Exakt 80 år efter att 80-åringarna föddes så blir det en massa som fyller 80 år

PLANERING. Fram till år 2030 beräknas antalet personer över 80 år öka lavinartat. Ökningen är särskilt dramatisk i storstäderna. Mot den bakgrunden behöver det byggas ungefär 560 äldreboenden fram till 2026. Men trots ett skriande behov är byggtakten betydligt lägre än så, skriver Jöran Rubensson, expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre på Göteborgs-Posten.

-Pettersson tycker det är konstigt att exakt 80 år efter att 80-åringarna föddes så blir det en massa människor som fyller 80 år. Det kan inte vara lätt att vara politiker och planera för det.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

26 thoughts on “Exakt 80 år efter att 80-åringarna föddes så blir det en massa som fyller 80 år

  1. Det hade inte varit några problem om inte politikerna stulit
    260.000.000.000:- ur pensionsfonderna.
    Pengar som arbetarna betalt och nu skulle få på sin ålders höst.

  2. Om det nu fattas äldreboenden, varför lägger man då ner
    sådana och bygger om dem till flyktingboende????

    Sverige är ett vidrigt land, här föraktar man människor som
    som enligt dom styrande inte har vett att dö, men att dom
    själva som representerar samhälls tjyvarna förser sig långt
    över vad dom nånsin varit värda är tydligen okej?

  3. och äldreboende är bara ett tak över huvudet.. tänka sig vad mer dessa 80åringar behöver i sitt liv, kanske:
    -Färdstjänst eller andra resor till och från sina aktiviteter
    -Vård och omsorg på både sjukhus samt boendet.
    -servicecentrum för dagliga verksamheter
    m.m m.m.
    och för att tillhandahålla ovanstående behövs det människor för att de ska kunna tillgodose dessa 80åringarnas behov..

    Detta har våra politiker självklart sett (förutom SD), men tyvärr ageras det för långsamt från deras håll.
    Vi Svenskar måste erkänna att våra yngre generationer (de som är 40-50) har totalt misslyckats med familjplaneringen och skaffat ett eller två barn, många har samtidigt gått och blivit bögar och lesbiskor. Det kommer aldrig funka, Fatta det!

  4. Att sannolikheten skulle vara att dom som föddes för 80- år sedan skulle vara 80 år när 80 år gått kan alla som kan räkna insett. Men nu kommer problemet, vi styrs av politiker som är så låg utbildade att detta kommer som en överraskning. Som har bara en lösning höj skatten, att vi redan har världens högsta skatter o pensioner som är ett skämt. En frågelek till dom som styr, hur löser ni detta med 80 åringarna, stupstocken eller sämre mat på äldreboendet, då löser problemet sig självt

  5. Delcitat:

    Regeringspartiernas väljare missnöjda med politiken efter januariavtalet

    Den politik som regeringen för utifrån det ett år gamla januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna har mycket svagt stöd bland väljarna. Detta visar en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av SVT. Mest uppseendeväckande är att inte ens regeringspartiernas egna väljare tycker att politiken är bra.

    Sex av tio väljare anser att den politik som regeringen för utifrån förra årets januariavtal är ganska eller mycket dålig. Endast var tionde väljare anser att den är ganska eller mycket bra.

    Samtidigt är fler missnöjda än nöjda bland regeringspartiernas egna väljare. 42 procent tycker att politiken är dålig medan bara 23 procent anser att den är bra.

    Extra alarmerande för Socialdemokraterna är att missnöjet är särskilt stort bland LO-medlemmar. 57 procent anser att politiken är dålig och bara 8 procent att den är bra.

    ”Långt ifrån socialdemokratisk politik”

    Carina Lenngren är aktiv inom Socialdemokraterna och undersköterska på Karolinska sjukhuset och arbetar inom Kommunalarbetareförbundet. Hon har läst januariavtalet noga och är orolig.

    SD har starkt stöd

    Många LO-medlemmar som tidigare har varit socialdemokrater har nu valt att sympatisera med ett annat parti. Inom LO har Sverigedemokraterna ett starkt stöd, samtidigt som Vänsterpartiet också växer. Men för Carina Lenngren är det inget alternativ.

    – Opinionsbildning inom partiet är det enda som gäller, säger hon. (Publicerad idag 2020-01-09)

    Slut delcitat:

    Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan:

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringspartiernas-valjare-missnojda-med-politiken-efter-januariavtalet

    Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år den 12 till 18 december 2019. I undersökningen var deltagarfrekvensen 54 procent av totalt 1859 tillfrågade personer.

  6. De som är pensionärer idag har jobbat sedan de slutade skolan. Det innebär 45-50 år. Under denna tid har de betalat skatt och betalat in till sin egen pension. Skulle inte det räcka är det någon som förskingrat deras pengar. Om ALLA friska arbetsföra gjorde det skulle vi både kunna sänka pensionsåldern och höja pensionerna. Problemet är att allt färre som jobbar ska betala för allt fler som INTE jobbar.
    Om ALLA är med och bidrar så kan vi alla ha det bra och leva gott. Så fungerade Sverige tills vi blev översvämmade med folk som aldrig kommer att bidra med något utan bara vill leva gott på vår bekostnad. Dessutom är de väldigt ofta kriminella. Vi skulle klara oss mycket bättre utan alla som kommit hit de senaste 20 åren. De kostar enorma pengar och kommer aldrig att anpassa sig till vårt land.

  7. För Sveriges styrande journalistkår så är det mycket viktigare att det byggs fina hem för barbarerna från Mellanöstern & Afrika så då är det det som politikerna tvingas göra.

  8. Jepp, omöjligt att förutse 80 åringar/ nyfödda
    börjar i skolan om 7 år….Ett samhälle blir så
    när C laget sitter vid spakarna i stort som
    smått. Arma land.

  9. Vi vet att Löfven varken hörde eller såg när våldet kom till Sverige, fast Åkesson har påtalat det i minst 20 år.
    Är det här en sak till som Löfven inte sett eller hört? Debatten var att vi skulle ta in flyktingar som skulle arbeta så det skulle fungera att vara äldre. Varför i helvete har politikerna inte planerat för att vi får en åldrande befolkning?
    Förmodligen för att de bara är intresserade av lönekuvertet.

  10. 2018 betalades det ut pension tillI 160 118 utlandsboende svenskar i 173 länder.

    Så alla är inte ”hemma” och kostar pengar i sjukvård och äldreboende

  11. frågan är varför det bara finns 2.6% 65 år eller äldre i afganistan. Vad exakt gör de med sin äldre??

  12. De som sitter i utredningen som ska räkna 80-åringar har säkert bra betalt. Särskilt om man är expert (på vad?).

  13. 1990 hade vi 17.8% som var 65 år eller äldre och var vi 8 590 630 milj människor i sverige. Medellivslängs män: 74.8 år – kvinnor 80.4 år

    2018 har vi 19.9% som är 65 år eller äldre och då är vi 10 230 185 milj människor i sverige.Medellivs män: 80.8 år – 84.3 år

    År 2000 har vi 14,5 % som är utrikesfödda

    år 2018 har vi 24.9% som är utrikesfödda.

    Hur många äldre sitter hemma och kräver sjukvård från 65 år fram till döden?

    Enligt statistik från Statistiska centralbyrån förvärvsarbetade närmare 200 000 personer i åldrarna 65 år plus gruppen. Det motsvarar 19 procent av åldersgruppen, att jämföra med att 78 procent i den arbetsföra åldern 20–64 år.

    Så ja folk blir äldre med jobbar längre och betalar in skatt längre.

  14. Detta faktum behövs inga raketforskare för att inse men våra politiker ser det inte komma. De kastar istället ut äldre från sina äldreboenden och gör om flera till asylboenden.
    Rent generellt har byggandet av nya bostäder avtagit, om vi inte räknar med bostäder avsedda för de rika.
    Vilka företag vill bygga för nyanlända, när slitaget och problemen enorma? Företag måste tjäna pengar om de ska satsa.
    De futtiga miljarder regeringen avsätter för bostäder, är nästan försumbart i förhållande till behovet.
    Ändå fortsätter de importera nya s k asylsökande och deras anhöriga. Följderna måste vara uppenbara för en normalbegåvad.

  15. ”Det kan inte vara lätt att vara politiker och planera…”
    Nej,inte förrän det brinner i arslet på dom reagerar dom.

Kommentera