Stäng

S-veteran, vi har gjort bort oss

INRIKES. Sverigedemokraterna är jämnstora med Socialdemokraterna i opinionen – också bland LO-medlemmar. I en av Sveriges rödaste kommuner sågar nu även de trognaste av socialdemokrater sitt eget parti. – Vi har gjort bort oss, säger S-veteranen Mayvor Lundberg.

1:a maj i Oxelösund 1940
Bild Oxelösundsarkivet.

Rubriken i lokaltidningen bekräftar det Mayvor Lundberg redan vet: ”SD har tagit LO:s plats vid fikaborden”. Hon har ännu inte hunnit läsa texten men tycker att grafen på sidan är en skrämmande gestaltning av socialdemokratins kris. Den visar ett fackligt medlemsras och en anslutningsgrad bland arbetare på magra 60 procent, skriver Svenska Dagbladet, tyvärr fortsätter artikel bakom betalvägg.

***

Här hade jag en bild från Oxelösundsarkivet på Mayvor Lundberg (S) som hon vill jag skulle ta bort. Vilket jag naturligtvis gjort.

Hej. Jag önskar att bilden av mig som är publicerad i Petterssons blogg. 16/11 2019 plockas bort. Vänliga hälsningar, Mayvor Lundberg

***

-Pettersson flyttade till Oxelösund från Södermanlands skärgård den 6 december 1958 och minns tiden i det röda fästen, där jag fortfarande är skriven. Det var en stad där ordet borgare var ett skällsord och socialdemokraterna hade total makt. Där började förfallet, S lyssnade inte på avvikande meningar utan körde över folk enligt direktörerna på järnverkets vilja.

En gång sa jag till kommunalrådet Benita Wikström att jag var Oxelösunds sista socialdemokrat, det var inte populärt, men jag menade att socialdemokraterna var inte socialdemokrater annat än till namnet och det var svårt att förstå för S.

Minns ni rekordåren? 

 Samhället ser helt annorlunda ut idag än för 50-60 år sedan. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

─ Före Palme fanns en stark optimism och framtidstro inom rörelsen. Under Palme drevs skatterna upp till världens högsta och problemen kom som ett brev på posten. Detaljstyrning blev viktigare än tillväxt och utveckling. Före Palme var S en unik vänsterrörelse i världen, ett optimistiskt framtidsparti. Idag är man en pessimistisk bakåtsträvande kraft.

Förfallet fortsätter, när Mona Sahlin (S) som nybliven partiledare fick frågor på vad som var viktigt för framtiden blev hennes första svar ”likställ äktenskapen helt oavsett kön”, Carin Jämtin (S) tycker könsneutrala toaletter är viktigt, inget fel på det men knappast visioner för en framåtsträvande rörelse och dagens statsminister Stefan Löfven (S) skyller våldtäktsepidemin på arbetsmarknadslagarna.

Vart tog framtidsoptimisten vägen? Var tog symbolen för socialdemokratin vägen? ─ En knegare som kämpar, gör rätt för sig och är stolt har ersatts med en bidragstagare av oidentifierad ursprung som kräver sina rättigheter utan en tanke på vare sig skyldigheter eller att försöka bidra med något till samhället själv.

På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftsimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem. Det var ett fint ord, en gäst kom, arbetade och åkte sedan hem. Några stannade kvar men de assimilerades och blev så småningom svenskar.

Nu påstås det också att vi behöver arbetskraft, men det är inte längre företagen som importerar och anställer utan politiker och journalister och vi har vänt på tankekedjan, de nya svenskarnas behov först sedan efter många år kanske några av dem vill vara med och bidra till samhället. Rättigheter först och plikt kanske sedan.

Vi och S kanske skulle gå tillbaks till rekordåren och se vad som fanns då och jämför med vad som finns idag, behövs verkligen allt skattefinansierat i dagens samhälle och vad är det som kostar så fruktansvärt mycket pengar?

Varför har vi trots mycket högre skatter inte råd med skolor i varje by, poliser överallt, vård utan köer, att bygga hus och vägar överallt?

Under rekordåren räckte det ofta med att en i familjen arbetade, nu arbetar båda men för många går det knappt runt ändå. Kan det bero på ett varje familj ska försörja friska människor som dom inte känner, vart tog det S vägen som en gång sa ”Gör din plikt, kräv sedan din rätt”, alltid i den ordningen…

-Pettersson är medveten om att höga skatter är ett sätt att socialisera, i stället för att äga produktionsmedlen tar socialdemokraterna hand om pengarna och gör så många som möjligt beroende av bidrag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

17 reaktioner på “S-veteran, vi har gjort bort oss

 1. tänk så lätt det är för lilla Mayvor o övriga röda att börja krypa till korset nu
  usch o fy likt råttor som lämnar det sjunkande röda skeppet
  nej tack någon sympati eller annat lär varken hon eller ngn annan röding får från mig

 2. Historiskt gick staten och kapitalet hand i hand efter WW2. Kollektiva löner, Saltsjöbandsanda. Det fungerade alldeles utmärkt för de stora företagen. Regeringen var s och facket- LO var S. Den korporativa staten per definition. Inga strejker lagom löner
  Världen ändras och s inte med den. Deras grundmål från början med ABF, unga Örnar SSU, mm är arkaiska institutioner.Johan W, på ledarsidorna beskriver det som Bommersviksandan som tagit över.
  Idag strider de för sin egen plats i solen. Offentlig sektor är enorm, passerat 50%. Jag ser det som snylteri på arbetarna. De som agiterar för vänstern är de som vill rädda sitt eget skinn. Inte driva en ideologi eller ha egna ideer, framtidstro. De hoppar på varje trend de kan, nu är det Greta. En ledarstruktur som med medierna går hand i hand för att tysta all kritik leder nedför.
  Det har tagit lång tid för Sveriges folk att inse. Ska det bli våldet, skolan, vården som ska stjälpa det stora lasset?
  Migrationen ser jag som en sak som gör att det går fortare mot stupet.
  Vi är några som aldrig blev rödfärgade, som aldrig köpte ideologin.
  Det känns befriande.
  Det besinningslösa hatet mot Leif Östling personifierar deras inställning till arbetare, industri, välstånd. Kommer vi företagare tillbaka och hjälper till? Skulle inte tro det. Inte en gång till.

 3. När maktlystnad och ”värdegrundsdemokrati” har fått sätta dagordningen inom det socialdemokratiska partiet, under så många år. Så kan det bara sluta på ett sätt.

  Man tappar kontakten med verkligheten. Som måste finnas ända ner till ”folket på gatan”. Som genom sitt tyckande och med åsikter ska genomsyra den politik, som socialdemokratin ska byggas på.

  Socialdemokratin har främjat sig kolossalt mycket från detta grundläggande. Som är värdigt ett parti för ”arbetarklassen” och det svenska samhället.

  Det sakpolitiska viktiga samhällsfrågorna, som har betydelse i människors vardag, har fått stå åt sidan för att bibehålla makten. Då till vilket pris som helst. Man har tillåtit allt för många ”aktivistgrupperingar” inom partiet och utifrån, att sätta dagordningen. Vilket har varit ödesdigert.

  Skönt att höra S-veteranen Mayvor Lundberg, i det vackra Oxelösund, ge sin åsikt i ämnet. Bra rutet, Mayvor. Bättre sent än aldrig.

  Nu för tiden är det inte så ofta, man får hålla med i det en sosse säger och gör. Men idag instämmer jag till fullo, i hennes ord. ” Vi har gjort bort oss.”

 4. Jag var i kontakt med SVT 1 och fick till svar att SVT bara använder sig av DEMOSKOP när dom skall redovisa opinionssiffror. Jag tittade sedan på Demoskops siffror och konstaterade att även dom hade SD före S.
  Vad jag kunde konstatera så LJÖG SVT och Demoskop gick inte att få någon kontakt med annat än deras opinionsundersökning.
  Tro inte på Demoskop eller SVT.

 5. Vad händer på Expressen???

  Rubrik från dagens ledare.

  ”Sverige: från jättebäst i världen till Absurdistan”

  Några citat ur dagens ledare.

  ”Sverige är som byggt för vackert väder och evig fred. Konsekvenserna blir alltmer absurda. ”

  ”Sverige låg i framkant, som dagens politiker skulle säga. Men det var då. Nu falnar bilden av Sverige som ett välfungerande land. Det börjar likna Absurdistan.”

  ”När förtroendet sjunker för de etablerade partierna och dess företrädare, letar politiker gärna efter externa ursäkter: globaliseringen, digitaliseringen, högerpopulismen. Men det vore vida mer fruktbart att ta tag i uppenbara missförhållanden.”

  https://www.expressen.se/ledare/sverige-fran-jattebast-i-varlden-till-absurdistan/?fbclid=IwAR1mQ0QxWamMJwqLcLjcJEhLqho4rYCqCc4HjNvG-5sV5WPpVeM6M7tzlD4

 6. En mycket trevlig och läsvärd text . Född -52 så jag har upplevt mycket i texten . Tack . Mvh Sjöström

 7. Jag var ung den tiden då en ny Volvo Amazon kunde inhandlas för 12 000 kr. Man fick ut ca 7 000 kr i månaden, som byggjobbare. Lägenheten på två rum kostade 630 kr månaden. Bensinen kosta 1,20 kr litern. Visst hade man mer pengar att spendera på den tiden, Nu räcker inte ens en årslön för en ny Volvo, hyran är tio gånger så hög, men inte får man ut tio gånger mer i lön. Sverige var ledande i sjukvård skolor och industrierna gick med stora vinster, polis och rättssamhället kämpade med små brottslingar, mord var sällsynt, avhandlades i veckor i massmedia, när det hände. Hur är det nu, trots skattehöjningar och en otrolig stor byråkrati och flerdubbla samhällstjänster. Så mäktar inte samhället att ge ekonomisk trygghet och bra omvårdnad eller säker ålderdom som pensionär. Samhället är raserat på flera grunder, och än värre blir det, kostnaderna ökar lavinartad liksom kriminaliteten.

  1. Det ända som går UPPÅT i statistiken i Sverige DEN GROVA BROTTSLIGHETEN, och det går med en oerhörd fart.

  2. 7000 netto i månadslön låter väldigt mycket men det beror på vilket år du menar.

   Volvo Amazon tillverkades 1956-1970 och kostade drygt 12.000 när den kom och 17.000 när den lades ned 1970.

   Farsan köpte en röd och vit Amazon Sport runt 1963, det blev ett jävla liv för han hade inte förankrat det hos morsan. Men den var fin.

   1. Den var lite begagnat,så det var fel, ny var den för mig knappt inkörd. Året var 1974, den hade gått väldigt lite, 12 000 kr fick jag den för. Årsmodellen måste då varit sjuttio. Minnet kan svika lite grann efter alla dessa år Kompisen köpte en -73 a 142 sport eller GLE vad dom nu kallades, med el.insprutning för 23 000 kr, vill jag minnas. Med skottet gjorde månadslönen mer, utbetalades varannan vecka, skottet var 12 vecka., Det var ackordet, överskottet. Jag kommer inte ihåg om jag hade trakta redan då, men ett par år efteråt utgjorde den en stor del av lönen,

  3. Villervalle lite villervalla i siffrorna där, priset på en Amazon kommer jag inte ihåg men jag tror att det var mer. Din lön var defenitivt inte 7000 kr snarare 1200 kr och bensinen kostade ca 70-85 öre.
   Volvo vill vara ett premiummärke i dag och ligga i det övre segmentet i pris.
   Men det finns åtskilliga bilar att köpa nya för en svensk normallön. Hittills, för om miljöpartiet får råda så kommer ingen mer än den översta delen av nomeklaturan att ha råd med och tillstånd att köra och äga bil.

   1. Ovan är svaret . 1979 jobbade jag för nuvarande NCC, jag fick ut 11 000kr /månad + högtrakta 300 kr,/dag även helger. Hade trakta i tre år, dom.sista tiden 150/dag.låg trakta.
    Köpte en beg 220 MB för 55 000 kr, hade gått 3500 mil. ny kosta 63 000 kr. Sparade ihop på, inte ens ett halvår. Betalade kontant.
    Traktat utgjorde 300 x 30 dagar 9000 kr+ 11 000 kr + skott som varierade men ca 5 – 12 tusen 12 veckor. På tre månadslöner kunde man köpa en ny Merca , vilka tjänar det nu, möjligen statsministern med bihang. Det byggdes nya lasarett sjukhus skolor och varuhus lägenheter och småhus även i de minsta samhällen. Tiderna var goda ännu. Men det skulle förändras.

 8. Tycker nog att det är sossarnas ledning som gjort bort hela rörelsen i sin iver att få sitta kvar vid köttgrytorna, Nu väntar vi bara på att arbetsrätten ska säljas ut och marknadshyror införas allt för att behaga rödskrikan, Snart finns väl knappt skylten kvar. En samling mångmiljonärer som kallar sig arbetarparti så in i helvete falskt som fler och fler genomskådar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: