40 år sedan kärnkraftsomröstningen som blev ett demokratiskt fiasko

KÄRNKRAFT. Den 23 mars 1980 hölls en folkomröstningen om kärnkraften i Sverige. Folkomröstningen gällde tre förslag som kallades Linje 1, Linje 2 och Linje 3. De olika linjerna motsvarade olika partigruppers syn, men alla innebar avveckling av kärnkraften, Linje 3 i snabb takt, de övriga senast då existerande eller under byggnad varande reaktorer tjänat ut. Linje 2 fick flest röster.

Barsebäcksverket är det enda kärnkraftsverk som avvecklats helt sedan omröstningen. Bild av Egevad. Licens CC BY 2.0
 • 18,9 procent för Linje 1 som moderaterna låg bakom och innebar successiv avveckling och privat ägande.
 • 39,1 procent för Linje 2, successiv avveckling, offentligt ägande, hushållning. Socialdemokraterna och folkpartiet, nuvarande liberalerna låg bakom,
 • 38,7 procent för Linje 3, avveckling inom 10 år och satsning på alternativ. C, KD och V stod bakom detta.
 • Valdeltagandet var 75,6 procent.

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet fanns inte 1980.

Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010. Man fastnade för denna tidpunkt eftersom Forsmark 3 och Oskarshamn 3, som skulle tas i bruk först 1985, antogs ha en teknisk livslängd på 25 år.

-Pettersson konstaterar att folkomröstningen ur demokratisk synpunkt blev ett fiasko. Linje 1 som fick minst antal röster är det alternativ som kom närmast “seger”. Kärnkraften levererar ännu och de är helt eller delvis privatägda.

1980 hade vi sex reaktorer i drift och flera under byggnad, nu tio år efter att kärnkraften skulle ha varit avvecklad är sju kärnreaktorer aktiva, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk, tre reaktorer, en reaktor går i Oskarshamn och tre i Ringhals kärnkraftverk. De två reaktorerna i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005, två reaktorer har stängts i Oskarshamn 2015 respektive 2017, och en reaktor i Ringhals stängdes 30 december 2019 och ytterligare en ska stängas 2020. Som mest producerade 12 reaktorer el samtidigt.

Så här ser el-produktionen ut just nu. De alternativa energislagen som ska rädda oss står för sammanlagt 17,3 procent. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

5 thoughts on “40 år sedan kärnkraftsomröstningen som blev ett demokratiskt fiasko

 1. Att lägga ner fungerande kärnkraft och ersätta den med vindkraft samtidigt som elförbrukningen ökar är hål i huvudet.
  Vindkraften ger mindre än hälften av kärnkraften så ett barn förstår att det är helt vansinnigt. Men inte miljöpartiet…..

 2. Den dagen ni röstade om kärnkraftens framtid befann jag mig i Indien i skogstrakter söder om Raipur. Träffade där en välutbildad Indier och vid vårt samtal framkom följande, hans ord ungefär så här “jag hoppas att ni har kärnkraften kvar och vidareutvecklar den så att vi och andra länder kan använda den.” I Indien på den tiden var det ofta brist på el så många städer fick dela upp området och förse delarna med ström vissa tider per dag som roterades. Jag bodde senare i Dehra Dun en stad i norr med kalla nätter och hotellet jag bodde på var det kallt och elelementen gjorde ingen nytta då strömmen var obefintlig vissa nätter.
  Sverige lever på export, men det har varken politiker eller väljare förstått och därför missar vi många inkomstmöjligheter, ex. vis att sälja kunnande om kärnkraft.

  • Våra politiker såg till att kunnandet såldes ihop med ASEAs köp av konkursbolaget Brown Boveri och flytten av huvudkontoret till Schweiz och som lök på laxen infördes “tankeförbudet”. Ingen forskning ingen ens låtsasprospektering fick förekomma. Förbättringar och nya rön fick inte ens dokumenteras.

   Vi var världsledande och det förstörde bakåtsträvarna, främst politikerna i Centern. Tack Torbjörn Fälldin och Olof Johansson för den värdelösa utvecklingen inom energiområdet. Tack även kålhuvudena i M som såg till att avreglera elmarknaden och sälja ut det mesta av våra elbolag och orsaka den vansinniga prisutveckling vi har idag.

 3. Folkomröstningen handlade egentligen om man skulle avsluta byggandet vid 6 reaktorer och sedan lägga ner dessa så snart som möjligt.
  Eller bygga färdigt alla 12 planerade och köra dessa tills vidare. Man kan inte besluta vad man skall göra 30 år fram i tiden varken i folkomröstningar eller riksdagsbeslut. Hälften av valmanskåren är döda då och många ofödda 1980 måste också få göra sin röst hörd 2010.

  • Det blir tyvärr inte bättre med snöflingornas röster. De är så fullmatade med genus, identitet, klimat och falsk miljöpropaganda så resultatet lär bli ännu värre. Den som inte tror mig kan leta upp filmer där unga konservativa intervjuvar studenter. Det är hur pinsamt som helst hur lite de vet.

Kommentera