Polisen vill kunna ta hjälp av försvaret i fler lägen


BROTTSLIGHET. Polisen vill i större grad kunna ta hjälp av Försvarsmakten vid så kallad gråzonsproblematik, alltså händelser som befinner sig i en gråzon mellan traditionell krigsföring och andra aktiviteter. Det säger rikspolischef Anders Thornberg till TT/OMNI.

Anders Thornberg Bild från Wikipedia

Exempel på sådana situationer kan vara svårförklarliga olyckor, fysiska sabotage och cyberangrepp.

Försvaret skulle i ett sådant läge bland annat kunna göra bevakningsåtgärder, hjälpa till med kunskap om bomber och annat och ställa transporter eller resurser till förfogande, säger Thornberg – Man skulle kunna förstärka polisen, under polisens befäl, det är viktigt att understryka.

-Pettersson tycker det låter som Sverigedemokraternas gamla utskällda förslag. SD har föreslagit att militär och polis tillsammans stå för upprätthållandet av ordningen i landet när polisen inte räcker till. SD enar inte att militären ska gå in och göra polisens jobb. Däremot kan militära insatser i kristider hjälpa till att hålla ordning och att bevaka, att bistå polisen med logistiktjänster, material, bilar, med mera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Polisen vill kunna ta hjälp av försvaret i fler lägen

 • Onkel Björn

  Som Pettersson har skrivit tidigare så ger vår regering biståndet mer än 17 miljarder mer än vad polisen får i sin budget. Säger ju bara vilka prioriteringar vår regering gör.
  Att polisen har stora problem är ju ingen nyhet, Åtminstone inte för oss som följer denna bloggen. Polisens brist på resurser gör att man använder sig av olika projekt i sin verksamhet. Ett nu pågående projekt är ju ”Rimfrost” som man startade upp i Malmö för att kunna bekämpa gängkriminaliteten.

  Problemen med de olika projekten är flera, de tar resurser från andra verksamheter, det tar tid att komma igång och bli ”varma i kläderna”, det är en dyr verksamhet eftersom man måste kommendera folk från ibland andra delar av landet och de är tillfälliga lösningar som när det hela flyter på så lägger man ner projektet, flyttar det till en annan del av landet eller starta upp ett annat projekt mot något annat mål.

  Vad polisen behöver är mycket mindre politisk styrning och att de ska ägna mer tid åt sin kärnverksamhet. Att springa på en massa onödiga möten gulla med bus och gå i prideparader tar bara upp en massa resurser i onödan.

  Gilla

 • gamgubben

  Tror knappast att det finns tillräckligt med soldater utbildade för att ta itu med dagens bus annat än kanske någon dag i Fjollträsk.
  De har väl samma befäl och sämre utbildade soldater, än de jag såg i ett TV program när de skulle ta en höjd i Afghanistan. Det tog dem 48 timmar och när de väl kom upp så lämnades några inhemska soldater kvar och de djärva svenskarna skyndade sig hem till kasernen. Morgonen efter tog Talibanerna tillbaka höjden.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vad är det för Folkhem vi har idag när militär måste sättas in för att upprätthålla ordning och reda i samhället ?

  Gilla

 • Autodidakt

  Med de makthavare som vi har så kan de nog snart tänka sej att använda militär när det främjar islam, eller om det gäller att tukta ursprungsbefolkningen. Jag har INGEN tillit till våra makthavare.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Som jag har sagt länge, lägg ner försvaret och satsa dessa resurser på polisen!

  Förvaret har spelat ut in roll i in nuvarande form. Bättre att ha en bättre utbildad polis om snabbt kan ta till förstärkningsvapen vid behov.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Blir man trött på våra myndigheter och politiker som allt för ofta inte verkar kunna tänka längre fram än näsan räcker. Men spendera andras pengar är de duktiga på.

  Någon som kommer ihåg att det för inte allt för länge sedan fanns något som hette beredskapspolisen. En styrka på ungefär 1500 man som var indelade i grupper om 8 man och där gruppcheferna var yrkespoliser.
  De var utrustade som vanliga poliser och beväpnade.
  Beredskapspolisen som hade bildats med tanke på de terrorhot som då fanns och som även skulle avlasta den vanliga polisen vid speciella händelser, som bla vid stormen Gudrun, avvecklades för snart 10 år sedan , under regeringen Reinfeldts tid, då man inte längre ansåg att det fanns några reella hot längre.

  beredskapsstyrkan var bemannad av vanliga människor med många gånger kvalificerade yrken, allt ifrån vaktmästare till piloter.

  Och vad kostade då inte kalaset. jag vet inte, men med tanke på numerären, utrustningen, all övningstid och tid som de faktiskt även var inkallade på ”skarpa” jobb så var det säkert åtskilliga miljoner.

  Gilla

 • Kungen

  Ja det var på tiden. Vi måste sätta ner foten i förorterna och få stopp på skiten. Kaffe o bullar är inte rätt metod

  Gilla

 • Inger.

  Jaha, och vilket parti var det som kom med det förslaget för länge, länge sedan och som i vanlig ordning blev förkastat. Vissa partier har hjärna.

  Gilla

 • rune

  ”Exempel på sådana situationer kan vara svårförklarliga olyckor”

  Är det som när termosar exploderat ? 😉 😆

  Gilla

 • Kurt

  Vilken militär prata vi om?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: