Vad förenar ett folk?


INVANDRING OCH MÅNGKULTUR. Det offentliga Sverige har självt skapat processen som sliter sönder samhället, skriver Ola Wong på Kvartal

Sverige har på relativt kort tid förändrats från ett land med en av Europas mest homogena befolkningar till ett mångkulturellt samhälle. Den berättelse vi haft om Folkhemmet, Tredje vägen eller det tysta bondefolket som industrialiserades och slog världen med häpnad passar allt sämre för den nation som Sverige har blivit. 

1980 uppgick det sammanlagda antalet invånare som var födda i Afrika, Asien och Sydamerika till knappt 60.000 personer, motsvarande under en procent av den dåtida folkmängden och varav en tredjedel dessutom var adopterade.

Detta homogena land ville från och med 1970-talet bli ett slags ”mångkulturellt föregångsland”.  Sverige skapade faktiskt ett av västvärldens mest progressiva samhällsbyggen för ett mångkulturellt samhälle innan det fanns någon invandring i större skala.

Det var exempelvis enklare att bli medborgare i Sverige än i andra västländer. Staten ordnade också bidrag åt invandrarföreningar och skolan erbjöd hemspråksundervisning.

Projektet gick ut på att förändra det gamla homogena Sverige där alla skulle vara likadana, kyrkan var statlig och protestantisk och där samerna helst skulle prata svenska. Homogeniteten hade varit bra för att kunna bygga välfärdssamhället. Men verkligheten förändras, som Palme sa. Nu var det tid för svenskarna att visa prov på tolerans och internationalism.

En ny nationell berättelse kan inte förena det samhälle som Sveriges version av invandringspolitik, avregleringar och postmodern individualisering har rivit upp.

Nationer föds och existerar av ekonomiska och militära skäl. Sveriges framgång är byggd på trygghet, teknisk spets och lekfull kreativitet.

För att det mångkulturella ska fungera i en demokrati krävs att majoritetssamhället upplever att det tjänar på det och har intresse av dess existens.

För att kunna skapa en ny framgångsrik nationell berättelse behöver väljarna gå från stadiet av ilska och förnekelse till acceptans av det nya Sveriges förutsättningar.

SCB räknar med att Sverige kommer att växa med cirka 110.000 invandrare per år under 2020-talet, främst genom anhöriginvandring. Det är inte hållbart.

För att hindra rasism bör politiker i rikta in sig på att ändra invandringspolitiken, återge folk en känsla av kontroll och begränsa välfärdsstaten till att gälla för medborgare.

Sverige bör studera internationella exempel, som Schweiz, Australien, Danmark, Norge, Taiwan.

Läs gärna vidare på Kvartal, skribenten Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare…

Än lyser lamporna i det gamla torpet där Pettersson och den oäkta hustrun bor

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Vad förenar ett folk?

 • Stenbock

  https://www.bz-berlin.de/deutschland/spd-waehlt-regierungs-skeptiker-groko-aus-zum-nikolaus
  Ett större jordbävning har skett under helgen hos de tyska Sossarna.
  Något som i förlängningen även kan påverka oss i Abzurdien.
  På bilden ovan ses de två (2) som skall söka undvika döden,för deras parti. De tyska Sossarna har liksom våra minskat i antal,och utgör nu endast c:a 20 % i Deutschland.
  De två nyvalda som är så olika som eld o. vatten,skall nu söka vinna tillbaka de väljare som Kommunisterna,av de röda o. gröna slaget,istället fått !
  Detta innebär i sin tur att det regeringssamarbete som nu finna mellan dem och CDU/CSU riskerar bryta samman,redan under kommande vår.
  Spännande tider väntar när den vänsterstyrda sosse-gruppen nu skall söka efterlikna tidigare DDR !
  Undrens tider är således inte förbi,när detta parti väljer en kvinnlig Stalinist som sin nya Fuhrerin….Kan tänka mig att denna nyordning även oroar EU i Bryssel.
  PS. Lägg på minnet,att denna nyhet inom Europeisk politik,först av alla publicerades i Abzurdistan på Petterssons blogg. DS

  Gilla

 • gamgubben

  Varför ska det vara lättare för en invandrad än en svensk att komma in i ett nytt samhälle, få vänner och känna sig delaktig. Jag har försökt på flera ställen i vårt land och lika många gånger i främmande länder, det har alltid varit lättare i de främmande länderna.
  I Sverige har de flesta sin bekantskapskrets, många gånger sedan barnsben, att komma in där är mycket vanskligt. Däremot i främmande land är det lättare att finna likasinnade men de flesta från länder utanför de land vi befann oss. De var lika svårt för dem att anammas av lokalbefolkningen och därför drogs vi, utlänningarna till varandra. Men de flesta av oss var från utvecklade länder med västerländsk framtoning, alltså med en kristen värdering.
  Varför har våra politiker fastnat i mångkulturfällan? De har inte arbetat för att främja barnafödandet bland oss svenskar. De tror nu i sin enfald att främlingar från andra religioner och kulturer kända för sin barnproduktion ska rädda oss och samtidigt bli goda svenska medborgare. En utopisk tanke som aldrig kommer att förverkligas.

  Gilla

 • Göran

  Gällande agenda är att allt som är positivt för Sverige och Svenskar är ”Nazistiskt” eller ”Rasistiskt”.
  Det så kallade ”Rättsväsendet” är nog det värsta?
  I 20 år har många rättegångar varit helt lamslagna för ingen vågar vittna.
  Precis noll har gjorts för att åtgärda det!
  Istället sitter de och funderar på hur skötsamma Svenskar ska kunna fängslas och bötfällas för påhittade brott som är grundläggande mänskliga rättigheter! Exvis prata sanning om varför många tusentals med ”fel” Svenska rastillhörighet får sina liv söndertrasade som brottsoffer! ”Hets Mot Folkgrupp”
  Dessa Vänster-kriminella Åklagare, Domare och Domstolar hör hemma i fängelse för maktmissbruk!
  De hade gjort precis samma sak om det istället för Islamister hade varit Nazityskland eller Sovjetunion som ockuperade Sverige!
  Samma gamla sjuka och kriminella ockupationsjuridik!
  Som för alla samarbetsmän är det alla små belöningar i fokus!
  De måste bekämpas precis som 2:a världskrigets Landsförrädare!

  Gilla

 • MrR

  ”Det offentliga Sverige har självt skapat processen som sliter sönder samhället”.
  Jag påstår att nämnda är de allena ansvariga för det som sker och kommer att ske i detta land !

  Gilla

 • Kent

  Trion Palme, Schori och Andersson har nog gjort mer skada än vad gemene svensk förstår.

  Gilla

 • Maja 2

  Nu när man är vuxen ,tänker man tillbaka på hur de gamla hade rätt i mycket.
  Min granntant sade när vi i Finland var rädda för ryssar ; ”Först då när gränserna öppnas skall ni vara rädda. ”
  Och det har vi ju sett
  .På den tiden kunde vi aldrig drömma om ett myller av folk från afrikanska länder hit.
  Jag är inte rädd för ryssen, tvärtom. Jag är mera rädd för de andra ..Riktigt rädd.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: