara med i a-kassan utan att gå med och betala dyrt till facket. Jag har i nästan hela med yrkesliv varit med i Småföretagarnas A-kassa, den kostar 128:-/månad för närvarande. Om det varit värt pengarna vet jag inte för jag har haft tur med arbete hela tiden.

   https://www.smakassa.se/

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: