Stäng

Tjat om riksrätt och Trump men tyst om eventuell regeringskris i Tyskland

UTRIKES. Det är ett enormt tjat om att USA:s president ska ställas eller står inför riksrätt. Senast i morse skrev Expressen ”Donald Trump vägrar delta i nya riksrättsförhören”. 

Sanningen är att det pågår ingen riksrätt mot Donald Trump, det är demokraterna som driver en politisk process som eventuell, mycket eventuellt men knappast troligt kan leda till riksrätt.

Enligt anklagelserna ska Donald Trump ha erbjudit militärt stöd till Ukraina som en tjänst, och gentjänsten skulle vara en utredningen om Hunter Biden som har affärer i Ukraina och är son till Trumps politiske motståndare Joe Biden och enligt lagen är det olagligt att ta hjälp av andra länder för att vinna val i USA.

För att gå vidare måste demokraterna vinna i representanthuset. Det finns 453 ledamöter som sitter i två år, och representerar sin stat. De folkrikaste staterna har flest representanter. Där räcker det med enkel majoritet, alltså att 227 ledamöter röstar mot Trump, det kan gå för demokraterna har majoritet i representanthuset.

Men sedan är det tvärstopp. Senaten fungerar som domstol, varje stat har två senatorer, alltså finns det 100 senatorer totalt. Mandatperioden är sex år, men senatorerna byts inte ut samtidigt, utan en tredjedel i taget. Eftersom alla stater har lika mycket att säga till om ser maktbalansen annorlunda ut gentemot representanthuset.

I senaten måste Trump för att fällas ha två tredjedelar emot sig och det är knappast troligt eftersom republikanerna har majoriteten i senaten.

-Pettersson vill komma till att pratet om riksrätt av svenska medier är felaktigt och kraftigt överdrivet, det som pågår är förberedande politiska förhör och utfrågningar.

De svenska medierna kunde i stället ägna lite tid åt Sveriges granne och största handelspartner – Tyskland. 

I Tyskland valde Socialdemokraterna, SPD, i helgen nya partiledare, en duo som är skeptisk till koalitionssamarbetet med Angela Merkels parti kristdemokraterna, CDU.

Socialdemokraternas nya ledare är tveksamma till att fortsätta samregera med kristdemokraterna hela mandatperioden ut, på nuvarande premisser. I stället kräver man en omförhandling av koalitionsöverenskommelsen på områden som socialpolitik och miljöinvesteringar.

Det kan leda till regeringskris i vårt grannland men om detta är det helt tyst i media. Det är kanske roligare att skriva strunt om Trump än rapportera korrekt om läget i Tyskland där socialdemokraterna går ännu sämre än i Sverige, SPD fick 20,5 procent i det senast valet, minus fem procent sedan förra valet.

BZ-Berlin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Tjat om riksrätt och Trump men tyst om eventuell regeringskris i Tyskland

 1. Journalistkåren och media tycks fullkomligt förhäxade av Trump.

  Snacka om näthat! Dag ut och dag in vräker de ut sin galla och hat mot Trump! Har aldrig varit med om maken.
  I deras ögon måste han vara den Onde själv.

  Sin tillbedjan riktas till en svensk tonårstjej i en märklig hysteri.

  Ur led är tiden i Sweden!

  1. Tror fan det, han hade ju fräckheten att ta makten från
   USA s motsvarighet till Sossemaffian, dessutom har han fräckheten att få USA s ekonomi att blomstra, vilket måste vara frustrerande för
   dom maktgalna socialisterna, både i USA o Sverige!

  2. Fel i ”översättningen” av SVT, TV4 och SR, kan man ju hoppas men troligen inte.
   Det som fortfarande sker i USA är ”undersökande förhör” av vittnen som valts ut av Demokraterna (i kongressen där de har majoriteten).
   Själva den så kallade ”riksrätten” sker i Senaten (där Representanter har majoriteten),
   Avsättning av Presidenten i USA sker efter Senaten röstat (kan jmf med en svensk domstol fast med flera röstande ledamöter),
   RÖSTERNA I SENATEN FÖR ATT AVSÄTTNING SKA SKE OCH RÖSTERNA SKA VARA MERA ÄN 2/3 FÖR VERKSTÄLLIGHET.

 2. Detta är en politisk maktkamp mellan Underhuset (demokrat/vänster majoritet) och Överhuset (Republikansk/ konservativ majoritet) i USA: Kamp om makten mellan vänster och den konservativa högern där Trump ses som det stora hotet då han står utanför det politiska etablissemanget i Washington. Media och människor i Europa inser inte detta.

   

  Kongressen består av två kammare: Representanthuset och Senaten 

  Representanthuset (Underhuset – demokrat/vänster majoritet)

  Förenta staternas representanthus (engelska: United States House of Representatives) Representanthuset har 435 ledamöter och varje delstat representeras av ledamöter i förhållande till delstatens folkmängd, dock minst en. Kalifornien, som har störst folkmängd, har 53 platser i Representanthuset. Val till kammaren hålls vartannat år.

  Senaten (Överhuset – republikansk/konservativ majoritet)

  Förenta staternas senat (engelska: United States Senate) brukar räknas som överhuset i USA:s federala folkrepresentation. Här representeras landets främsta administrativa indelningsenheter, delstaterna, med två mandat vardera, vilket medför att folkrika delstater inte har fler senatorer än de mindre folkrika. Senatorerna direktvalda vart sjätte år. Kammaren har 100 ledamöter. Vartannat år hålls allmänna val för en tredjedel av Senatens mandat i taget. USA:s vicepresident är ex officio Senatens talman och har utslagsröst i de fall en omröstning utfaller med lika röstetal.

  Riksrätt processen har en tågordning så att Underhuset (representanthuset) kan överföra riksrättsanklagelserna mot presidenten till Överhuset (Senaten) för avgörande och då krävs kvalificerad majoritet för fällande dom.   Eftersom republikanerna har enkel majoritet där så kommer ingen fällande dom att ges där. Trump kommer att frias.

  Riksrätten är en mediacirkus som enbart drivs av demokraterna i representanthuset mot Överhuset (Senaten) som har Republikansk majoritet.

  Viktiga demokrater att känna till i Underhuset:

  Nancy Pelosi  – demokraterna har majoritet och därför ordförandeskapet. Öppnade riksrätten mot Trump.

  Adam Shiff  – fungerar som åklagare, jury och domare i underhuset dvs allt som händer mot Trump,

  Jerry Nadler ordförande i juridisk kommittén i Underhuset där behandlingen fortsätter innan ärendet sänds till Senaten

  Att beakta:

  Demokrat partiet har sedan Trump blev vald 2016 försökt få honom avsatt
  Utfyllnadsval till underhuset håller på och kan ändra majoriteten där till republikansk!
  Presidentval om mindre än 1 år! Varför inte vänta på nyval för folkets vilja?
  Demokrat partiet inser att deras presidentkandidater inte kan vinna över Trump i ett val i höst
  Donald Trump och de konservativa kommer att år 2020 dra mattan undan demokrat paritet i USA!

 3. Man ska sopa rent framför egen dörr innan man gnäller på andra. Vår egen s.k. regering gör oss till åtlöje i hela Europa och även andra delar av världen. Faktum är att dom undrar vad Sverige håller på med. Vi är många här som också undrar det.

 4. Fox och Turner media är på regelbundna besök här på bloggen. Det tyder på att Pettson gör nåt rätt.

 5. Ja Svenska medier har bara blickarna riktade västerut , vad som händer i vårt närområde är dom inte så intresserade av . Kan det månne bero på att det går dåligt för S , för vi behöver bara gå till vårt östra grannland Finland där ledaren för S Antti Rinne sitter på en skör tråd och har det svettigt efter att en minister mer eller mindre har fått sparken efter misskötsel i samband med poststrejken som slutade för några dagar sedan .
  Det är nog ett genomgående mönster som vi nu ser i många länder att S kan bara regera när det går bra för landet , men så fort det börjar att bli kris så står dom tämligen handfallna .
  Sedan kan vi konstatera att när det gäller Finland så har Sannfinländarna vind i seglen och är nu det största partiet i Finland med över 20% , kan ha ett visst samband till att dom likt SD i Sverige är restriktiva till invandrare och har en förhållandevis nykter syn på klimathysterin som i nuläget har spårat ur fullständigt .

 6. De flesta journalister i väst är nu helt öppet aktivister och inte reportrar. Och de hatar Trump.

 7. Förstår inte allt i texten men bilderna ger ju hyfsad stalin/DDR känsla; politiska monster; skräcködlan i rött påminner lite om Jane Badler i serien V på 1980 talet.

 8. Det är inte helt tyst om media, i radions P1 berättade dom i går eller förrgår om det avgörande valet av partiordförande inom SPD!

 9. https://www.bz-berlin.de/deutschland/spd-waehlt-regierungs-skeptiker-groko-aus-zum-nikolaus
  Ovanstående rader plitade jag ner,för någon timma sedan.
  Som Petterssons blogg nu kan informera om,är en kommande kris i Tyskland förestående.
  Den valda ledarinnan Esken är en ”fullblodskommunist”,som i sina drömmar och uttalanden påminner om Stalin och hans ideal.Stenbock har under sina år aldrig tidigare hört liknande toner,från en Socialdemokrat….O.Palme inklusive !
  Påhejad av ungsocialisterna vill hon skapa ett nytt DDR.
  Detta kommer i sin tur att leda till enorma spänningar inom politiken och påminna om 30-talets gatukamper mellan röda,o. den normala befolkningen.
  Eftersom Tyskland är vår störste handelspartner kommer dessa oroliga tider,även att påverka oss.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: