Dags att isolera Kina


Kina med sina cirka 1,5 miljarder invånare (fatta siffran) är numera en ekonomisk stormakt och en allt viktigare handelspartner för omvärlden. Frågan är om Kinas makt och omvärldens ekonomiska intressen är tillräckligt stora för att släppa alla krav på landets enpartistyre (diktatur)?

I helgen kom beskedet att Kina återigen öppnar de djurmarknader där coronaviruset sägs ha sitt ursprung. Detta samtidigt som det pågår en världsomfattande pandemi där tiotusentals människor väntas dö, kanske än fler innan detta är över. Fast tro nu inte att coronaviruset är allena om att ha sitt ursprung i detta folkrika land.

Asiaten uppenbarade sig första gången i Kina 1956 och spred sig snabbt över världen och räknades innan coronan som en av tre pandemierna under 1900-talet. Ingen vet exakt, men dödssiffran lär ligga mellan 2 och 4 miljoner.

En annan av dessa pandemier är Hongkonginfluensan som utbröt 1968 och där runt 500 000 människor snabbt insjuknade. Runt 1 miljon dog i denna influensa runt om i världen. I Sverige smittades cirka 300 000, men vi hade väldigt få dödsfall.

2002 uppenbarade sig ett virus vid namn sars. Smittan uppenbarade sig först hos fladdermöss, för att sedan spridas till andra djur och slutligen till människan. Omkring 750 personer dog av viruset, främst i länderna runt Kina där viruset hade sitt ursprung.

Fågelinfluensan har funnits i olika varianter sedan 1959, även om spanska sjukan (1918-1919) sägs vara en tidig variant av denna. Förutom denna, där mellan 50 och 100 miljoner människor dog, så var det 2013 som den blev mer känd för oss och fram till 2017 dog drygt 600 personer. Ursprunget av denna variant av fågelinfluensan kom från Kina.

2009 kom ett annat virus som är känt av många, svininfluensan. Detta virus hade dock inte sitt ursprung i Kina, utan i USA. Runt 400 människor har avlidit i denna form av influensa.

Bara i Sverige hade över 3 000 smittats och 92 avlidit i sviterna av coronaviruset fram till i fredags. Nu öppnar Kina åter de djurmarknader varifrån viruset sägs komma. Anledningen sägs vara att smittspridningen i Kina avtagit markant, men som man skriver i Expressen. Kan vi lita på att siffrorna från Kina stämmer? Kina är trots allt en diktatur där myndigheterna lyder blint under sin ledare.


13 responses to “Dags att isolera Kina

 • peter kostin

  ”Dags att isolera Kina” Varför då? HIV kommer från apor, smittar via sperma och slidsekret och har dödat omkring 770000 människor.

  Gilla

 • Tobbe

  Ett par tillägg: Spanska sjukan inträffade efter skyttegravskriget 1914-17 och går inte att jämföra med senare pandemier. Coronaviruset nu är bara en annan sträng av sars och heter SARS-CoV-2 och likt förbaskat fattar inte kineserna att de måste sluta äta fladdermöss… Kina måste isoleras tills de fattar att de måste ändra sina matvanor oavsett hur många år det tar.

  Gilla

 • eugenecork

  mkt smarta kortvarigt (tidsmässigt) riktade virus finns säkert redan…virus som kan både fördumma och därmed försumma hela kulturers tankeförmåga…Eugene leker understundom med tanken att vårt fina land Sverige då å då, här och där får en lite lagom dos av liknande drog på valda BB avd. Land å Rike krimg…en liten puff i ventilationssystem (som sagt) både här å där har genom sinnrika konstruktioner serverat dessa med modersmjölken, genom den luft som modern inhalerat på Statliga vårdinrättningar under graviditeten? …en del barn blir och förefaller helt normala, men vid en viss ålder i puberteten ändrar de karaktärer å då blir till 80% som Motwalls käringar ?

  Gilla

 • Monica

  I bibeln står det om den gula faran. Kan det vara en symbol för corona pandemin som pågår just nu har sitt ursprung i Kina? Kineser och andra öst-asiatiska personer anses tillhöra den gula rasen.

  Gilla

 • tim-länk

  Det går inte att lita på varesig Kina-regimen eller WHO.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sydafrika är tydligen värst drabbat av Coronasmitta !
  Är detta må hända de vitas fel, vad säger den mångkulturälskande extremvänstern ?
  Bara en tanke eftersom vita människor numera är de elaka och stackars icke vita är snälla och utsatta.

  Gilla

  • Tore

   Den vite mannen har alltid rädda den svarte mannen

   Gilla

   • Kenth Andersson

    Ja det stämmer men det får man inte säga idag för då hetsar man mot en folkgrupp och är rasist säger den landsförädiska och mångkulturälskande vänsterextrema familjen !

    Gilla

   • Tore

    Jag vet inte riktigt var hetsandet är i dom orden, i sådant fall var hela bandaid en stor rasistisk nödhjälp och hets mot folkgrupp.

    Gilla

  • Tobbe

   I asien är det alltid alla ”farangs” fel så fort något dåligt händer men det går självklart bra att ta emot våra turiststålar i normala fall.

   Gilla

 • eugenecork


  inte Kinas målgrupp som kilar vidare, varken
  i el utanförKina…fantisera med tanken, att
  det är ett av Kina eget fabriserat virus…

  Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Den kinesiska regimen ogillar klarspråk:

  Delcitat

  Coronautbrottet: Kina: ”Stark indignation” mot Trump

  Kinas regim reagerar med ilska på Donald Trumps beskrivning av coronasmittan som ”det kinesiska viruset”.

  – Vi känner stark indignation, säger talespersonen Geng Shuang i Peking vid det kinesiska utrikesdepartementets dagliga presskonferens.

  Geng beskriver USA:s presidents kommentarer som ”en slags stigmatisering”. (Publicerat 17 mar 2020)

  Slut delcitat

  Källa: Av TT & publicerat bl a på Aftonbladet,se

  Gillad av 1 person

 • Tore

  Kommer tyvärr aldrig hända däremot kommer Sverige isoleras med sin extrema vansinniga politik som man försöker påhyvla andra nationer.
  Vi kommer bli utfrysta den dagen vi inte betalar för att få vara med i internationella samfund.
  Pengar är enda anledningen till att vi fortfarande axepteras.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: