Restaurangägare döms till fängelse för människoexploatering


BROTTSLIGHET. Masudur Khandaker, 50, döms för människoexploatering av två personer från Bangladesh. Påföljden bestäms till fängelse i åtta månader och mannen döms också att betala skadestånd till de två målsägandena.

Ett ungt par från Bangladesh kom till Sverige för att studera på Linköpings universitet och att arbeta. När de inte lyckats få någon bostad fick de ett erbjudande av restaurangägaren Masudur Khandaker att bo i en lägenhet ovanför dennes restaurang. De fick senare erbjudande om att arbeta på restaurangen mot en lön om 100 kronor i timmen samt mot att de skulle få mat och bostad. Målsägandena kom att arbeta under långa dagar utan att få någon kontant lön. När de krävde sin lön utsattes de för hot och blev till slut utslängda.

Masudur Khandaker hade invänt att målsägandena aldrig arbetat på restaurangen. I målet har dock den övriga personal som arbetat på restaurangen bekräftat målsägandenas uppgifter. Tingsrätten anser det ställt bortom rimligt tvivel att restaurangägaren genom vilseledande ifråga om lön och genom utnyttjande av målsägandenas svåra situation exploaterat dem i arbete under uppenbart orimliga villkor.

Som ett led i målsägandenas svåra situation finner tingsrätten det vara styrkt att de hotats med utvisning, våld och med ett vapen eller en vapenattrapp när de försökt att hävda sin rätt.

– Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren. Tingsrätten har funnit att målsägandena därmed varit i en sådan svår situation som träffas av den nya kriminaliseringen, förklarar tingsfiskalen Rebecca Haenflein som var rättens ordförande, i pressmeddelandet.

Tingsrätten finner att människoexploatering är att brott av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse och mannen döms därför till åtta månaders fängelse. Målsägandena får 40.000 kronor vardera i skadestånd för kränkning och 34.400 respektive 6.700 för utebliven lön.

-Pettersson säger att restaurangägare Masudur Khandaker verkar vara ännu en av dem som vi kommer att göra förtjänst på så småningom…

Masudur Khandaker har varit i restaurangbranschen en längre tid och har bott i Sverige i cirka 30 år. Han bor i Skärholmen i Stockholm med sin familj och har genom bolaget 4 Sisters Kök AB bedrivit verksamhet i restaurangen Indra sedan slutet av 2014. Under hösten 2018 försattes dock bolaget, med anledning av en konkursansökan som gavs in den 20 augusti 2018, i konkurs. Vad gäller Masudur Khandakers privata ekonomi har hans skuldsättning nyligen lett till att huset i Skärholmen blivit utmätt. Det görs gällande att Masudur Khandaker, med anledning av såväl bolagets som hans egen ekonomiska situation, insett att han inte haft möjlighet att betala vare sig lön eller medföljande arbetsgivaravgifter och därmed inte avsett att betala ut lön till målsägandena såsom utlovats. Av den ekonomiska
utredningen framgår även att någon lön aldrig utbetalats till målsägandena.
Det görs gällande att målsägandena varit vilseledda av Masudur Khandaker om att de skulle få utbetald lön. De har inte fått några pengar utan bara mat och husrum.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Restaurangägare döms till fängelse för människoexploatering

 • compulsoryunion

  Även en del svenskar som arbetar har väl också bara råd med ”mat och husrum” ? SkuldebrevsLagen har ju aldrig nyadelsmän behövt besvära sig med, bostad mm är ju gåva för dem i Sverige?

  Gilla

 • Nicke

  Det är synd om människorna tyckte redan Indras dotter i Ett drömspel.
  Man ska tydligen inte arbeta på Indras restaurang heller.

  Gilla

 • Tore

  En vanlig människosyn i den under utvecklade delen av världen som nu har fått fäste i Sverige på grund av vänsterpacks påstådda humanitet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: