Cold Response 2020


FÖRSVARET. Nyligen avslutade Försvarsmakten en sedan tidigare inte offentliggjord övning som initierats med anledning av utbrottet av coronavirus, COVID-19. Ett mobilt laboratorium, där analyser av viruset har genomförts, har varit i bruk sedan slutet av januari.

– Försvarsmakten måste ligga i framkant och förbereda för det oförutsedda, säger kommendörkapten Philip Bacchus, chef för CBRN-kompaniet vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå.

I morgon börjar övningen ”Cold Response 2020” som genomförs i Nordnorge 2-18 mars och omfattar drygt 16.000 deltagare från 10 nationer varav omkring 350 svenska soldater och officerare.

Huvuddelen av de svenska deltagarna är personal ur 193:e jägarbataljonen i Arvidsjaur som genomför sin krigsförbandsövning inom ramen för Cold Response.

Arméns jägarbataljon Foto Hampus Hagstedt Försvarsmakten

Förutom värdlandet Norges styrkor kommer deltagande enheter från USA, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Finland och Sverige.

Arméns jägarbataljon uppträder normalt i små självständiga enheter för spaning och strid bakom motståndarens linjer och har sina rötter långt tillbaka i tiden. En soldat vid Arméns jägarbataljon är uthållig och har en stor vilja att lösa uppgiften, ofta på bekostnad av den personliga bekvämligheten. Att bedriva strid och spaning i de svåraste terräng- och klimatförhållandena är jägarbataljonens signum.

Arméns jägarbataljon har sedan flera år tillbaka varit insatt i olika operationer utomlands. Personalen vid jägarbataljonen har genomfört insatser i Afghanistan, Bosnien, Mali, Kosovo, Pakistan, Ukraina och Tchad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Cold Response 2020

 • Thor

  193:e bataljonen? Minibataljoner eller vad? En bataljon omfattar mellan 400 och 1200 soldater. Multiplicera med 193. Sverige har på sin höjd en tiondel så stor armé.

  Gilla

  • SVENSK

   I mitten på 1980- talet hade vi minst 450 000 man inkl hemvärnssoldater, dvs minst ca 400 bataljoner. Har hört att vi ska ha haft uppåt 1000 000 miljoner soldater som mest. Sedan började den stora slakten!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: