Sverige som rättsstat ligger illa till


JURIDIK. Nästan dagligen får vi exempel på att yttrandefriheten är hotad och domstolar som går politikernas ärenden, nu kommer det också exempel på att skyddet för äganderätten och rättssäkerheten i Sverige håller på att vittra sönder, varnar flera tunga experter. Och nu börjar bilden sprida sig till andra länder, visar fPlus djupdykning. Svallvågorna efter regeringens hantering av Preem är bara ett av många exempel. ”Det är illa ute med Sverige som rättsstat”, säger juristen Claes Sjölin till fPlus.

Pressbild

Grundbulten för ett lands ekonomiska välstånd – äganderätten – håller bit för bit på att urholkas i Sverige. Det framkommer i den senaste rapporten från den kanadensiska tankesmedjan Fraser, som kartlägger världens länders ekonomiska frihet. Där mäts bland annat landets skattesatser, hur stor del av ekonomin som utgörs av privat sektor, handelsfriheten, regleringar och, inte minst, rättssäkerhet, äganderätt och rättssystemets oberoende.

Från att ha legat på plats 20 i förra rapporten för två år sedan ligger Sverige nu på plats 35 i ligan över länder med ekonomisk frihet – fortfarande på en relativt hög nivå. Men för tio år sedan låg vi på sextonde plats. Vi rasar framförallt i kategorierna ”rättsväsendets oberoende” och ”skyddet för äganderätten”.

Men just äganderätten och förtroendet för rättsstaten håller på att vittra sönder i Sverige, anser affärsjuristen Claes Sjölin som har lång erfarenhet av äganderättsfrågor och är en flitig debattör i både dagspress och fackpress.

– Det är illa ute med Sverige som rättsstat. Jag ser hur både svensk grundlag och Europakonventionen allt oftare kränks i äganderättsfrågor, säger Sjölin.

Läs vidare på fPlus…

-Pettersson säger att det svåra jobbet är inte att byta ut regeringen Löfven utan att få bort alla korrumperande och partipolitiska tjänstemän i offentlig tjänst.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Sverige som rättsstat ligger illa till

 • Cinna

  Korrumperade tjänstemän ja…
  Jag har länge undrat hur Dan Eliasson kunde få jobb som GD på myndighet efter myndighet, trots att anställda vittnade om att han ställde till oreda och tillsatte ja-sägare och vänner på chefstjänster. – Det slog mig att just DET kanske var Eliassons uppgift; att sätta önskade personer i maktställning för att att skapa sk ”deep state”?!

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Positivt är det emellertid att det finns en färdig lista på UD över personer som ska avskedas direkt.

  Gilla

 • gamgubben

  Sorgeliga saker hända i vårt svenska land idag,och ingen av de styrande tycks bry sig utan talar vitt och brett hur mycket bättre de blivit sedan några år tillbaka. De passar sig noga för att jämföra med tider före 1970. Möjligen beroende på att de är historielösa, eller för unga kanske t.o.m. för lata rent ut sagt.
  Bara för att de åkt på semesterresor till tillrättalagda semesterorter tror de tydligen att allt som kommer från utlandet är bra och de tycks ha en särskild faiblesse för en viss typ av religionsutövare.
  Om vi opponerar oss så slänger de ord, som de inte förstår meningen av, rakt i våra ansikten och kommer de inte på något annat så blir vi beskyllda för att ha fel värdegrund.
  De bryr sig inte om grundlagar utan tycks resonera som jesuiterna, ändamålen helgar medlen.
  Jag måste säga som M Uggla: Jag mår illa….”

  Gilla

 • Maya

  Kvastarna borde gå varma i ALLA statliga verk.Inför tjänstemannaansvaret som var ett riktigt fulspel av salig Palme.Bort med landstingsstyret där det sitter sjukvårdspolitiker som inte har en susning om upphandlingar eller avtal eller behov.Exempel : Karolinska sjukhuset.Se över skolresultaten och plocka bort alla dessa PK rektorer som inte värnar om ungarna utan bara mörkar problemen som finns.Ja,kvastarna borde glöda om man fick sopa ut all skit och inkompetens och rättsröta som finns.

  Gilla

 • Sverige som rättsstat ligger illa till — Petterssons gör Sverige lagom! – Life, Death and all between

  […] via Sverige som rättsstat ligger illa till — Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Bajen666

  Byta ut samtliga inom rättsväsendet och införa tjänstemannaansvaret är bra början.

  Men för att det ska ske så MÅSTE Löfven och socialdemokraterna och bytas ut,…helst hela den korrupta 7-klövern.

  Gilla

 • G Nordström

  Palmes sätt att skaffa sig en betald valmanskår

  Gilla

 • Tony

  När det handlar om Tjänstemän med partibok, så går det att få ordning på dem genom att införa Tjänste ansvaret igen, det ska inte vara så som det är idag att trots ett dåligt utfört uppdrag blir man belönad med en spark uppåt till nytt krämjobb, tack vare partibok hos Sossarna!

  Gilla

 • Tony

  Ja skyddet för äganderätten har väl varit naggad i kanten
  länge? Ni som tror att ni äger era fastigheter till 100 % är
  kanske inte medvetna om att STATEN vid ett kraftigt inflöde
  av invandrare kan konfiskera er fastighet, bygga om den
  så att det passar dom inkommande, och detta till ett pris
  som passar staten, inte fastighetsägaren? Det är mycket
  som inte är fritt i Sverige idag, och inget som den regeringen
  företar sig verkar att vara klokt!

  Gilla

 • Ruth Magnusson (@MagnussonRuth)

  Håller med Pettersson fullt ut. Men en viktig sak > återinför tjänstemannaansvaret!!!

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: