In klampar Jimmie, en bok av Pontus Mattsson


INRIKES. Socialdemokraterna hade fel strategi och lyckades aldrig förstå varför väljarna gick till Sverigedemokraterna. Det säger förra partiledaren Mona Sahlin i nya boken ”In klampar Jimmie” av journalisten Pontus Mattsson. – Vi sade SD och så spottade vi. Det var fegt gjort, säger Mona Sahlin i boken, enligt Expressen

I boken är Sahlin självkritisk och säger att man i princip inte förde någon debatt om SD, utan att både S och M hanterade partiet som en ”het potatis” som kastades mellan Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sahlin säger att det då fanns en groende konflikt inom inrikespolitiken om etablissemang och skillnaden mellan land och stad – något som S missade.

***

Från Carlsson Förlag…

”I mitten av 00-talet var Sverigedemokraterna ett litet, impopulärt och illa organiserat parti. De var ökända för sin historia. Många mindes demonstrationerna på 90-talet som ofta urartade i våldsamheter.

Femton år senare är Sverigedemokraterna ett av Sveriges största partier. I riksdagsvalet 2018 fick de 17,5 procent. 1,1 miljoner väljare lade sin röst på Sverigedemokraterna.

De har vuxit i varje val men är fortfarande kontroversiella. Inget annat parti väcker så starka känslor.

Som följd av Sverigedemokraternas framgångar har två val i rad slutat med hot om extraval och rekordlånga regeringsförhandlingar. Den politiska geografin har ritats om och skapat förvirring.

Hur har detta varit möjligt? Hur har Sverigedemokraterna kunnat växa så fort och varför har de andra partierna inte lyckats stoppa dem?

I In klampar Jimmie – Sverigedemokraternas entré i politiken intervjuas ledande politiker som varit med under den här tiden; från Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och från andra partier. Vi möter också statsvetare, opinionsbildare och de som lämnat sina gamla partier för att ansluta sig till Sverigedemokraterna. Vad är det som har lockat dem?

Pontus Mattsson är journalist. Han har arbetat som politikreporter på Sveriges Radio och Sveriges Television i många år och följt Sverigedemokraterna länge. Han har gjort flera tv-dokumentärer om svensk politik och skrivit boken Sverigedemokraterna in på bara skinnet (2009)”

***

-Pettersson vill gratulera Mona Sahlin för att hon kommit på att etablissemanget var fega men tvivlar på att Mona och de andra än idag förstår varför människor röstar på SD.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “In klampar Jimmie, en bok av Pontus Mattsson

 • Cirkus Sverige.

  ”Bara en idiot kan umgås med en annan idiot, då båda saknar förstånd att förstå, att den andre är en idiot.”

  Detta kan vara en förklaring till Socialdemokraternas totala fiasko.

  En annan kan vara, men som är likvärdig:
  ”Bara en idiot låter sig ledas av en annan idiot.”
  (”En blind leder en annan blind.”)

  En mer rak förklaring kan vara:
  Många svenskar vill inte bli spottade i ansiktet, och få förklaringen att det är bra.

  Socialdemokraterna var bra för många, många år sedan, men har nu överlevt sig själva….

  Ps.
  Satsa inga pengar på en döende häst!

  Toblerone smakar gott och 200 st. parkeringsböter gör inget när andra får betala.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Fortfarande nämner inte ledargarnityret för arbetarepartiet den verkliga orsaken till väljarflykten – nämligen den förda flyktingpolitiken.

  Nå vad skall man förvänta sig när den politiska adeln så totalt har avskärmat sig ifrån folket.

  Gilla

  • Maja 2

   Man behöver inte vara Einstein för att förstå vad som gör svensken förbannad. Men tyvärr ramlar inte polletten ner för vissa innan de själva sitter i en ekonomisk kris, och det är inte långt dit. Vänta och se när juni är här vad som händer.
   När statskassan töms med en rasande fart , mycket på flyktingar, och svensken blir allt fattigare då är det dags att vakna.
   Synd att media påverkar folket , annars hade SD kunnat rädda landet 2010.

   Gilla

 • Kungen

  Sossarna har helt tappat kontakten med folket och verkligheten. Detta har pågått i 20 år. Om man behandlat migrationsfrågan som alla andra frågor och tänkt på det egna folket i första hand vore det ett helt annat läge. Om Göran Persson vore kvar hade sossarna haft 40-45 % och SD hade varit i nivå med fi. Det är de sju partiernas hysteriska skräck att tala klarspråk och tro att man kan ignorera SD som retat upp folk och bäddat för deras framgång. Folk är trötta på sandlåda och vill ha mer verkstad. När politiker med fantasilöner sitter som treåringar i en sandlåda och säger att ni får inte vara med har det gått för långt. SD är här för att stanna och allt skit som kastas på dom gör att dom växer. Detta gör att vänstervridna blir hysteriska och i brist på sakliga argument rotar fram gammal skit som får motsatt effekt. Inse att ni förlorat nu 😄😄

  Gilla

 • Ett bra sätt att nå framgångar | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Maria Robsahns och så igår kväll Pontus Mattssons. Jag har inte läst någon och tänker heller inte göra det, men att nämna SD i mindre smickrande […]

  Gilla

 • ossie

  Att sossarna gjort alla fel som tänkas kan behöver man ju inte vara nån Einstein för att begripa. Hade räckt med att föra en vettig invandringspolitik så hade inte SD suttit i riksdan idag.

  Gillad av 2 personer

 • gamgubben

  Ja vad var det Wilhelm Moberg sa var det inte något liknande som Socialdemokraterna har två intressen ”Att ta makten och att behålla den.” Därmed tappade de bort sin ideologi som till stora delar nu SD anammat.
  Alla vet att makt korrumperar i den meningen, att S tror sig vara de enda som tänker rätt. Jag har hört så många sossar säga ”det vet väl varje rättänkande människa” just efter de sagt något enligt sin mening det rätta.

  Gillad av 2 personer

  • Argus

   När kulturmarxismen, även känd som 68-vänstern gjorde intåg i Europa var det som alla partier tappade vett och sans, slängde sin politik och girade dikt vänster. Kvar stod stora delar av folket och undrade vart partierna tagit vägen. Som jag ser det är det det borttappade framgångskonceptet som SD tagit till sig.

   Sedan är det mycket som hänt sedan 1960-talet. Då kunde man till exempel bara ha ett av tre kön, man, kvinna och obestämbart (ja, det föds barn som inte utan vidare kan könsbestämmas). Den rådande pandemin har inneburit stort mänskligt lidande men den har också varit en fingervisare om hur världen kommer att se ut om S:t Greta och melonerna får bestämma. Det finns därför stort hopp att vi åter får se jordnära politiker i större utsträckning igen, bland de överlevande partierna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: