SD: Skydda demokratin – inför en gemensam valsedel

DEMOKRATI. Regeringens åtgärder för att skydda valhemligheten är inte tillräckliga. Sverigedemokraterna kräver nu en grundlig valsedelsreform som inför ett system med en gemensam valsedel, skriver Fredrik Lindahl och Matheus Enholm (SD) på Dagens Samhälle

Valsedlar till Kyrkovalet 2017 från SD Nyköping

Det nuvarande valsedelssystemet har under många år kritiserats. Kritiken kommer bland annat från EU-kommissionen, internationella valobservatörer och Sveriges egen Valmyndighet. Roten till problemen är distributionen och administreringen kring den enorma mängden valsedlar. Även i Riksrevisionens rapport om valförfarandet (RIR 2019:35) framgår att det nuvarande valsedelssystemet är ett problem.

Till valet 2018 trycktes 673 miljoner valsedlar. Detta till ett land med cirka 7,5 miljoner röstberättigade. Detta är en orimlig belastning på miljön och ett enormt slöseri med resurser. I ett land där man straffbeskattar vanliga plastpåsar i hållbarhetens tecken så låter man samtidigt miljoner outnyttjade valsedlar gå till spillo, slängas eller brännas upp.

Sverigedemokraterna har under många år kritiserat nuvarande valsedelsystem och bidragit med verkningsfulla och konstruktiva förslag. Det står bortom allt rimligt tvivel att nuvarande tankesätt där varje parti har unika valsedlar behöver överges till förmån för en mer robust och hållbar ordning. Om man ska komma tillrätta med problemet behövs en grundlig valsedelsreform där man inför systemet med en gemensam valsedel.

Det har länge varit Sverigedemokraternas uppfattning. När vi nu får stöd av både Riksrevisionen och Valmyndigheten, samt ett stort antal kommuner, bör också regeringen hörsamma behovet och vidta åtgärder. På detta sätt kan vi få ett nytt modernt system på plats inför valet 2022.

Läs hela debattartikeln på Dagens Samhälle…

-Pettersson säger att i Danmark ingår samtliga partier på en och samma valsedel, på vilken man sätter ett kryss vid det parti eller den partikandidat man vill rösta på. Med en gemensam valsedel slipper vi också problemen med att valsedlar “försvinner”. Eftersom det finns c:a 35 partier i Sverige så går det noga bara att ha plats för riksdagspartierna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

46 thoughts on “SD: Skydda demokratin – inför en gemensam valsedel

 1. Flera falska identiteter för bidragsfusk går även lätt att rösta med!
  Ett faktum som alltid “råkar” försvinna i debatten!
  Även regeln att någon med id tillåts intyga en annans identitet inbjuder till fusk!
  Varför skulle importkriminella bidragsfuskare inte vilja påverka för att kunna fortsätta??
  Finns något land i hela världen som ser mellan fingrarna med valfusk helt utan åtgärd val efter val?

 2. OM vi skulle rösta med BankID så kan ju den rösten “försvinna”, eller hur? Det blir ju som nu eg. fast med BankId så “rensas” vid slutstationen. Skall Vi kanske kräva att vår röst är registrerad? Men den registreringen kan man ju “ljuga om”.
  Hänger ni med i hur jag tänker??

 3. Rösta med Banid och de som inte har bankid får gå till vallokalen.
  Varför var det så brott med att tillsätta Dan Eliasson som chef för MSB i mars-18 ett halvår före valet,
  valmyndigheten lyder under MSB

   • Varför skall det vara HEMLIGT vad man röstar på??????
    Vågar man inte stå för att man längtar efter ett Sverige utan Svenskar och att man inte vill gå till doktorn för en kraftig förkylning utan att betala miljoner för detta. Är Svenskarna så förbannat rädda för verkligheten.
    Nej fram för ett valsystem där man öppet visar vad man röstar på så att alla vet vem som älskar förfall och vem som önskar Sverige tillbaka.

 4. Nu har det flesta partier så många kandidater att de även står på valsedelns baksida och gör den obrukbar som anteckningspapper.
  Skämt åsido, det blir bättre med ett kryss på en gemensam valsedel eller kanske två kryss, ett till för näst bästa parti. Det ger en hint vilka samarbeten väljarna föredrar och de andra krysset blir en giltig röst när partiet med det första krysset stupar på 4 %-spärren. Inga bortkastade röster längre.

 5. Jag tog med mig av valsedlar som kommit med posten för att slippa visa vad jag röstade på.
  Alternativet är att plocka till sig en massa olika, gå och lägga den valsedeln man vill använda i kuvertet och sedan slänga resten. Miljövänligt och bra….

 6. I Finland skriver man kandidatens nummer på valsedeln. Enkelt, effektiv samt demokratiskt i motsats till de pseudodemokratiska valen i Sverige. När.man röstar i Finland ger ffunntionären en tom, ihop vikbar valsedel med enbart en cirkel tryckt. I denna cirkel fyllef man i kandidatens nummer. Detta förutsätter personval, inte odemokratiska listval.

  • Finländarna är ofta smarta. Samtidigt så skulle vi kunna överglänsa finländarna med ex. fem cirklar där man kan fylla i fem kandidater som därefter väljs in enligt condorcet-metoden. Då skulle inte 4%-spärren vara odemokratisk längre. Man skulle kunna rösta på småpartier i de första cirklarna och ett storparti i den sista cirkeln.

 7. Vi sköter ju vår årliga självdeklaration via datorn eller sms. Och det är ju sedan länge ett etablerat förfarande. Så det tillvägagångssättet borde väl även kunna appliceras på valproceduren. Det skulle ju dessutom inte bara spara in kostnaden och administrationen runt själva valsedlarna utan även ,helt eller delvis, spara in kostnaderna för vallokaler, valförrättare och allt planeringsarbete, m.m.

 8. Vi borde få rösta på nätet med bankid som ett komplement till de andra sätten. Vi kan deklarera och låna pengar med bankid så det borde väl inte vara nåt problem att rösta.
  Jag tror det kan öka röstdeltagandet då många drar sig för att gå och rösta. Då kan man sitta hemma i lugn o ro

 9. Varför har vi ett valsystem från 1600 talet för???
  Är det enkom för att det är så för…..nat lätt att fuska med, eller finns det någon bättre förklaring.

 10. Nederländerna använder samma system med kombinerad valsedel, det finns plats för massor med partier så även icke-riksdagspartier kan vara med.

 11. gemensam?? enklare ja men det går ju att kasta den oxo om det är X-at fel parti. Jag vet faktiskt inte hur man kan göra ett 100%-igt fuskfritt system.

 12. Detta kommer aldrig ske, för Stefan Löfven med sina hycklande knähundar till allierade partikollegor, kommer göra allt för att stoppa detta.
  De måste behålla ett system som det går fuska med…

  Som en Socialdemokrat sa:
  Det spelar ingen roll hur folket röstar, det som spelar roll är hur rösterna räknas !

  Korruption fortsätter, och svenskarna ska lida !

 13. Tycker att Petterssons förslag, som de gör i Danmark är klart bäst, problemet är bara att då får andra partier svårt att “fuska” fram ett resultat. Annars tror jag att i framtiden kommer vi att rösta via bank-id, hemifrån soffan.

  • Kanske Sverige kan komma ikapp och förbi de andra länderna, med en kombination av Nederländerna med väldigt många olika partier, Finland där man skriver in numret på kandidaten (personval), samt att man får skriva in flera personer om man vill, samt då måste rangorda dem för att de sedan ska kunna räknas med condorcet-metoden.
   Om rösterna dessutom publiceras på val.se kan varje person enkelt kontrollera att rösten faktiskt har räknats. (verifierbarhet)
   Med verifierbarhet skulle t.o.m. bank-id bli acceptabelt även om jag inte rekommenderar att lita på banker.

Kommentera