Flytande sjukhus framme i New York


PANDEMI. Sjukhusfartyget USNS Comfort med 1000 patientsängar har lagt till utanför Manhattan i New York där det ska avlasta delstatens hårt pressade sjukvårdssystem. Hittills har coronaviruset krävt över 1200 liv i delstaten New York, medan 66.000 konstaterats smittade. – Det är en krigstidsatmosfär och vi måste alla bidra gemensamt, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio vid fartygets ankomst enligt Reuters.

USNS Comfort. Bild Wikipedia

Fartyget är en tidigare oljetanker som gjorts om till ett flytande sjukhus för den amerikanska flottan. Tanken är att patienter som behöver vård för andra sjukdomar och skador än covid-19 ska läggas in på USNS Comfort. På den amerikanska västkusten ska ett liknande fartyg användas.

Med 12 operationssalar, 1000 sjukhussängar, röntgentjänster, ett laboratorium, apotek och CT-skanner är Comfort sitt eget helt bemannade sjukhus. Fartyget var på plats vid jordbävningen i Haiti 2010 och dök upp vid kusten i New Orleans efter orkanen Katrina 2005. Det har till och med varit i New York tidigare, det var dagarna efter terrorattackerna 11 september 2001.

Det flöt i Arabiska havet under Irak-kriget 2003 och tog emot och behandlade skadade soldater. Att behandla krigsskador är huvudfunktionen. Fartyget är en ombyggd oljetanker som togs i drift 1987, men har aldrig tidigare varit inblandad i en infektionspandemi.

-Pettersson säger att med lite mindre meningslöst bistånd och betydligt färre asylinvandrare kunde Sverige också ha sjukvård för stora kriser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


3 responses to “Flytande sjukhus framme i New York

 • HW 76

  1 st komplett IVA-utrustning kostar ca 700 000 kr.
  1 (ett) ensamkommande barn kostar 800 000 kr/år.
  Så med utan de ca 35 000 barn/år (per år…) hade kunnat vi
  kunnat haft en beredskap nu. Eller hur Dan Eliasson?

  Gilla

 • turrim

  Jag har sett på TV (Discovery eller nåt) hur detta fartyg i avsaknad på krig skickades ut av USA till U-länder och behandlade fattig befolkning. Det var som Karolinska på vatten. Man såg i blicken hur tacksam man var.

  En bättre u-hjälp än Sveriges sockerströande med pengar som man inte vet var kornen hamnar i slutändan.

  Gilla

 • Mm

  Bra ide, staten kan väl bygga om någon gammal skuta och lägga in terrorskadorna i Sverige, så slipper normala människor ha med skräpet att göra. Behandling efter tid och råd. De vill ju inte ha något med civilsamhället att göra så låt oss behandla dem som krigsskador. Eftervård på något gammalt krigssjukhus i Baltikum.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: