Etik och trovärdighet i media

MEDIA. I en tid då olika aktörer försöker undergräva allmänhetens tilltro till de etablerade medierna är det viktigt för oss att förklara vad Tidningsutgivarna, TU och medier gör och varför. Därför har TU sedan 2017 bedrivit en treårig informationskampanj om medier och trovärdighet. 

För fakta mot lögner skriver skriver TU utan att visa något som säger att de etablerade är mer trovärdiga eller korrekta än andra medier. Tvärtom.

Exempelvis Jan Helin, programdirektör på SVT har öppet sagt att han ska ägna sig åt agendasättande nyheter.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har öppet sagt att DN under hans ledning inte är intresserade av fakta utan ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att både tänka och känna…”

I en platsannons på arbetsförmedlingen sökte Sveriges Radio en ”oberoende agendachef”, vars arbetsuppgifter ska gå ut på att ”kontinuerligt producera agendasättande nyheter”.

Agendasättande nyheter är journalistik där man inte objektivt redovisar fakta utan istället i ett visst syfte vinklar presentationen eller tar redaktionell ställning i en fråga eller helt enkelt struntar i de nyheter man inte är intresserad av. Vinklingen kan ske genom att utelämna eller förstärka utvalda delar av materialet. Det är egentligen ledarredaktionerna som har den uppgiften men numera tror nästan varenda journalist att deras uppgift är att få mediekonsumenterna att tycka “rätt” i “rätt” frågor.

Exempel på frågor som i många år bedrivits agendasättande är migration och klimat där de som inte håller med media tystas i debatten.

Nåväl, TU ställer fem frågor ovan, som belyser det som TU anser vara problemet med sociala medier.

Finns källan? Vem skriver? Kan man ta kontaktat med källan? – På Petterssons blogg står namnet på skribenten överst, vi länkar oftast till källan, vilket de etablerade medierna inte gör och det går att mejla oss.

Aktuellt, går det att säga när informationen publicerades?Ja, på Petterssons blogg står publiceringsdatum vid varje inlägg. 

Korrekta Fakta, stämmer det med vad du vet tidigare? -Petterssons blogg är minst lika bra på fakta som etablerade medier trots små resurser. Vi nöjer oss inte med bara TT, utan kollar fler källor. 

Trovärdigt, litar du på källan, vet du vem det är? – Det överlåter jag till läsarna

Avsikt, är det information, debatt, nyheter, åsikter, underhållning eller något annat? – Petterssons avsikt är att förbättra samhället, vad de etablerade medierna har för avsikt vet jag inte. Läs gärna Om bloggen.

Till sist, tro inte allt du hör eller läser. Var kritisk. Ta reda på fakta själv. Kontrollera gärna det vi och andra påstår och rätta oss om vi har fel.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Etik och trovärdighet i media

 1. MSM/Public Service, TU,TT är ju grunden för Fake News, tystnadskultur, politisk vinkling etc. De kommer aldrig att återfå förtroende hos Sveriges gräsrötter. Skulle de plötsligt få för sig att bli “Neutrala” rapportörer, så dröjer det sannolikt decenier för dem att återfå förtroendet.
  Public Service är numera skattefinansierad, precis som i alla diktaturer.

  Är det någon som tror att MSM inte inom 5 år också är via några trixningar helt skattefinansierad?

 2. Stenbock är av äkta Skånsk börd,och tycker precis raka motsatsen…
  I övrigt att en sådan som din “kommentar” aldrig borde kommit till stånd !
  Vad har din börd,med ämnet att göra ?

 3. De aktörer som undergräver “de etablerade medierna”s trovärdighet allra mest är ju DEM SJÄLVA! Och detta förhållande har rått och stegrats under minst tre decennier men började för redan minst för 50 år sedan! Tro inte att ALLA lyssnare är försedda med “ögon som inte ser och öron som inte hör”! Redan på 1990-talet avslöjade jag några av PK-mediernas propagandabluffar på flera områden utan information från andra källor eller andra människor. Och i ytterligare ett antal fall fattade jag misstankar av varierande styrka.

 4. Till Juden Aaron.!!

  I allmänhet så har jag inga problem med Judar, men Judar som gnäller som små barn för att vi Svenskar protesterar emot förstörandet av vårt land har jag förbannat svårt för.

  Alternativmedia konkurrerar ut MSM alla dagar i veckan när det gäller nyheter och fakta så även där har du fel.

  PS: Nu tror i och för sig att du bara trollar och inte är av Judisk börd, du vill bara störa ett bra samtal.

 5. Att kombinera ”agendasättande” med ”journalistik” är väl egentligen inte möjligt?
  (Kristen ateist, köttätande vegetarian, litterat analfabet..)

  Journalister har, i motsats till barnmorskor, samvetsfrihet så de ska inte behöva framföra nyheter som strider mot deras övertygelse.

  • Kristina, Jan Helin och Peter Wolodarski, använder exakt de orden “agendasättande journalistik”, där ingår inte bara att vinkla nyheter utan även att bestämma vad som är nyheter. Alltså att inte skriva om nackdelarna med migrationen eller att bestämma att värmeböljor är klimat och köldknäppar är väder.

 6. En annan skillnad mellan Gammelmedia och Alternativmedia
  är att gammelmedia tror att läsarna är dumma i huvudet, medan
  alternativmedia litar på läsarnas förstånd!

  Det blir inte så litet patetiskt när gammelmedia skryter om
  sin trovärdighet när man i varenda artikel där invandrare
  är inblandade öppet ljuger, mörkar undanhåller uppgifter,
  till och med där polisen lämnat ut info.

 7. Jag frågade svt nyheter via mail vad skillnaden mellan en källa och “svt erfar” är något.

  Fick svar: När svt “erfar” så har de en obekräftad källa eller en källa som vill vara hemlig där uppgifterna inte går att bekräfta på något sätt……än….

  Då skrev jag tillbaka till svt: – att då sitter svt och gissar sig till saker som de själva “erfar”

  Sedan undrade jag vad skillnaden är på fejk news och obekräftade källor. Det ville SVT nyheter INTE svara på.

 8. Till alla rödstrumpor och vänsterfeminister:
  Tack vare Donald Trump har våra pensioner blivit avsevärt mycket högre värderade 2019. Soffliggarfonden var upp 33%.
  Även om ni tror att det är Irans börs som är dragloket i världen så har ni fel. Det är den amerikanska börsen som är dragloket. Går den upp, går resten av världens börser upp. Går den ner följer resten av världens börser med. Amerikanska börsen har aldrig stigit mer än under Donald Trumps regeringsperiod.
  Så sluta med att håna den som föder oss och ge upp erat kommunistsnack. Var lite tacksamma att Dolnad ordnar en bättre värld åt oss.

 9. Det är alltför anonymt att tala om “medier”.
  Det absoluta flertalet av murvlar från journalistutbildningarna är odugliga, känslomässiga och irrationella, och de använder gigantiska skattefinansierade SVT/SR och de andra nyhetsmedierna för att sprida sina egna känslor och åsikter, och inte för att objektivt rapportera nyheter.

 10. Svenska medier är ju fulla av lögner censur hat och drev. Undra på att färre och färre vill betala för smörjan.

 11. Henrik Jönsson lägger ut texten angående “medier som tar ansvar”. Som TU kallar det.

  Vad DN tar för ansvar, än sitt eget agendasättande inom journalistiken. Är väl ett rent hyckleri. Eller?

  Så kolla in Henriks sunda tankar för hur en demokratisk media ska fungera. Vilket är nödvändigt för en levande demokrati. Tyvärr har vi inom svensk media sätt en motsatt utveckling.

  “SWISH-HOROR: Varför angrips de fria medierna?”

  • Pk media har svårt att komma åt Henriks saklighet och fakta. Det svider rejält när man inte har fakta att bemöta honom utan ropar på censur. Swisshoror kallas alternativ media, Henrik hade bra uttryck för de skattefinansierade parasiter, SKATTESKÖKOR.

 12. har Pettersson inte skrivit fel i ingressen?

  “… tilltro till de ETABLERADE medierna…”

Kommentera