Stäng

4 reaktioner på “Snö och kallt i Saudiarabien

 1. Det är nu en period med annorlunda solaktivitét. Detta beror på att just nu råder solfläcksminimum. Förra gången detta inträffade, så inleddes ”Lilla Istiden i början av 1600-talet.
  Samma tid beordrades prästerskapet att börja föra kyrkböcker och direktiven för innehållet var lite vaga, så de fördes ofta med anteckningar av motsvarande Romersk Katolska ”Tänkeböcker” mm.

  Det innebär att prästerna antecknade väderdetaljer och bl a noterade att vädret var oregelbundet och konstigt. T ex sommarvärme i Januari månad, eller 1 m snö under juli månad ett annat år. Vintrarna var korta och extremt kalla – Östersjön frös igen och sommaren inträdde ändå ett par veckor
  senare än normalt liksom vintern kom några veckor tidigare. Mellaneuropas floder låg igenfrusna under vinter. Sommartid var det extremt varmt och Mellaneuropas sjömän vägrade segla i Östersjön p g a den illaluktande sörjan (algblomning) liksom att Londons marknader tvingades flytta ut på Themsens isar p g a kylan och den stora mängden snö. Man bör komma ihåg att på motsvarande breddgrader som Stockholm ligger det på Grönland ca 1 km inlandsis.

  Svenskarna tror också att det är/har varit mycket vintrar i Norden jämfört med andra regioner på jorden. Men media nämner bara sådant som ligger inom deras narative. I delar av (det finns relativt höga berg i inre Sahara) Sahara var det nyligen några veckor med 0 graders dagtemperatur och sannolikt kallare nätterna. Med förundran kan nordbor studera de rostande liftarna i Algeriets Atlasberg (i o f s kan det finnas upp mot 4 m snö någon månad, men muslimer åker inte utför eller på längden). Eller liftarna på Cypern, i Libanon, på Kanarieöarna. I Australiens gångna vinter var det ovanligt mycket snö i Blue Montains under ett par månader. Och just nu är det varmt på Grönland, bara – 40 men före jul var det länge -60, liksom på Antarktis med sommartemperatur – 40. Hela Nordamerikas nordliga områden är ovanligt kylig, för 2 veckor sedan slog Alaska rekord i kyla – 55. Detta köldområde är något försenat i år, men förra året drog kylan söderut och lade snö över öknarna i Arizona/New Mexico och snötäcket var obrutet till Virginia. I Centralasien är det så mycket snö att taken på husen börjar rasa in. Folk fryser ihjäl. Denna gång verkar inte västra 2/3 av Sibirien ha extremkyla (under senaste istidens glacialperiod var Sibirien milt som dagens södra Tyskland – när glacialisarna smälte bort hårdnade Sibiriens klimat radikalt).

  Och nu skrämmer onda krafter med bastuvärme utan något fog för hotet. Hela jordklotet skulle ha nytta av någon grad varmare klimat.

 2. Vädret kan vara nyckfullt och skiftar på sitt naturliga sätt.

  Havsisen smälter inte heller speciellt fort, nere vid Antarktis. Om man jämför med åren innan. Trots att det är mitt i sommarperioden. Syns tydligt på bild 6, på länken nedan.

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

 3. Nu är det varmare på Grönland! Temperaturen har stigit från -60 (!) till -40.
  Den senaste tiden har iaf metrologerna i tv inte sagt att det är klimatvarmt i Sverige, bara att det är ovanligt milt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: