Aurora 20, försvarsövning


FÖRSVAR. För att öka Sveriges militära förmåga kommer Försvarsmakten mellan den 11 maj och 4 juni 2020 att genomföra försvarsmaktsövningen Aurora 20.

Aurora 20 är en nationell övning som bygger ett starkare försvar, där försvarsgrenarna, delar av totalförsvaret och andra länder kommer att öka förmågan att tillsammans möta ett angrepp mot Sverige. Med övningsmoment över hela Sverige kommer Aurora 20 bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska övningen i sitt slag på mer än 20 år.

Patriotrobot avfyras från mobil ramp.

Under övningen kommer armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet samt militära förband från andra länder att delta. Dessutom bidrar övningen till ett stärkt totalförsvar då Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter genomför en av den nationella totalförsvarsövningens fyra aktiviteter under Aurora 20.

För en tid sedan beslutade riksdagen att Sverige skulle ersätta sitt gamla luftvärnsystem från 1960-talet med ett modernare. Valet föll på det amerikanska ”Patriot” trots att många påstod att det fanns både bättre och billigare system. På det svarade militären att de köpte inte bara ett luftvärnssystem utan även en partner. Det låter inte speciellt neutral.

Nåväl, så fort bläcket torkat på kontrakten om inköp av Patriot-systemet från USA var den första utbildningsomgången från Luftvärnsregementet på väg till Fort Sill, Oklahoma. Dessa 14 kommer att följas av ytterligare nära 300 Försvarsmaktsanställda som kommer att genomföra olika typer av Patriot-kurser – under perioden fram till 2023. Det handlar om officerare, soldater och verkstadspersonal.

Under Aurora 20 är det premiär för Patriot i Sverige, då kommer ett tiotal svenska officerare tillsammans med amerikanska kollegor att bemanna det amerikanska Patriot-batteriet som deltar i övningen. Den blandade svensk-amerikanska bemanningen i förbandet är ett led i införandet av det toppmoderna Patriot-systemet i det svenska luftvärnet.

Försvaret 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Aurora 20, försvarsövning

 • Henrik

  Luftvärn? Fienden finns i varenda byhåla….

  Vad ska marinen göra? Köra skytteltrafik swe-medelhavet och hämta gummibåtar?

  Vågar US verkligen ta emot ”svenskar” till någon militärbas i US? Det gick inte så bra när Saudi var där och tränade. ..
  Eller är det Pride dom menar?

  Gilla

  • Henrik

   Är det förresten inte jäkligt Rasistiskt att kriga?

   Det finns bara en grupp i hela världen som man kan attackera utan att bli kallad Rasist!

   Det är svennar och husblattar som inte anser att okontrollerad bidragsmassinvandring, folkutbyte och bortskänkning av massiva bidrag till diktaturer är positivt.

   Då vet vi vad den ”svenska militären” ska avlyssna, spana på och skjuta skarpt mot framöver..

   Gilla

 • Fjodor

  Aurora 20. Svenska ”försvaret” ska visa sina hbtq-muskler. Det var länge sedan man sysslade med sin huvuduppgift, att skydda landet.
  Svenska marinen som tidigare bestod av stridsfartyg, kustjägare etc kommer visa upp sina attack-dykare som består av androgyna män i burkini.

  Gilla

 • Stenis

  ja, kriget pågår redan mot SVENSKARNA!

  framförallt kristna dom nu ska döda, inget skämt!!

  Vakna!

  Gilla

 • Wally Walrus

  Har ofta funderat på om det är någon vits och mening med försvar mot yttre fiender med tanke på att vi redan är invaderade och fienden redan finns i landet. Här samarbetar ju femtekolonnarna i landets ledning redan för fullt med dem och bedriver snarare krig mot svenska befolkningen.

  Gilla

 • G Nordström

  Redan på 60 talet fick rekryterna reda på att Sverige bara kunde försvara sig 1 vecka.

  Gilla

 • Dissidenten

  Inom landet finns ju en del element, som bara duger till övningsmål……
  Även dessa kan ju räknas som landets fiender.

  Gilla

 • Stefan SH

  Glad över att har hunnit göra lumpen ”i tid” och har fått en seriös utbildning med stake-killar som befäl, medan blondiner var långt-långt, mycket långt borta från Försvarets sambandscentral som SAMBAND CHEF


  ( Bild klippt från filmen ovan )

  Gilla

 • gamgubben

  Har hört att MP har föreslagit att militären ska köpa in armborst eftersom de är klimatsmartare än kulor och krut. Det kan kanske vara en skröna, eller önskedröm.

  Gilla

 • Scared

  Vilken är den troliga fienden? Som jag ser det är det inte just nu någon. Kina är på sikt ett hot men kanske inte militärt.

  Gilla

 • Kretin

  Finlands ÖB: Sverige har 24 kanoner, Finland har 1000 kanoner, det starkaste artilleriet i Europa….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: