Stäng

Barnen som inte lär sig svenska

INVANDRING. Varför kan inte elever födda i Sverige tillräcklig svenska för att klara skolan? Vi hör om skolbarn som har ett språk på 3-4-åringsnivå. De hamnar i ett underläge från början, säger en lärare enligt Sveriges Radio

Petterssons klass 6F. I den var vi 4 invandrare. 1 dansk, 2 finnar och en isländska. Det blev svenskar av allihop.

Hur ska det gå för barnen som växer upp i så segregerade miljöer att de nästan aldrig kommer i kontakt med svenska språket? Sveriges Radio möter lärare och forskare som oroas över att eleverna kan väldigt lite svenska trots att de är andra och ibland tredje generationen i Sverige.

Sveriges Radio har mött elever, lärare och forskare som beskriver hur svårt det kan vara även för barn som är födda i Sverige, att tillägna sig en svenska i skolan som kommer att fungera väl i skola och arbetsliv, när de växer upp i segregerade miljöer och knappt har några skolkamrater alls med svenska som modersmål. De hamnar i underläge från början, beskriver en forskare.

-Pettersson säger att här ser vi ännu ett exempel på fullständigt misslyckad migrationspolitik och den fortsätter på samma usla sätt. I år väntas det utfärdas 120.000 uppehållstillstånd trots att Sverige sedan länge är fullt. Det kommer för många dysfunktionella människor till Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 reaktioner på “Barnen som inte lär sig svenska

 1. Så länge politikerna ser en vinst i skolan, kommer detta vansinne att fortsätta. Med vinst menar jag en chans att påverka elever och lärare, lägga skolan så politiskt som möjligt osv. Den dagen skolan inte är politisk längre kommer ändringen och bättre resultat för eleverna, men fram till dess får vi utstå detta vansinne.

 2. När jag jobbade i Kanada, kom dottern över och började en vecka senare direkt i 6:e klass när höstterminen började
  Hon var enda svenska i klassen och för den delen hela skolan och allt skulle göras på kanadensiska och det var inga problem efter något år tillhörde hon de i klassen som hade det bästa betyget i Engelska
  Hon hade 88 i betyg i engelska i den 100 gradiga betygsskalan när vi flyttade hem till Sverige efter 3 år.
  Problem blev det i Sverige i Gymnasiet, där hon många gånger var illa sedd av den engelska läraren, som var en sekreterare – ej engelsk behörig lärare – som hade avsevärt sämre språkkunskaper än dottern
  Dottern fick betyget 4 i engelska i Sverige trots att hon pratade flytande engelska
  Kontentan var att hon hade högre betyg i engelska i Kanada än vad hon fick i Sverige när hon tog studenten 3 år senare
  Sverige i ett nötskal

  1. Jag känner igen det där. Min lärare gav högsta betyg för en läkardotter och hade mage att rätta till hennes tenta inför oss andra elever.
   Skulle skriva lärarens namn men minns inte.Detta på Sveaplans komvux.
   Vi som blev tillfrågade när andra lärarkandidater var i klassen ,vi fick nöja oss med en lägre betyg än Carina, läkardottern, som knappast kunde stava sitt namn.
   Undrar hur det gick med henne när hon i första lektionen sade rakt ut att hon vill ha en femma eller etta, då hon vill komma in på läkarlinjen. Läkardotter som hon var !

 3. jag var lite extra lärare i till en man som var persier och han ville bli ”svensk”. Jag lärde han allt om sverige och alla osynliga kulturella regler och bruk och han sög i sig som en svamp. Han älskade sverige.

  När jag ertappade honom småsjung Owe Thörnqvists låt ”Titta titta här” så kände jag att vi var klara. hahaha.

  Han assimilerade sig hur snabbt som helst. Jobbar och är som vilken ”svenne” som helst.

  När jag bodde i usa frågade jag mina grannar om precis allt och de lärde mig om alla ”osynliga” regler och seder i usa. Hur generösa som helst och det var aldrig någon som skrattade eller hånade mig för alla mina 1000 tals frågor om allt. Folk VILL hjälpa till så man passar in i samhället.

  Jag visste inte hur mycket man skulle dricksa skolvakten som hjälpte barnen över gatan eller när man skulle visa sin uppskattning för honom eller när och hur mycket man dricksar sina sopgubbar eller hur sjukvårdsföräkringen funkade i usa och massa grejer. Jag visste inte att man börjar på simskola med sina barn när de är ett år redan i usa.
  Mina grannar hjälpte mig hur mycket som helst.

  Det är en helt annan kultur i usa. Man hjälps åt på olika sätt. Gick ganska snabbt att komma in i allt tycker ialla fall.

  1. Stämmer bra med mina erfarenheter av perser. De är ett högtstående folk, med en urgammal kultur och en stolthet över den. Persernas största problem stavas Islam, hade de sluppit bli påtvingade den arabiska månguden hade det funnits åtminstone ETT vettigt land i Mellanöstern.

 4. En utländsk patient som inte kan Svenska har vid läkarbesök alltid o utan minsta tidsbegränsning rätt till tolk som fattiga Svenskar tvingas betala!
  En Svensk patient som i Sverige omöjligen kan förstå den utländske läkaren som inte kan ett enda ord Svenska har aldrig rätt till tolk!
  Först trodde jag att den utländska kvinnliga läkaren skämtade med min gamla mor. Men hon brydde sig inte det minsta om våra protester. Bara fortsatte prata och sen gick hon. Därmed hade vi ”informerats” på ett helt annat språk! Inte ett ord som ens påminde om Svenska.
  När min kompis en annan gång inte förstod när utländske läkare pratade ett annat språk pekade den mycket arga läkaren bara på dörren o föste ut sin patient.
  En annan cancersjuk kompis fick samma behandling! Han tvingas nu trots smärtor arbeta 100%. Arbetsgivaren tycker synd om honom så han har fått ett lättare jobb, men det går inte hur länge som helst…
  Instämmer i att dessa och övriga invandrade människor oftast absolut inte själva är intresserade av att lära sig Svenska!
  De vill inte och det är största problemet!
  De får totalt stöd av makthavarna att de INTE ska anpassa sig! Det är Svenskar som ska lära sig deras språk!
  ”Herrefolksambitioner” och ”Ockupationslogik” kallas det!
  Något som hela PK-cancern och Myndighetsvänstern står bakom!
  En ren ockupation!
  Det landet en gång hade ett helt Försvar för att kunna förhindra!

  1. ”En utländsk patient som inte kan Svenska har vid läkarbesök alltid o utan minsta tidsbegränsning rätt till tolk som fattiga Svenskar tvingas betala!
   En Svensk patient som i Sverige omöjligen kan förstå den utländske läkaren som inte kan ett enda ord Svenska har aldrig rätt till tolk!”

   Det där är något att fundera på och ställa krav på en tolk när man råkar ut för en doktor som inte gör sig begriplig.

 5. Det räcker med en skola för alla. Här ska det vara ordning och reda och höga krav från första klass. Inlåsta mobiler och samma regler och krav på alla. Tyst och lugnt. Endast svenska på lektionerna och endast kvalificerade lärare. Inget stök eller bråk accepteras oavsett. Ut med flummet och kravlösheten och in med sunt förnuft och krav o regler från första skoldagen till sista. Då lär man sig det man behöver inför gymnasiet och livet

 6. Svenskarna maste sluta hoppas muslimerna ar inte har for att komma in i det Svenska samhallet dom ar har for att ta over varat land

 7. När vi flyttade till usa så gick min son i tvåan och kunde typ noll engelska.

  Fröken på skolan i usa sa att vi har xx många nationaliteter på denna skolan och alla kan prata och läsa och skriva på engelska så varför skulle det vara något speciellt med ditt barn?

  Så jag fick skicka iväg honom till skolan i usa utan att kunde ett ord engelska.

  Fröken frågade om han kunde alfabetet och ja det kan han ju. Det svenska alfabetet. Bra då kan han ju läsa på engelska tyckte hon.

  Så i två – tre veckor fick han läsa barnböcker i högläsning för de barnen som gick i nollan och ettan och vips så lärde han sig språket.

  Efter två månader i landet pratade ungen flytande engelska och både skrev och läste på engelska och gick i skolan varje dag på samma nivå som sin åldersgrupp. Han gjorde läxor och samma uppgifter som alla andra i sin klass.

  Fröken – jag sa ju att det inte är några problem att lära sig engelska. Jag fattar inte vad du oroade dig för.

  Så i usa är det inget tjafs eller någon hänsyn till nybörjare på språket. Bara bita ihop och gör vad du blir tillsagd.

  Efter en månad hade barnen vänner och playdates och lekte med andra barn.

  Så var det med det.

   1. Nej. Det får du sköta själv efter skoltid. Det är privata angelägenheter om du vill lära barnet sitt hemspråk. I usa lär man sig engelska punkt.

   2. jag vet en gång på bvc i usa och jag skulle förklara falsk krupp och fick leta upp det latinska ordet för det så läkaren skulle fatta vad jag menade. Funkade bra. Inga tolkar här inte. Om du ska vara i usa så måste du lära dig språket och anpassa dig själv. Precis som alla i usas föräldrar och farföräldrar gjorde när de flyttade dit från olika europeiska länder.

    Alla har släktingar från massa olika länder i europa och folk är stolta över sitt ursprung.

 8. Enligt näthataren Ågren är Svenska ett rasistiskt språk. Unga muslimer, FOI, AFA o Expo samt regeringen håller med.

 9. Men ingen forskning på vad som händer med svenskspråkiga elever i klasser där majoriteten av eleverna talar arabiska?

 10. Varför ska de i dagen Islamistiska satelitstat Sverige kunna det utgående svenska språket ?
  Arabiska är i om kort det offentliga språket i det forna Folkhemmet, det vet alla vettiga som INTE röstar/at på den landsförädiska 7 klövern.
  Slaget är förlorat, efter valet 2022 ser garanterat majoriteten av den trygga svenska väljarkåren till att den sista spiken slås i kistan.

 11. Man får väl förstå dom stackars barnen , dom har inte kommit så långt i sin utveckling så att dom vet vad språk är för något .För först så måste dom ju bestämma sig för vad dom är för en varelse ,för idag räcker det inte med att man som människa tittar ner i byxorna för att få bekräftat vilken könstillhörighet man har, för enligt alla dessa genusforskare så kan det tydligen bli lite hur som helst med den saken .

 12. Bekräftar det möjligen att de
  är dumma från början?

  Mycket tyder i alla fall på att
  de är dumma som vuxna.

  – men det höjer ju den statistiska
  nivån för ”medeldumma”.
  50% är ju dummare än snittet ändå.

  Många är ju t.o.m. fångade i en ”tro”!

 13. Fridolin skulle ju ordna en fungerande skola på 100 dagar. Vad hände sedan. Brist på lärare, pengar, stök i skolorna, disciplinåtgärder från Rektor och lärare straffas.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: