En ny arbetsmarknad

På ett företag nära mig har man i flera år hyrt in tjänsten som datasupport efter att ha avvecklat den egna sedan ett antal år tillbaks. 

På företaget i fråga har en svensk man i 60-års åldern varit stationerad. Han var ytterst kompetent, alltid hjälpsam, tillhanda och väldigt omtyckt av både personal och ledning.

Jag skriver var, för han är inte längre kvar på företaget. Varken på det aktuella eller det konsultföretag som hyr ut tjänsten.

För ett par år sedan meddelade man nämligen att mannen ifråga inte fick vara kvar om han inte gick med på att sänka sin lön rejält. Det var inte ledningen för det företag där mannen var inhyrd som support som ville försämra villkoren, utan företaget som hyrde ut.
Både personal och ledning hoppades att det hela skulle ta en annan vändning, men så skedde aldrig.
För ett drygt år sedan lämnade mannen uppgiften som support och hade de sista veckorna med sig den ersättare som skulle överta sysslan. En märklig situation förstås, både för honom och personalen som lärt sig uppskatta hans arbete.

Personen som ersatte honom var en man i 40-års åldern. Av namnet att döma har han sin bakgrund i Mellanöstern. Det svenska språket behärskades illa, vilket ledde till kommunikationsproblem och många irritationsmoment.
Personen i fråga var uppenbart trevlig, gjorde sitt bästa för att sätta sig in i uppkomna problem, men svårigheterna att kommunicera blev allt svårare och uppenbart var han inte i besittning av samma kompetens som föregångaren.

Jag tänker inte gå in på alla svårigheter som uppstod, då de i sammanhanget är ointressanta för besökare till Petterssons.
Det intressanta uppstod när det kom fram vad den bakomliggande orsaken till att den svenska mannen fick sluta var. Det har visat sig att han var tvungen att gå ned 23 000 i lön för att få behålla tjänsten som utackorderad support. 23 000, tjänar man så mycket som datasupport tänker ni? Så tänkte personalen på företaget ifråga också. Nej, så mycket tjänade inte mannen, utan anledningen var att hans ersättare ingick i regeringens nya arbetsmarknadspolitik. Det har på sidovägar kommit fram att konsultföretaget fått 80 procent av staten för att de ska ta in nyanlända i sina led. Dessutom slipper de betala arbetsgivaravgift.

Så här kan det alltså gå till i dagens Sverige. Ingen skugga ska falla över mannen från Mellanöstern då han gör som vi förväntar oss att alla nyanlända ska göra. Nämligen att arbeta och försörja sig på sin egna lön. Skuggan ska istället falla över den riksdag och den regering som befäst denna politik för att rädda ansiktet.
Det som skett är att en svensk man förlorat sitt jobb och att en nyanländ fått ett. Det kallas win-win, men det ser självklart bättre ut i regeringens ögon när de kan slå sig för bröstet i debatterna och påvisa att de lyckats bättre än Alliansen med att få ut nyanlända i arbete.

Läs om regeringens introduktionsjobb

20 thoughts on “En ny arbetsmarknad

 1. Betr. arbetsmarknaden råder jag de småbarnsföräldrar som uppfostrar sina barn,att välja sportlinjen och fotboll.
  Hörde just nu på nyheterna,att Norges 19 år unga talent Haaland växlar till Borussia Dortmund. Och nu kommer själva nyheten.Denne unge norrman betingade ett övergångspris om 1.,0000.000 miljoner (drygt 1,4 miljarder SEK)… Hur mycket den unge mannen får i årslön avslöjas inte !!
  Tala om en bekymmersfri framtid.

 2. Undanträngningseffekter är resultatet av regeringens arbetsmarknadspolitik. Samhället och den enskilde drabbas, men arbetgivaren gör en kortsiktig vinst, som kan kosta i slutändan.
  Den undanskuffade hamnar på bidrag och den inkvoterade gör ett så dåligt jobb att atbetsgivarens omkostnader ökar.

 3. Är själv handikappad och mitt värde på arbetsmarknaden har sjunkit nåt rejält tack vare lönebidragen. Varenda arbetsgivare ser mig som en vinstmaskin eftersom jag inte bara är kompetent, utan även en vinst för att jag kan få lönebidrag hur lätt som helst.
  Vill jag leva på skattebetalarnas pengar? Självklart inte. Lönebidrag förstör mer än det hjälper. Lönebidrag kan man inte heller få hur länge som helst. Men har man väl haft det en gång så… fastnar man på det varenda gång det ska snackas lön. Och säger man nej, så är det helt kört. Tack politiker. Inte ställa grupp mot grupp sa ni, men det har bara blivit ännu värre.

 4. Detta är nog tyvärr allt för vanligt i dagens svenska samhälle. Man ska komma ihåg att huvudsyftet med denna massimport, av nyaveln från tredje värden, är just att sänka lönerna kraftigt i landet. Med andra ord så ligger det alltså en mycket ful och cynisk plan bakom massinvandringen till Sverige och Europa.

   • Jag tycker “Nyaveln” är minst lika bra. Född på landet
    vet man ju hur angeläget det var med ‘nya’ tjurar i
    ladugården lite då och då.

  • Ja katastrofregeringen följer bara den väg som Globallisterna stakat ut för dem, meningen är att folket ska jobba i stort sett gratis, så att mång miljardärena i finansinstituten kan bli ännu rikare!

   • niblic: Hahaha ja det är sant. Ordet “nyavel” blev faktiskt lite roligare också. 😃😃

    Tony: Bra att flera har kommit på denna företeelse. Det är viktigt att lyfta fram denna då.man debatterar invandringsoolitiken.

 5. Det kostar pengar.I många resrauranger dyker upp nya ansikten som med största sannolikhet sponsrade av AF.Det är lönebidrag och gud vet vad dom heter alla sponsor pengar.Säkert är det at det kostar pengar för skattebetalarna.NEJ SVETSARN AVGÅ.

 6. Regeringen är mot sitt eget folk.
  Allt som ett sunt Sverige står för ska trixas bort och våra gemensamma pengar går till att täppa till i regeringens ‘båt’ (socialistprojekt) som läcker.

  Svenskar är ‘i vägen’ för regeringens och globalisternas projekt.
  Svensar tvingas pö om pö ut på plankan, ner i sjön.

  Svenskar finns inte som etnisk grupp för regeringen men alla andra etniciteter finns och skyddas dessutom av olika lagar.

  Hur kunde fan själv och socialisterna ges denna makt?

 7. Man borde sänka svetsarns lön med ca 160 000 kr man kan sätta in nån som är kompetentare för en bråkdel av hans lön.

  • Ja han har definitiv ett av de enkla jobben som kan övertas av en invandrare. Invandraren behöver bara lära sig orden nazist och rasist.

 8. Lite om kommuners och samhällets ökade kostnader…..

  Den kommunala förvaltningens skulder fortsätter att öka. Uppgår nu till 949 miljarder kronor. Då staten flyttar över kostnader på kommunerna.

  Under det tredje kvartalet 2019 ökade den kommunala förvaltningen sina skulder med 5 miljarder. Skulderna har ökat med 275 miljarder kronor sedan första kvartalet 2015.

  Den kommunala förvaltningens skulder fortsatte öka och uppgick till 949 miljarder kronor vid slutet av tredje kvartalet 2019. I kommunal förvaltning ingår utöver kommuner även landsting och vissa övriga kommunala enheter.

  Den kommunala förvaltningens skulder i förhållande till BNP har sedan första kvartalet 2015 ökat från 17 till 20 procent.

  Under samma period har statens skulder minskat med 124 miljarder kronor och i förhållande till BNP minskat från 53 till 42 procent.

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansrakenskaper/finansrakenskaper-kvartal-och-ar/pong/statistiknyhet/finansrakenskaper-tredje-kvartalet-2019/

  • Intressant är att kommunerna ska betala invandrarnas uppehälle, men deras konsumtion leder till ökade momsintäkter för staten.

 9. Tråkig historia detta.

  Enkelt uttryckt, så är svenska staten duktiga på att göra skillnad på folk.

  Dåligt med “allas lika värde” där.

  När man bygger upp ett system inom integrationspolitiken, som slår ut kompentens och fungerande verksamhet, med hjälp av stora statliga subventioner.

 10. Det är ungefär som Samhall som tar in personer med fysiskt handikapp baserat på att de ej behärskar språket. Sedan konkurrerar Samhall ut privata företag inom städsektorn med statliga subventioner.
  Det går bra nu Steffe.

Kommentera