Stäng

Himlakroppen Ultima Thule döps om, pk förändrar historien

GOTT OCH BLANDAT. PK-etablissemanget har ännu en gång ändrat historien, himlakroppen Ultima Thule döps om efter reaktioner mot namnets påstådda koppling till nazismen. Nya namnet Arrokoth betyder himmel på det nordamerikanska ursprungsfolket Powhatans språk.

Himlakroppen är den mest avlägsna som människan kunnat studera på nära håll och finns i Kuiperbältet miljarder kilometer bortom Pluto. I januari i år nådde Nasasonden New Horizons Ultima Thule och kunde under förbiflygningen dokumentera himlakroppen.

Himlakroppen fick namnet Ultima Thule efter ett mytiskt nordligt land som i klassisk och medeltida europeisk litteratur beskrivits som bortom gränserna för den kända världen.

Ultima Thule finns alltså i medeltida europeisk litteratur men plockas bort för kopplingar till nazi-Tyskland. Ska Medeltiden, germanerna och tyskarna också plockas bort?  

Himlakroppen Ultima Thule

Res bortom från jorden och djupare in i solsystemet, förbi Mars’s terräng och Jupiters stormar, genom Saturnus ringar, bortom Uranus och Neptunus silkesmoln, och du hittar en mystisk liten zon  med isiga föremål. De är miljoner, några är så stora som halva USA, andra så små som städer. De bildar en ring runt solsystemet, tysta vakter som skyddar den bländande solen, som är så avlägsen att det ser ut som vilken stjärna som helst.

De små kropparna här, i en region som kallas Kuiperbältet, har varit nästan oförändrade sedan solsystemet bildades för 4,6 miljarder år sedan.

I år flög NASA:s farkost, New Horizon, förbi dem, samlade data och fotograferade, det var den längsta färden någonsin. Forskarna döpte den ena stenen till Ultima Thule, som bland annat betyder bortom den yttersta gränsen och troligen användes av greker och romare för Island och Skandinavien för över tusen år sedan.

Men namnet har föreningar senare i historien. Under Hitlers tid föreställde medlemmarna av nazistpartiet i Tyskland Ultima Thule som ett land av arisk renhet. I slutet av 1990-talet producerades i Portland, Oregon, en tidning som hette Thule och som tryckte rasistiska och antisemitiska artiklar.

Och inte att förglömma, det svenska rockbandet Ultima Thule, grundat i Östra Södermanland och populärt bland nationalister som av PK kallas högerextremister och som släppte sitt senaste album för några år sedan.

Läs vidare på The Atlantic… 

-Pettersson säger att PK kan ta det lugnt, namnet Ultima Thule, bortom den yttersta gränsen, är fint och passar både på en rymdsten och på ett rockbandet.

Om Ultima Thule på bloggen…

Sveriges blivande statsminister

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Himlakroppen Ultima Thule döps om, pk förändrar historien

 1. Så bra då att vi har ett vikingaband som inte ändrar sitt namn, världens bästa Ultima Thule! Rösta Sverigevänligt < 2022

 2. Varför inte döpa dem till Lenin o Stalin, det hade säkert
  gått hem, åtminstone här i det vänstervridna Sverige!?

 3. @Tore
  Jaa,de har ju bara tagit bort national och lagt till international och blivit kommunister istället…
  Är det bra???
  Haha!

 4. @Tore
  Jaa,de har ju bara tagit bort national och lagt till international och blivit kommunister istället…
  Är det bra???
  Haha!

 5. Nu måste alla pkmänniskor över hela världen sätta i gång och leta allt vad dom orkar och hinner efter städer och platser med namnet white i .Herregud någon kan ju bli kränkt annars .Döp om allt sådant snarast.Börja med Dovers vita klippor.Så kan dom ju absolut inte heta !!

 6. Det är som svastikan och suastikan, de har bägge fått en dyster framtid för Hitler gillade sin svastika. När sossarna går i graven, förbjuds rosen då?

  Hitler gillade Hugo Boss, skall vi förbjuda det klädmärket? Hitler var vegan, skall vi förbjuda veganism. Hitler gillade hundar, skall dessa gå en ohygglig framtid tillmötes?

  Trams, låt folk bära sin svastika om de vill, låt folk kalla en himlakropp Ultima Thule. Resonemanget är så B tycker jag. PK-etablissemanget skämmer ut sig.

  Låt folk tycka vad de vill, tillåt alla demonstrationer på lika villkor. Omskriv dem på samma sätt så har vi ett ganska bra samhälle.

 7. ”himlakroppen Ultima Thule döps om efter reaktioner mot namnets påstådda koppling till nazismen.”

  Dags att döpa om (S) också då !?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: