S-politiker lurade till sig många miljoner, var samtidigt god man för 25 barn


BROTTSLIGHET. Den tidigare socialdemokratiske politikern Abdi Elmi är en gammal bekant på bloggen. se nedan och mer HÄR, nu rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar att Abdi Elmi även har varit god man åt Växjö kommun för åtminstone 25 flyktingbarn – samtidigt som han granskades för skattefiffel.

Abdi Elmi, bidrags och konkursmakare som utnyttjar flata svenskar. Numera utslängd från socialdemokraterna.

Abdi Elmi misstänks just nu för bedrägeri efter att ha drivit ett tiotal bolag i konkurs – trots minst 20 miljoner kronor i bidrag från Arbetsförmedlingen.

Nu kan P4 Kronoberg avslöja att han mellan 2009 och 2015 varit god man i Växjö kommun för åtminstone 25 barn . Herr Elmi har även använt ett eller flera av de ensamkommande flyktingbarn som han var god man för som målvakt i flera av hans numera konkursade bolag.

Skatteverkets granskning visar stora brister i hur han skötte sin enskilda firma redan 2011. Men det var inget som fick överförmyndarnämnden att reagera:

– Uppenbarligen hade vi inte årliga kontroller. Hade vi haft det kanske vi inte hade missat detta, säger Hanna Fransson på överförmyndarnämnden.

-Pettersson säger 20 miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen utan kontroll till en somalier och ingen har ställts till ansvar. Hur många som Abdi Elmi finns det? Arbetsförmedlingen har haft en budget på 80 miljarder om året som till stor del används som bistånd till invandrare.

Steget Efter

TIDIGARE 2019-06-14. Somalisk S-politikerns fotbollsförening – miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och matchfixning

BROTTSLIGHET. Växjö kommuns kommunalråd Oliver Rosengren (M) är skarp i sin kritik efter P4 Kronobergs granskning om tio konkursade bolag knutna till Växjö United och dess frontperson, den före detta S-politikern Abdi Elmi.

Affärsverksamheten bakom fotbollsklubben Växjö United, dess styrelse och frontperson Abdi Elmi visar på tio konkurser på fyra år – präglade av bidrag från Arbetsförmedlingen, stora skatteskulder och saknad bokföring och årsredovisning.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun med ansvar för integration, är skarp i sin kritik. Han tycker den statliga kontrollen måste bli bättre.

– Är detta polisanmält? Om inte behöver i första hand Arbetsförmedlingen göra det, men annars får nästan jag själv göra det. För de uppgifter som presenteras gör det svårt att dra någon annan slutsats än att det handlar om kvalificerat fiffel och båg, säger Rosengren.

-Petterssons har tidigare skrivit om Växjö United och Abdi Elmi, och det är ingen snygg läsning. Det handlar om att Växjö Unitid FC mottagit statligt stöd med 6,4 miljoner kronor under ett år. Detta trots att föreningen saknade bokföring och gick i konkurs. Bakom verksamheten står d

en tidigare S-politiker konkursmakare Abdi Elmi.

Fotbollslaget Växjö United, tidigare registrerat som Sufstars – en del av Somaliska ungdomsföreningen, SUF, gick i konkurs 2015 – misstänks för uppgjorda fotbollsmatcher och falska identiteter på sina spelare.

Växjö United vann match efter match för att sedan börja förlora matcher på märkliga sätt. I samband med lagets suspekta matchresultat har det samtidigt placerats onormalt stora summor pengar i matcherna genom asiatiska vadslagningsbolag.

Vid sidan om konstiga matchresultat har även otillåtna spelare deltagit i matcher. Fotbollslaget har använt sig av spelare som tidigare dömts i rättegångar rörande uppgjorda matcher. Dessa spelare har därför varit avstängda från att delta i spel av Svenska fotbollsförbundet.

När svenska Fotbollsförbundet föranmälde! att de skulle komma och gör ID-kontroll så försvann 7 av spelarna.

År 2015 figurerade den Somaliska ungdomsföreningen tillsammans med ett kopplat bolag i ett misstänkt ekobrott. Det var mellan juni 2014 och juli 2015 som verksamheten tog emot 6,4 miljoner kronor av Arbetsförmedlingen. Det statliga stödet var ämnat för att möjliggöra en etableringslots av nyanlända. Men så blev det aldrig och verksamheten försattes i konkurs.

Arbetsförmedlingen försökte kräva tillbaka pengarna utan resultat. En konkursförvaltare förklarar att den totala skulden vid konkursen var 977 167 kronor och verksamhetens tillgångar var 94 kronor.

I samband med att konkursförvaltaren granskade den somaliska ungdomsföreningen upptäckte man att bokföringen var spårlöst försvunnen. Det misstänktes därför att det handlade om ekonomisk brottslighet och konkursförvaltaren upprättade en polisanmälan.

Ekobrottsmyndigheten tog hand om ärendet och kunde se att det redan fanns en tidigare nedlagd polisanmälan från Skatteverket. Kammaråklagare Sara Bjerefeldt vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö valde därför att också lägga ned ärendet.

Enligt polisen handlar det inte bara om uppgjorda matcher och otillåtna spelare. Det har även framkommit information om personer som vistats i landet med falsk identitet och även en fotbollsspelare som utsatts för olaga hot.

Bakom Somaliska ungdomsföreningen, Sufstars och numera Växjö United står en tidigare socialdemokratisk politiker, 38-årige Mohamed Abdi Elmi. Det är samma person som Växjö tingsrätt försatte i personlig konkurs med 1,2 miljoner kronor i skulder efter situationen med bland annat Somaliska ungdomsföreningen och etableringslotsning av nyanlända.

Här har vi ett typexempel på flathet. Tio konkurser på fyra år, skatteskulder, bidrag, illegal invandring, bokföringsbrott, spelfusk med mera och det har varit allmänt känt i åratal men ingen törs ta tag i brottslingarna för man kan bli kallat rasist…

Det finns ytterligare två konkurser kopplat till Adbi Elmi. Den ekonomiska föreningen Elmaani och ett lokalvårdsföretag som även bedriver arbetsträning för arbetssökande. Vid konkurserna fanns skulder på omkring 840 000 kronor. Herr Almi är också skyldig Växjö pengar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “S-politiker lurade till sig många miljoner, var samtidigt god man för 25 barn

 • Bajen666

  Skulle inte förvåna mig ett smack om en del av pengarna har hamnat hos dårarna i Al-Shabab.

  Gillad av 1 person

 • ponnsan62

  Muslim oxå förstås ?

  Gilla

 • ponnsan62

  Och individerna i Växsjö kommun fattar inget !
  Fy fan vilka nickedockor som sitter överallt
  Ingen pondus .förstår heller inget.
  Tycker ni ska bli sparkade..
  Det är våra pengar ni leker med..
  Betala tillbaka nu skitstövlar.
  Onskan kommer

  Gilla

 • Kurt

  Tillfället gör tjuven, och Svenska myndigheter/Politiker bjuder på otaliga ”Tillfällen”.

  Inför tjänst manna ansvaret igen

  Gilla

 • Löpandeband-bedrägerier

  ”Vi har brustit i våra rutiner.” Så var den saken uppklarad och avslutad. NÄSTA!

  Gilla

 • Billy Boy

  Förlu(s)terna täcks med ständigt ökade pålagor …

  Från Jeanders bildblogg

  … som slutar med …

  Från Jan Millds blogg

  Gilla

 • grunehetgrot

  Här ser man klart och tydligt vad sossarna sysslar med. Tänk om vi hade haft en opposition i detta land, då hade vi kanske varit av med dessa kriminella element idag.

  Gilla

 • Maya

  Överförmyndarmyndigheten är ett skämt.Man har redovisningsskyldighet som God man till myndigheten årligen.Detta är bara på pappret !! Har påtalat uppenbara brister för denna myndighet då klienter som har haft God
  man ej fått ekonomiska medel trots god ekonomi.Bedrägerier förekommer konstant och kontrollerna är ytterst bristfälliga.

  Gilla

 • Ståfräs

  Inget konstigt alls, en helt vanlig sosse!

  Gilla

 • Maja 2

  Leila Ali Elmi såg till att MP kom in i Riksdagen.Där sitter hon nu, knapptryckerskan (som inte kunde trycka på knappen) och tjänar ohyggligt utan att ha kunskap inom någonting alls.
  Ut med alla onyttiga .Skulle vara bra om våra sk företrädare skulle tvingas att redovisa vad de har åstadkommit under sin mandatperiod innan val!

  Gilla

 • Lisa.

  Han är bara toppen på isberget.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: