Köpenhamns nya metro är klar


TRAFIK. Efter åtta år av byggstök är Köpenhamns tunnelbana, Metro,  klar och vilken tunnelbana, skriver CNN Travel.

Med 17 nya stationer kan man nu enkelt ta sig runt i hela ”Byen” under jord. Den nya metrolinjen Cityringen har länkats ihop med de två befintliga linjerna, men är helt annorlunda. Tågen är toppmoderna och helt förarlösa och kör runt mellan små, kompakta stationer. Vissa stationsplattformar är bara tio meter breda och 44 meter långa.

CNN menar att det handlar om ett riktigt snyggt bygge i genomgående klassisk dansk stil. Arkitekterna har lekt med glas, färg och ljus och gett varje station en egen identitet.

Köpenhamns metro invigdes i oktober 2002 med sträckan Nørreport-Vestamager. Tågen är förarlösa och varje tågsätt består av tre vagnar och rymmer upp till 300 personer. Samtliga tunnelstationer använder dubbla dörrar, det vill säga en dörr på tåget och en på stationen. Orsaken till detta är främst säkerhet, en åtgärd för att förhindra att resenärer ska ramla ned på spåret.

Totalt finns det nu 39 stationer. De förarlösa tågen går dygnet runt, 365 dagar om året, dagtid med 2 eller 4 minuters intervall. Nattetid sjunker frekvensen till ett tåg var 10:e eller var 20:e minut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Köpenhamns nya metro är klar

 • gamgubben

  Fantastiskt vad danskar kan. Jag minns den gamle mannen som varnade sin dotter från att köpa en bil monterad i Danmark med orden ”danskarna förstår sig bara på ägg och bacon, ja spannmål också, men snälla du köp ingen bil monterad där.” Dottern ignorerade, som barn gör, sin far köpte en bil som monterats i Danmark. Tyvärr så lossnade ett hjul under premiärturen varpå fadern med illa dold förtjusning utbrast ”ja, va var det jag sa.”

  Gilla

 • Stefan SH

  Besökte Budapest 3 år sen, eller 4, nya tunnelbanlinjer är förarlösa. Stationerna i Moskvas kvalite == några de vackraste i världen, sägs det.
  Klotter eller sne-konst, forgetit 🙂

  Gilla

 • Argus

  ”Tågen är toppmoderna och helt förarlösa”

  Hvad skal man ikke gøre for at undgå at ansætte muslimske mænd? 😉

  Gilla

 • Mike E

  CNN anger att Köpenhamn har 650 000 invånare. Det är inte helt riktigt. Detta tal inkluderar bara Köpenhamns kommun men Köpenhamns stad består av flera kommuner (som var har sin egen borgmästare, precis som London) så Köpenhamns stad har mer än 1 miljon invånare och Storköpenhamn betydligt mer än det..

  Gilla

 • compulsoryunion

  I Stockholm på blåN-linjen färdas Akilovs till Kista gallerias halal, liksom Gröna Lund gratis semesteranläggning för icke vita

  Gilla

 • Stadshuset i Minsk

  Tunnelbanan ger möjlighet till miljövänliga transporter. Men när man tittar på varför tunnelbanan byggdes, så hittar man en miljökatastrof:

  Citat från CNN:
  In addition, a growing population of about 10,000 new residents per year is taxing the buses and trains already in circulation.

  – Varifrån kommer dessa 10 000 nya invånare per år? Kommer dom från Ålborg och Odense? Eller från mer exotiska platser?

  Citat från CNN:
  The plazas not only allow access to the Metro, but will hopefully encourage more commerce and housing.

  – Vem skapar man plats åt genom att bygga nya bostäder? Varför räcker befintliga bostäder inte till? Har danskarna haft för mycket sexuellt umgänge? Eller ligger förklaringen på annat håll?

  Gilla

 • Holden

  Danskarna kan, svenskarna kan inte.

  Gilla

  • Stadshuset i Minsk

   Ja. Följande borde vara en inspiration för svenska städer:

   Citat från CNN:
   The Cityring doesn’t want to compete with bikes, but instead integrate itself into existing transportation infrastructure. ”Metro actually supports the thoughts of the having bikes being either last mile or first mile mode of transportation, so you could use it in combination,” said Olsen.

   Jag är varm anhängare av cykeln som transportmedel, och jag uppskattar när samhällsplanerarna tänker på cyklisters vardag.

   Det pratas mycket om bilarnas belastning på miljön. För att minska utsläppen, så är det bra att erbjuda alternativ till bilen, såsom tunnelbana eller cykel, eller tunnelbana och cykel tillsammans. Miljöpartiet i Sverige gör helt fel, när dom hellre ägnar sig åt piska bilister med nya skatter. I stället för att häckla bilister, så borde Miljöpartiet häckla dom grupper i samhället som skapar otrygghet på tåg och bussar. Vem var det som rånade bussar i sådan omfattning att hederliga resenärer inte längre kan betala sin bussbiljett med kontanta pengar?

   Vad är egentligen viktigaste för Miljöpartiet? Miljön eller mångkulturen? (Jag vet redan svaret, och jag säger att Miljöpartiet äcklar mig.)

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: