Folktandvårdens kö växer


TANDVÅRD. Tusentals nya patienter står i en tvåårig kö till Folktandvården i Blekinge. Och problemet växer år från år. Det visar ny statistik från Region Blekinge, rapporterar SVT

När förra årets kö till Folktandvården i Blekinge summeras visar det sig att över 3000 nya patienter väntar på en tid. En väntetid som är nästan två år.

– Det beror på flera olika saker. Den fria tandvården för barn och unga vuxna har ökat till det år man fyllt 23, vilket innebär att de patienterna prioriteras högst. Det tycker vi är bra, men det tar vårdtid och vuxna patienter kommer inte fram så snabbt som de har gjort innan, säger Håkan Bergevi, som är tandvårdsdirektör i Blekinge.

-Pettersson antar att varken tandvårsdirektören eller SVT tänker nämna att Blekinges och många andra läns befolkning växer på grund av invandringen och de verkar vara dåligt med tandläkare bland de nya Blekingeborna.

Det saknas 8-10 tandläkare i Blekinge och runt 250 i hela landet. Det verkar som politikerna inte tänkt på detta och mycket annat när de importerar 100.000 människor om året.

Asylsökandes tänder kräver stora insatser

Priset för tandvård har tolvdubblats

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Folktandvårdens kö växer

 • Fjölet

  det saknas inte bara kö och tandläkare
  det saknas tänder i munnen, kommer du dit och saknar hela tandrader så tro fan att det tar tid, men söker du som svensk för ett hål, så hinner den tanden ruttna på 3 år.
  Det är som vanligt, förstör det som går att fixa lätt och släng ut pengarna på det som redan är skrot.

  Gilla

 • SVENSK

  Jo, visst har de ”tänkt” på det. Syftet med att ta hit alla utlänningarna är ju att skapa KAOS!

  Gilla

 • Tony

  Här kommer nyheter från Lögn fabriken SVT., på grund av det stora antalet välutbildade civilingenjörer och Proffessorer kommer inte
  arbetsplatserna att räcka till, men Försäkringskassan har lovat att
  starta upp nya projekt, som Assistansbolag och liknande,
  fast egentligen kunde nog SVT svälja en hel del av dessa juveler
  eftersom kunskapsnivån på SvT inte är allt för hög?

  Gilla

 • ponnsan62

  Sossarna har väll kunskap om det där med tänder..
  Bara se bakåt i tiden.

  Gilla

 • olla

  Inte bara Blekinge. Där jag bor tar dom inte ens emot akutfall. Jag fick åka 20 mil till privat tandläkare.

  Gilla

 • Billy Boy

  Socialminister Annika Strandhäll (S) inför valet 2018:

  Från Göran Perssons (S) sida verkar hans utspel bara ha stannat vid ett muntligt och substanslöst lockbete framfört till svenska folket i ett tal på första maj år 2005.

  Därefter föll tydligen alla de fagra sosse-löftena i total glömska under c:a 13 år för att nu år 2018 tas upp på agendan igen. Hur har det gått för alla med behov av omfattande tandvård och som trodde och litade på Göran Perssons fagra vallöfte som sen glömdes bort?

  Emellertid togs myndighetsbeslut mycket snabbt om undantag för de ”nyanlända asylsökande flyktingarna” med behov av tandvård. Denna grupp beviljades både förtur samt ett kraftigt skattesubventionerat pris på tandvård för endast SEK 50:- …medan svenska medborgare hela tiden tvingats betala fullt pris för sina tandläkarbesök enligt gällande tandvårdstaxor.

  Delcitat

  ”Göran Persson lovade tandvårdsreform. Statsminister Göran Persson varnade i sitt förstamajtal för borgerliga hot mot a-kassan och den offentliga sektorn. Han aviserade också ett vallöfte en tandvårdsreform.

  Om vi ska klara en bra tandhälsa så måste vi successivt bygga ut den allmänna tandvården, sade Persson i sin forna hemstad Malmö. En beredning ska nu tillsättas i regeringskansliet för att se över tandvårdsförsäkringen. Ett första steg blir att göra det billigare för alla i åldrarna 20–30 år att besöka tandläkaren. Enligt Persson behövs en mer omfattande tandvårdsförsäkring för dem.” (Publicerat i Expressen den 1:a maj 2005)

  Slut delcitat

  Mycket snack men tyvärr ingen verkstad öht har som vanligt varit … och fortfarande förblir betecknande för sossarnas oförmåga att infria sina vallöften.

  Läs gärna vidare på länken nedan till expressen.se :

  https://www.expressen.se/nyheter/goran-persson-lovar-tandvardsreform/

  Gilla

  • gamgubben

   Jag ger inte mycket för sossarna men rätt ska vara rätt.
   Den nya tandvårdsreformen infördes 2008, Göran P var bättre än sitt rykte, vilket innebär att den tandvård du får upp till 3000:- betalar du till 100%. Kostnaden från 3000 till 15000 betalar du till 50% av referenspriset mellan 3001 till 15000:- När du uppnått 15000:- betalar du 15% av referenspriset. De flesta tandläkare och även Folktandvården tar högre pris än referenspriset. Dessutom utgår en liten summa 300 eller 600 beroende på ålder. Upp till 23 år är det gratis.

   Gilla

   • Billy Boy

    Såvitt jag kan se så drevs tandvårdsreformen år 2008 igenom av Alliansregeringen med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) i spetsen.

    https://www.regeringen.se/49bbde/contentassets/60e724fe60dc4b8a9b9fb40073df9583/statligt-tandvardsstod-prop.-20070849

    Fd statsminister Göran Persson (S) var då ej längre med i leken längre varken som regeringschef eller riksdagsledamot.

    Han lämnade in sin avskedsansökan till riksdagens talman efter valförlusten år 2006 och sa samtidigt att han ämnade avgå som partiledare för (S) vid en extrakongress i mars 2007, vilket också skedde. Mona Sahlin (S) tillträdde då som partiledare.

    Den tandvårdsreform som Göran Persson (S) utlovade i sitt tal 1:a maj år 2005 blev därför aldrig genomförd av hans egen regering.

    Gilla

 • Grune

  Bara för att de totalt värdelösa invandrarna som importerats hit av en ännu mer värdelös S.K. statsminister så får tusentals SVENSKAR gå omkring och ha tandvärk. Bra där vår världens sämsta regering.

  Gilla

 • Klas.

  Jag vill inte sponsra blattarnas tänder via folktandvården, därför åker jag till Polen när tänderna skall servas.
  Och så får jag ju en trevlig semester utan hucklekärringar, och möjlighet att köpa mat och vin till halva priset.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Nu blir kön ännu längre när fler lönsamma nysvenskar snart är på väg hit för att rädda Folkhemmet !
  Bara att öppna det berömda humanistiska svenska hjärtat och ställa sig sist i kön.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: