En skam för rättsväsendet – Polisen medger stora brister i utredning av Fittjafallet


BROTTSLIGHET. Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister. Det konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport, skriver TT/OMNI.

I rapporten framkommer brister på flera områden. Utredarna var generellt för långsamma i sina åtgärder, skriver man och exemplifierar med att de män som senare åtalades blev frihetsberövade först efter ett år. Enligt rapporten fanns det tillräckligt med bevis för att göra detta redan efter ett halvår. Man kritiserar också att det dröjde nästan år innan man kunde lokalisera den påstådda brottsplatsen.

TIDIGARE 2019-03-29. Invandrare friade för våldtäkt i Fittja får skadestånd

BROTTSLIGHET. Tre män som friats för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm får skadestånd på mellan 195.000 och 220.000 kronor vardera, rapporterar Mitti.

Skadeståndet gäller frihetsberövande och andra tvångsåtgärder mot männen medan de varit häktade.

Totalt åtalades fem män för att ha våldtagit en kvinna i en trappuppgång i augusti 2016. Alla fem friades av tingsrätten.

-Pettersson säger att Sveriges rättssystem är dysfunktionellt…

TIDIGARE 2019-01-01. Den friande Fittja-domen

BROTTSLIGHET. Det har varit flera uppmärksammade manifestationer i Fittja efter det uppmärksammade våldtäktsmålet där fem män friades. Flera av de frikända männen har dykt upp under protesterna, skrattat och hånat offret och de som demonstrerat.

– De gör det för att jävlas. De är väl glada för att deras vän är friad och tycker att det här är skitroligt, sa Martina Blomkvist en av dem som protesterade mot domen.

Nåväl, bloggen har skrivit en hel del om fallet, där de fem åtalade friades.

Åklagaren hade begärt att Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said skulle dömas för grov våldtäkt enligt 6 kap 1 § 1 st., 2 st. och 4 st. brottsbalken och Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic för medhjälp till grov våldtäkt enligt 6 kap. 1 § 1 st. och 4 st. samt 23 kap. 4 § brottsbalken.

Åklagaren har påstått att följande har hänt. Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said samt ytterligare okända gärningsmän har, tillsammans och i samförstånd, i ett trapphus tvingat målsäganden till samlag och/eller till att genomföra och/eller tåla en med samlag jämförlig sexuell handling.

Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning.

Abdimalik Ali har därvid slagit eller sparkat målsäganden i ryggen samt genomfört oralt och analt samlag med henne.

Hakan Demirkiran har därvid hållit fast och slagit målsäganden samt genomfört oralt och analt samlag med henne.

Amir Said har därvid hållit fast och slagit målsäganden och dunkat hennes huvud mot en trappa samt genomfört oralt, analt och vaginalt samlag med henne.

Envar av Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said har i vart fall genomfört ovanstående samlag och/eller därmed jämförliga sexuella handlingar med målsäganden genom att otillbörligt utnyttja att hon på grund av ovanstående tvång, allvarlig rädsla och det numerära underläget befann sig i en särskilt utsatt situation.

Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic har främjat gärningarna med råd eller dåd genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filma delar av händelsen med mobiltelefon.

Det hände den 14 augusti 2016 på Värdshusvägen 8 i Fittja, Botkyrka kommun.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom våldet var särskilt allvarligt, då flera personer förgrep sig på målsäganden och deltog i övergreppet samt då gärningsmännen med hänsyn till tillvägagångssättet visade särskild hänsynslöshet och råhet.

Sohail Akhtar, Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said och Nenad Veselinovic begick gärningen med uppsåt.

Åklagaren har vidare begärt att beslagen av två mobiltelefoner som tillhör Abdimalik Ali och av en mobiltelefon som tillhör Sohail Akhtar ska bestå till dess att domen har vunnit laga kraft (s.k. bevisbeslag).

Målsäganden har biträtt åtalet. Hon har begärt att Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said, Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic ska förpliktas att solidariskt betala skadestånd till henne med 330 000 kr, varav 300 000 kr för kränkning och 30 000 kr för sveda och värk. På skadeståndsbeloppet har hon begärt ränta enligt 6 § räntelagen från den 14 augusti 2016 till dess betalning sker.

De tilltalades inställningar: Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said, Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic har samtliga motsatt sig att dömas för påstådda brott.

De har därför också motsatt sig att betala skadestånd till målsäganden. Ingen av dem har godtagit något skadeståndsbelopp som rimligt i och för sig.

Tingsrättens dom: Samtliga fem män frias från åtalen om grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt i Fittja eftersom bevisningen inte räcker för att någon ska kunna dömas.

Södertörns tingsrätt har enligt ett pressmeddelande friat de fem män som åtalats för grov våldtäkt respektive medhjälp till grov våldtäkt i Fittja sommaren 2016.

Södertörns Tingsrätt Dom B 8127-17

-Pettersson säger att vi ska komma ihåg att männen är frikända…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “En skam för rättsväsendet – Polisen medger stora brister i utredning av Fittjafallet

 • Kenth Andersson

  Aj då, har politiskt korrekta och styrda Kling och Klang gjort fel ?

  Gilla

 • Greger Karlson

  Jag pratade med en polis från Sollentuna för några år sedan och enligt denne hade de då omkring 2700 ouppklarade fall och högen växte.
  Pga av detta tar de in outbildade civila som gör så dåliga utredningar att de inte håller i rätten.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Här har polisen gjort det mesta fel. Kan man gissa att det hela blev fel från början pga att målsägaren var en nedknarkad prostituerad kvinna. Hade det tex varit Annie Lööf som utsatts hade nog utredningen tagit fart med helt andra resurser.

  Och att det hela blev liggande beror nog mycket på bristande resurser, eller kanske snarare mer på att man utnyttjar de resurser man har på fel sätt. Att rätt förstahandsåtgärder vidtas så snabbt det bara går, det borde varenda polis veta.

  Ett så pass grovt brott som detta ska inte bli liggande. Och för att ytterligare visa sin klantighet gjordes ju en brottsplatsundersökning alldeles för lång tid efter brottet och dessutom på fel plats till att börja med. Att en brottsplats där allmänheten rör sig hela tiden måste ju spärras av. Det gjordes aldrig

  Inte förvånande att domstolen väljer att fria. Domstolarna dömer idag mycket efter de bevis som finns.

  Men sen kan man ju undra 6 kap §15 brottsbalken stadgar straff för den som underlåter att avslöja, medverkar mm. Fanns det inte mobiltelefoner med inspelningar av våldtäkten som polisen lyckades få tag i. Fast åklagaren åtalade kanske aldrig på den paragrafen och då dömer ju inte heller domstolen på den.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Shariadomar. Alla berörda av utredningen bör granskas. Vilka lojalitéter har de?
  Detta verkar vara s k ”shariadom”. Fanns det nämndemän och vilka var de? Hur röstade nämndemän sett till partisympatier?

  Eftersom hovrättsdomar är vägledande och straffen krymper allt mer så kommer snart STRAFF-FRIHET vara genomförd – i varje fall för gärningmän med invandringsbakgrund. Vissa har ju mer likhet inför lag än andra. De 5 kommunistiska partiernas ”våta dröm”.

  OCH MSM/PUBLIC SERVICE KAN INTE ”FÖRSTÅ” VARFÖR SVENSKA GRÄSRÖTTER FÖRAKTAR DEN KOMMUNISTISKA REGIMEN!

  Gilla

 • Urban Lindgren

  Först har de knullat sönder en kvinna och sedan får de 200 000:- i skadestånd. Inte undra på de skrattar åt allt det svenska

  Gilla

 • Bajen666

  En haverikommission behövs för att ordentligt utreda Kling och Klang samt landets alla åklagare.

  Jag har sagt det förut men det tåls att upprepas vi har en av västvärldens mest inkompetenta poliskår/ledning…för att inte tala om en del kvinnliga åklagare som har som sin främsta uppgift att åtala Sverigedemokrater för vad dom skrivit på sociala medier.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: