Stäng

Hadrianus mur

HISTORIA. Om några dagar får vi uppleva 30-års minnet av Berlinmurens fall som var ett misstag men det tänkte jag inte trötta er med. Berlinmuren var en skitmur som stod i knappt 30 år. 

En rejäl mur var Hadrianus mur som byggdes av romerska soldater på order av kejsar Hadrianus med start år 122 då kejsaren besökte Britannia. Den 118 km långa muren sträckte sig från kust till kust. i norra England. Hadrianus mur var befäst fram till romartidens slut med undantag av en period då gränsen flyttades 120 km norrut till Antonius mur.

Förutom den 4,5 meter höga muren som gick från kust till kust mellan Solway Firth i väster och Tynemouth i öster, byggdes mindre numrerade befästningar (milecastles), med portar i muren vid varje romersk mil, motsvarande 1 000 dubbelsteg, sammanlagt 1 479 meter, och mitt mellan befästningarna fanns två vakttorn. Denna ursprungliga konstruktion tog cirka sex år att bygga. Redan innan muren var färdig utökades den med 14 fort samt jordvallar söder om muren. Flera fort längs muren har grävts ut och är nu museer.

Hadrianus var romersk kejsare från år 117 till sin död år 138 och räknas som en av de goda kejsarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

5 reaktioner på “Hadrianus mur

 1. Murar är fortfarande nödvändiga i Europa för att skydda de Européiska gräsrötterna från inflöde av terrorister (muslimer). Alla muslimer är i o f s inte terrorister, men nära nog alla terrorister är muslimer.

  Ungern är här ett föredöme. Och i tysthet har Kroatien byggt på en mur, liksom Bulgarien (där muren stöttas av vresig terräng), där årligen både sommar och vinter massor av människor dör av svält, olyckor, förfrysning, och där bara en mindre del är en real mur. Även Österrike, Schweiz, Frankrike har idag murar åt söder. Vad som f n saknas är mur mellan Spanien resp Frankrike, men den kommer sannolikt, eftersom Spaniens regering är ”flyktingvänligt, samt gärna arrangerar transporter norrut (under tvång) för alla inkommande illegaler.

 2. Walther Ullbricht byggde den förhatliga muren . En äkta socialist utbildad i Sovjetunionen under kriget . Passerade denna mur några gånger vid resor i DDR . Ingen munter upplevelse varken mur eller DDR .Mvh Sjöström

 3. Muren tror jag byggdes som ett skydd mot Picterna, ett otroligt strävsamt och stridbart folk som var ett sorts urfolk i Skottland. Inte ens Romarna lyckades underkuva dem! Picterna var ofta ljusa och mycket ljushåriga till rödnätta och var dessutom fulla av tatueringar, därav namnet Picter. Muren blev väl också automatiskt ett skydd för dem mot Romarna!?

  1. En kul grej! Picterna hade själv nyss anlänt till Skottland när romarna nådde Skottland.

   Picterna är desamma som NORRMÄN, från Västnorge. sydligaste Norge och norrut förbi Tröndelagen. Även Geater har varit inblandade, vilka då bebodde området från sydligaste Norge, österut förbi Viken-området till Vättern, med sina ledare (alfernas klan) baserade i Götälvens dalgång.

   Romarna beskriver picterna som tatuerade över hela den synliga kroppen och huvudet. De gick till strid nakna, liksom krigarna inom den keltiska kulturen.

   När Östrom och araberna senare beskriver Nordmännen, så anger de att nordmännens kroppar är full av tatueringar, halva huvudet är rakat med en hårlock (skalplock? – då kelter var huvudjägare – fienders huvud skars av efter en seger) på den orakade sidan. Höger sida (i regel) var oklädd (svärdsarmen fri). Till skillnad mot romarna resp araberna hade alla råd att ha svärd.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: