Hundraåringarna i italienska Cilento

ÅLDERDOM & PANDEMI. Trots coronavirus-katastrofen med tusentals döda i Italien finns det också några ljuspunkter. I södra Italien ligger Cilento, världsberömt för att de har ovanligt många hundraåringar. Och de verkar ha klarat sig från det nya coronaviruset än så länge, skriver Sveriges Radio

San Giovanni di Stella Cilento (SA), 2019 by Fiore S. Barbato is licensed under CC BY-SA 2.0

Området Cilento ligger söder om Neapel. Det är världsberömt för att de har ovanligt många hundraåringar och ovanligt hälsosamma gamla över huvud taget. Och de verkar alltså ha klarat sig från det nya coronaviruset än så länge.

– Dödligheten bland de gamla Cilento-borna är samma nu som de senaste tio åren, säger Salvatore di Somma, medicinprofessor vid La Sapienzaunivesitetet i Rom och som just nu arbetar med att hålla koll på coronafallen i Rom och södra Italien och samordna akutsjukvård i Rom.

Det har länge varit att de gamla i detta område är ovanligt friska, med färre benbrott och lite grå starr, till exempel. Därför ingår de i ett projekt där svenska och italienska forskare ska försöka ta reda på vad det är i deras livsstil som gör att de är så friska. Men om de verkligen har bättre motståndskraft mot corona kan man bara spekulera om. Troligare är det att regionen ligger isolerat, tror Salvatore di Somma.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Hundraåringarna i italienska Cilento

 1. Isolering är nyckelordet i bekämpningen av coronaviruset.
  Så stäng av Stockholm så att de inte kan smitta ner icke smittade områden i Sverige.
  Gör en kartläggning på smittans utbredning och sätt alla områden i karantän där smittan finns. De som är smittfria kan leva på som vanligt.
  Anders Tegnell verkar vara helt ostrukturerad och vilse i pannkakan.

   • Släcker lamporna i hela Sverige, deras sätt att mörka eländet de inte hanterar. För bättre kan de inte, tankeverksamheten är en bristvara.

   • Anders Tegnell har inte testat han svamlar bara på efter stundens ingivelse.
    Vår strategi verkar lyckas och det utvecklar sig som vi tror säger han. Han litar helt på turen och slumpen.

  • Finns inga pengar att bevaka gränser.I Finland har de en militär på 280 tusen man som är nu kommenderade att bevaka området kring Helsingfors.I Sverige har vi ingen militär. 3500 man kan knappast lämna sina utlandstjänster och komma hem, för Sverige “flyter fritt” i alla avseenden.

Kommentera