Gräshoppor hotar skörden, värst invasionen på 25 år

BISTÅND. Omkring 70.000 hektar mark har skadats när Somalia och Etiopien drabbats av den värsta gräshoppeinvationen på över 25 år, skriver Reuters med hänvisning till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

Gräshoppor av Benjamin Balazs Pixabay

Enligt FN-organet finns risk att invasionen förvärras eftersom konflikter i området gör det omöjligt att sprida bekämpningsmedel via flygplan. Insektsläget har förvärrats av de senaste månadernas ovanligt stora översvämningar i regionen.

”Effekterna av våra åtgärder på kort sikt kommer att bli mycket begränsade”, skriver FN-organisationen i ett uttalande.

-Pettersson undrar vad gräshopporna äter. I juni varnade FN för svält på grunda av värsta torkan på årtionden, i augusti och oktober kom samma larm, stor matbrist på grund av torka och klimatkris! Jag menar är det så torrt så det inte växer något åt människor så växer inget åt gräshoppor heller. Jag tvivlar inte på att afrikanerna har det svårt med gräshoppor men vi kan inte odla på vintern och samlar i ladorna för att inte svälta.

TIDIGARE 2019-06-06. FN varnar återigen för torka och svält i Somalia men det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

BISTÅND. En av de svåraste torkperioderna på årtionden gör att Somalia står inför en annalkande svältkatastrof varnar FN. De orsaker till den kommande svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmen nedan från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

23 thoughts on “Gräshoppor hotar skörden, värst invasionen på 25 år

 1. Det heter inte längre tungsten på svenska (även om engelskan lånat vårt gamla namn), det heter wolfram.

 2. Det ligger gräshoppeägg i marken under torka…när vatten tillkommer födds dessa och därför blir det gräshoppeexplosion efter en torrperiod… varför letar man inte upp dessa ägg och oskadliggör dem under torrperioden? De har experter i dessa länder oxå… så varför vill de inte lösa sina problem?

 3. – och svärmarna med stora gräshoppor invaderar Vårt Fosterland!

  De äter upp både vår mat och vår välfärd, sjukvård m.m.

  Den stora skillnaden är att dessa, stora gräshoppor =
  = är inbjudna av LANDSFÖRRÄDARNA!

  Dessa stora gräshoppor är dock möjligt att sterilisera och returnera!

 4. En svensk-somalisk nationalekonom är i somalia och hjälper landet att bygga upp en fungerande ekonomi och en nationalstat.

  – Alla frågar sig: Varför ska jag betala skatt? Man förstår inte innebörden av att betala skatt, säger Abukar Omarsson.

  – Alla företag där det finns stor potential, till exempel hotell och telekommunikationsföretag, har ju sin egen säkerhetsapparat. Då säger de: Varför ska vi betala? Vad får vi tillbaka?

  LÄS: Varför ska vi betala? Vad får vi tillbaka?

  Tja…..välkommen till 2000 talet……

  https://www.na.se/artikel/lars-stroman-somalia-ett-steg-till-pa-vagen-mot-att-bli-ett-normalt-land

  • Skribenten “blabaris” länkade till en artikel:
   Lars Ströman: Somalia ett steg till på vägen mot att bli ett “normalt” land

   – Tack för en intressant artikel!

   Citat:
   Abukar Omarsson är svensk-somalier och nationalekonom. Han har varit “utlånad” av Sverige, först till finansdepartementet i Mogadishu och sedan till centralbanken.

   – Applåd! All heder åt Abukar Omarsson. När kriget är slut, så åker han hem och hjälper till att bygga upp det krigshärjade landet. Alla flyktingar borde göra samma sak, av omtanke gentemot sitt eget folk.

   Abukar Omarsson uttalar sig:
   – Tänk dig att allt ska göras från grunden. Alla institutioner har varit borta. På det sättet är det väldigt spännande, säger han.

   – Det finns alltså jättemycket arbete att göra. I Sverige finns massor av arbetslösa somalier. Alla somalier i Sverige borde vara ivriga att utbilda sig i alla dom sektorer som krävs för att bygga upp Somalia från grunden. Och Sverige borde känna entusiasm i att ge somalierna dom utbildningarna, och på så sätt hjälpa till att bygga upp Somalia.

   I synnerhet borde Sverige erbjuda somalierna utbildningar inom gynekologi, för att ge somalierna hjälp att tygla deras hejdlösa fruktsamhet.

   • det är en av mina favvo artiklar.

    Tycker det är så fint plus att man får perspektiv upptryckt rakt upp i ansiktet.

    sedan är somalia inte så “underutvecklat” de har register på klaner sedan flera 100 år tillbaka.

    De har ett grymt bra id system som tvingat hela befolkningen att registrera sig. Bara sverige som inte vill “se” det än.

    De ÄR på G i somalia.

  • Någon som vet när Somalia är ska ha Pride-festival?
   Kommer alla stadshus att hissa Prideflaggan?

   Hur går det med genusvetenskapen riktad mot barn i Somalia? Någon som vet?

  • ”blabaris”!

   Jag kan tänka mig att lägga pengar i en fond som
   enbart steriliserar dessa individer, som förökar sig
   obegränsat.

  • Kannibaler finns ju redan där.

   Det här är propaganda, bara för att vi skall acceptera flyktingströmmarna och bistånden de får , så att vi håller tyst och betalar snällt

 5. Varför kan dom inte klara sig själva nångång ?
  Vi har vinter och kallt halva året men har ändå byggt upp landet utan hjälp från andra. Att hela tiden behöva hjälp är ingen lösning. Sen är det ju så att man kanske inte ska ha tio barn om man inte kan mätta fler än två. Det finns ju faktiskt preventivmedel som funkar.
  Överbefolkningen är mänsklighetens mest akuta problem oavsett vad miljöstollarna gapar om.

  • Skribenten “Kungen” skrev:
   Vi har vinter och kallt halva året men har ändå byggt upp landet utan hjälp från andra. Att hela tiden behöva hjälp är ingen lösning.

   – Ifall man har besående problem, så kan det vara befogat att be om hjälp. Så felet är inte att ge hjälp, eller ta emot hjälp.

   Det stora felet, är just det som du nämner: Att skaffa fler barn under tiden som man är beroende av hjälp från andra.

   Skribenten “Kungen” skrev:
   Det finns ju faktiskt preventivmedel som funkar.

   – Västvärldens bistånd borde ha inkluderat preventivmedel i mängd och parti. Och Västvärlden borde även ha ställt krav på att fattiga länder ska använda preventivmedlen till att dämpa deras fenomenala fruktsamhet.

   Skribenten “Kungen” skrev:
   Överbefolkningen är mänsklighetens mest akuta problem oavsett vad miljöstollarna gapar om.

   – Det är just överbefolkningen som är miljöhotet.

   Jag själv tillhör den kategori som du benämner som “miljöstollar”. Men jag protesterar mot dom falska miljövänner som blundar för befolkningsökningen i afrikanska och muslimska länder. Dom falska miljövännerna gör galna prioriteringar när dom istället ägnar uppmärksamheten åt småsaker, såsom bensinskatt.

  • “Kungen” skrev:
   Vi har vinter och kallt halva året men har ändå byggt upp landet utan hjälp från andra.

   – Vi svenskar bör begrunda att Sveriges klimat medför begränsningar av hur mycket mat vi kan odla. Det är farligt att fylla på landet med mer människor än vi kan förse med mat.

   Men det är inte svenskarnas egna barn som fyller på Sverige med ständigt större befolkning. Somaliernas fruktsamhet ökar befolkningen i både Somalia och Sverige.

 6. Vi har också en klimatkatastrof i Sverige. Just nu går det inte att odla någonstans i Sverige. Kommer vi få hjälp från FN?

  • På samma plats finns även denna sida: “Total fertility rate

   Där ser man mycket tydligt varför vissa länder drabbas av fattigdom, konflikter, krig och miljöförstöring. Det är inte vita människors rasism som har skapat diverse plågor som drabbar andra folkslag.

   Jag ser att dom kända flyktingexportörerna Somalia och Afghanistan har halkat ner lite på rankinglistan, men dom ligger fortfarande väldigt högt. Dom länder som har bäst förutsättningar att ta hand om sina barn, plågas istället av motsatta problemet, att det föds för få barn.

 7. Petterssons blogg skrev:
  I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

  – Ifall naturtillgångarna skulle utvinnas och säljas till Väst, så skulle det leda till anklagelser att Västvärlden plundrar Somalias naturtillgångar. På något sätt betraktas vita människor alltid som skyldiga till allt möjligt elände i olika delar av Världen.

 8. Egyptens tio plågor…….Det är gud som straffar dem som inte tror på honom. Står i bibeln:

  Nilens vatten förvandlades till blod, 2 Mos 7:20 Hur fredligt är det vid nilen idag? Inga turister åker dit längre pga av all TERROR. BLOD

  Landet invaderades av grodor, 2 Mos 8:2

  Stoftet på marken förvandlades till myggor, 2 Mos 8:16 MALARIA ?

  Väldiga flugsvärmar invaderade landet, 2 Mos 8:24 TSETSE FLUGAN? parasiten som orsakar sömnsjuka

  Egyptiernas boskap dog i boskapspest, 2 Mos 9:4 AFRIKANSKSVINPEST?

  Egyptierna drabbades av varbölder, 2 Mos 9:10 EBOLA?

  En vild hagelstorm drabbade landet, 2 Mos 9:18

  Gräshoppor invaderade landet och förstörde odlingar, 2 Mos 10:4 GRÄSHOPPOR

  Det blev mörkt i tre dagar för egyptierna (“Egyptiskt mörker”), 2 Mos 10:22

  Dödsängeln gick längs gatorna och tog den förstfödde sonen ur varje egyptiskt hem, 2 Mos 11:5

  Kommer inte på fler nutida förklaringar…..någon??

Kommentera