Iran vägrar lämna ut det störtade planets svarta lådor?

UTRIKES. Flygplanet från Ukraina som störtade i Iran tre minuter efter start från Teherans internationella flygplats var ett Boeing 737-800. Planet var nästan nytt, mindre än fyra år gammalt och hade fått service för två dagar sedan.

Vad är det för revor och hål i planet?

Boeing 737-800 är tillverkat i över 10.000 exemplar sedan 1967 och detta plan var generation Next som fortfarande tillverkas. Inte att förväxla med generation Max som råkat ut för två olyckor och som f.n. har flygförbud.

Boeing 737 är världens genom tiderna mest framgångsrika flygplansmodell och man kan naturligtvis fundera över orsaken till haveriet som skedde samtidigt som Iran’s militär är i högsta beredskap efter sina anfall mot amerikanska baser. Myndigheterna gick direkt ut med att det varit ett motorhaveri, men har tagit tillbaka detta. De svarta lådorna är hittade men Iran tänker inte överlämna dem till tillverkaren.

Ukraine airlines Boeing 737-800. CC-Licens

Läs mer på Daily Mail…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

35 thoughts on “Iran vägrar lämna ut det störtade planets svarta lådor?

 1. Är det inte rimligt att en haverikommission får studera ‘svarta lådan’, innan flygplanstillverkaren får göra det …? [ret]

 2. Om 10 personer reser med svenska pass är det väl inte säkert, i dessa dagar, att resenärerna är svenskar eftersom det på de senaste åren mer än 8000 pass har tappats bort.

 3. Besinna sig Pomy . Pettersson hatar inte klimatet som sådant , det kan vi inte göra något åt . Möjligtvis kan Pettersson tycka att klimatet för dagen är väl varmt/ kallt , väl blött/ torrt , mycket snö osv . Förintelsen som den är känd för kan ifrågasättas och Pettersson har full rätt att göra det . Invandraren personligen tror jag inte Pettersson är emot om denne gör rätt för sig . Däremot tror jag mig ha förstått att Pettersson inte är införstådd med den politiken och där är vi många många som är på samma linje . Pomy får hålla sig till sin Röd Maktsfär och vara nöjd med att på denna blogg få uttrycka sina åsikter . Det är INTE alltid fallet där Röd Makt råder . Mvh Sjöström

  • Pomy verkar leva efter regeln Hata alla lika mycket som du hatar dig själv. Inget att bry sig om de har förmodligen ett helvete i sin fantasivärld.

 4. Nej lämnar man ut dom svarta lådorna så kan ju sanningen
  komma fram och det vill nog inte Iran!

 5. hemmablind??

  Statsminister Stefan Löfven (S) är djupt bekymrad över det eskalerande våldet mot militärbaser i Irak. Löfven: ”Vi riskerar en våldsspiral med svåra konsekvenser”.

  Samtidigt i sverige……Löfven har varit naiv……Löfven såg det inte komma….

  Men i mellanöstern kan han oroa sig och se framåt och konsekvenser? ! ? !

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lofven-vi-riskerar-en-valdsspiral-med-svara-konsekvenser

  • Vad säger man? Löfven kanske ska städa hemma först. Tänk att någon kan rösta på denna efterblivna varelse som knappt kan uttrycka sig.

  • Finns det någon som längre bryr sig om vad statsministern säger eller ens läser mer än rubriken?

 6. Likhet med det Malaysiska planet som sköts ner över Ukraina ? Flytta fokus hit och dit för annat spel under täcket ? Det gäller för länders regimer att få folket med sig . Vore märkligt om Iran skjutit ner det med vilje . Ett misstag , jo . De har ju fått mycket sympati från omvärlden genom USA / Israels attack i Bagdad . Dumt då att ställa sig i dålig dager . Här i landet kommer inte media att rapportera sakligt i alla fall . Mvh Sjöström

  • är det inte märkligt att alla de senaste jordbävningarna på exakt på samma djup?

   about 11 hours ago 4.5 magnitude, 10 km depth
   Borāzjān, Bushehr, Iran

   about 12 hours ago 4.9 magnitude, 10 km depth
   Borāzjān, Bushehr, Iran

   6 days ago 5.5 magnitude, 10 km depth
   Tāybād, Razavi Khorasan, Iran

   9 days ago 5.0 magnitude, 10 km depth
   Bandar ‘Abbās, Hormozgan, Iran

   11 days ago 4.5 magnitude, 10 km depth
   Mehrān, Īlām, Iran

   https://earthquaketrack.com/p/iran/recent

   • när är något i naturen exakt samma?

    samma storlek på vulkanutbrott?

    samma djup på jordbävningar? inom samma område ?

    Vart är efterskalven? ? ? Har ingen av de senaste 5 jordbävningarna efterskalv?

    när är något i naturen “regelbundet” ? ever? Inte ens våra egna barn har samma längd som vuxna trots att de har samma föräldrar och samma uppväxt med mat och allt?

   • när mitt äldsta barn åkte på sin första egna semesterresa utomlands till grekiska övärlden 2017 med sina vänner var det en stor jordbävning. Vad är oddsen för det? Det var några som dog och hundratals blev skadade i detta jordskalvet.

    Jag var hysterisk hemma i sverige när min son (min lilla bäbis) var på en jävla grekisk ö där det var jordbävning med sina tonårskompisar och jag läste på allt jag kunde om jordbävningar och efterskalv och djup på jordbävning för jag ville “kalkylera” om mitt barn skulle dö eller leva.

    Det jag lärde mig var at det som händer i iran är iallafall INTE normalt. Samma djup….inga efterskalv…..inom samma område…

    Min son och hans kompisar blev inte skadade men bara tanken på att sitta i sverige när alla öar vad avstängda för flyg och alla skadade och allt som hände så…..gör man det lilla man kan göra….

   • De två första ligger vid Persiska viken i höjd med Kuwait. Den tredje platsen betydligt längre österut ungefär på samma latityd som de två första. Den fjärde söderut vid Hormozsundet och slutligen den femte längre norrut mot Irakiska gränsen ungefär i höjd med Bagdad.
    Iranierna är knappast kapabla att borra 10 km ner i berggrunden. Helt naturliga fenomen när kontinentalplattorna rör sig mot varandra. Ryssarna har rekordet på djupboprrning med över 12000 meter.

   • “Iranierna är knappast kapabla att borra 10 km ner i berggrunden. “”

    Hur långt måste de borra för att hitta olja?

    Vad gör de med tomma oljekällor?

 7. En vanlig stridsdel i luftvärnsgranter och missiler är en kulsprängladdning. En sfärisk laddning där det sitter stålkulor runt denna. Syftet är att kunna täcka så stor volym som möjligt då detonation sker medelst zonrör en bit ifrån målet.
  Hålen som skapas i målet blir likadana och att det blir revor beror på i vilken vinkel kulorna träffar.
  Av bilder att döma ser hål och reovr tämligen identiska ut.

 8. Dags för ICAO att kräva “svarta lådor” on-line. Det har diskuterats i ett par decennier att kräva “svarta lådor” som skickar data via satellit.

 9. Så länge det finns misstankar att det kan ha varit Iranskt misstag att det störtade kommer Sveriges regering inte protestera att de inte lämnar ifrån sig lådorna men fall det skulle finnas misstanke om att USA gjort misstag då jävlar kommer det bli fart på regeringen och stasi-media.

 10. Hålen och revorna är svåra att förklara. Kan vara resultatet av en stridsdel från en luftvärnsmissil, eller en bomb placerad i flygplanet.

  • “luftvärnsmissil, eller en bomb placerad i flygplanet.”
   Mycket troligt att det är så, när man studerar bilden.
   Splitterskador .

  • Bombsplitter, exploderande motor, kulhål (kulor som rör sig ungefär vinkelrätt mot planets riktning kan skapa revor), luftvärns -splitter är möjligt.
   Det skulle inte vara föresta gången som ett startande plan skjuts ned av automateld från marken.

   En annan sak – självklart skall inte Irans myndigheter lämna ifrån sig de “svarta lådorna”. I den infekterade stämning, som råder nu så skulle detta sannolikt leda till “politiska ” tolkningar av innehållet. Enligt internationella regler är ansvaret för att utreda orsaken till en flygplanskrasch det land där kraschen sker. Vanligen inbjuds deltagare från det land som äger planet och från tillverkaren.

Kommentera