SD: Skydda demokratin – inför en gemensam valsedel


DEMOKRATI. Regeringens åtgärder för att skydda valhemligheten är inte tillräckliga. Sverigedemokraterna kräver nu en grundlig valsedelsreform som inför ett system med en gemensam valsedel, skriver Fredrik Lindahl och Matheus Enholm (SD) på Dagens Samhälle

Valsedlar till Kyrkovalet 2017 från SD Nyköping

Det nuvarande valsedelssystemet har under många år kritiserats. Kritiken kommer bland annat från EU-kommissionen, internationella valobservatörer och Sveriges egen Valmyndighet. Roten till problemen är distributionen och administreringen kring den enorma mängden valsedlar. Även i Riksrevisionens rapport om valförfarandet (RIR 2019:35) framgår att det nuvarande valsedelssystemet är ett problem.

Till valet 2018 trycktes 673 miljoner valsedlar. Detta till ett land med cirka 7,5 miljoner röstberättigade. Detta är en orimlig belastning på miljön och ett enormt slöseri med resurser. I ett land där man straffbeskattar vanliga plastpåsar i hållbarhetens tecken så låter man samtidigt miljoner outnyttjade valsedlar gå till spillo, slängas eller brännas upp.

Sverigedemokraterna har under många år kritiserat nuvarande valsedelsystem och bidragit med verkningsfulla och konstruktiva förslag. Det står bortom allt rimligt tvivel att nuvarande tankesätt där varje parti har unika valsedlar behöver överges till förmån för en mer robust och hållbar ordning. Om man ska komma tillrätta med problemet behövs en grundlig valsedelsreform där man inför systemet med en gemensam valsedel.

Det har länge varit Sverigedemokraternas uppfattning. När vi nu får stöd av både Riksrevisionen och Valmyndigheten, samt ett stort antal kommuner, bör också regeringen hörsamma behovet och vidta åtgärder. På detta sätt kan vi få ett nytt modernt system på plats inför valet 2022.

Läs hela debattartikeln på Dagens Samhälle…

-Pettersson säger att i Danmark ingår samtliga partier på en och samma valsedel, på vilken man sätter ett kryss vid det parti eller den partikandidat man vill rösta på. Med en gemensam valsedel slipper vi också problemen med att valsedlar ”försvinner”. Eftersom det finns c:a 35 partier i Sverige så går det noga bara att ha plats för riksdagspartierna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


46 responses to “SD: Skydda demokratin – inför en gemensam valsedel

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: