Trend, knivarna används allt mer


BROTTSLIGHET. Göteborg har under helgen drabbats av en serie knivdåd. Natten till lördag höggs en ung man till döds i närheten av Göteborgs centralstation. Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region väst, ser ett trendskifte bland de som beväpnar sig med kniv, rapporterar Sveriges Radio

– Tidigare var det ganska vanligt att många hade kniv på sig, men den användes aldrig, den kanske plockades upp för att hota offren med men det jag upplever som har ökat är att man är mer benägen att använda kniven, säger Tomas Fuxborg.

Det är inte helt klarlagt vad som hänt, men knivattacken ska ha föranletts av en dispyt – något som bekräftas av den man i 20 årsåldern sitter anhållen för dådet.

Under helgen knivhöggs ytterligare en man i ryggen i samband med ett rån i Göteborg. I Mölndal knivskars fyra personer under ett bråk, varav en skadades allvarligt. I Lerum knivskars en ung man så illa att tappade medvetandet på väg till sjukhus. I Vänersborg ska kniv ha förekommit när två grupperingar drabbade samman i slagsmål.

Göteborg skakades i somras av en serie knivdåd med dödlig utgång, och när helgens händelser nu läggs till dessa har sammanlagt fyra människor dödats av knivvåld i Göteborg sedan i juli.

-Pettersson tycker det verkar som knivarna slår skjutvapnen i antalet döda, men jag har ingen riktig koll. 30 är skjutna till döds i år enligt min statistik, då är inte ”svenskarna” som mördats i Danmark medräknade.

Nåväl, det är bara att acceptera, mångkultur är spännande och berikande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Trend, knivarna används allt mer

 • Fjölet

  Har du kniv på dig skall du ovilkorligen dömas till fängelse, omeldebart
  nu är det nja, hmm, kanske , vet ej mm
  för ung fel person, har inte förstått att hjärtat, halsen, oulsådern satt där.
  vad är det för mening om man inte använder lagen.
  sy in dom minst ett år just bara för att dom bär en kniv.
  utför de knivdåd, död och lemlästning 10 år direkt
  inga normala springer runt med kniv på gator och torg.
  de vet ju om att nu att det bara kommer ett aja baja från myndigheterna, så de skiter i vilket.
  nä det är ju värre straff att inhandla en plastpåse i landet lagom fy f..

  Gilla

 • blabaris

  2010 kommer en studie som visar att: Våldet i samband med mord verkar ha blivit grövre de senaste åren dvs under 1990 talet. Professor i rättsmedicin Ingemar vid rättsmedicinska avdelningen i Uppsala säger att – Vi såg att det var en tydlig ökning av antalet mördade personer som utsatts för riktigt kraftigt övervåld.

  Enligt en studie av svenska mordoffer de senaste 40 åren skedde under 90-talet en förändring av hur mycket skador offren uppvisade.

  Under 1970- och 80-talen var det ovanligt att rättsmedicinare såg tecken på kraftigt övervåld, men på 1990-talet skedde en förändring. 1970- och 80-talen utsattes ungefär ett av hundra mordoffer för kraftigt övervåld. Från 1990 och framåt handlar det om vart tionde mordoffer.

  – Vi gjorde en definition där vi räknade antalet skador på offren, om det är 40 skador eller mer uppfattar vi som ett kraftigt övervåld, Ingemar Thiblin. – Ofta är det knivskador, att personen hugger, hugger och hugger i flera minuter. Alternativt trubbigt våld, sparkar och slag under ett utdraget förlopp eller en kombination av sparkar och slag och skärskador och stickskador.

  Studien 2010 visar även att antalet dödsskjutningar på 1990 talet har tredubblats jämfört med 1970- och 80-talen.

  Redan då LJÖG BRÅ: Rättsmedicinarnas resultat förbryllar kriminologer, som hävdar att våldet i samhället inte ökar, därför borde inte heller det våld som offer utsätts för bli allt grövre.

  – Vad kommer den här ökningen av, vad är det som hänt jämfört med tidigare decennier, varför ser vi den här ökningen? Det vet vi inte. Den här studien visar att här har vi någonting vi bör ta reda på eller som rättspsykiatrikerna och andra som jobbar med beteenden bör titta närmare på.

  Enligt en studie av svenska mordoffer de senaste 40 åren skedde under 90-talet en förändring av hur mycket skador offren uppvisade.
  Under 1970- och 80-talen var det ovanligt att rättsmedicinare såg tecken på kraftigt övervåld, men på 1990-talet skedde en förändring.

  Vad hände då under 1990 talet??

  I mitten av 80-talet började asylsökande från Iran och Irak, Libanon, Syrien, Turkiet och Eritrea, somalia, chile, colombia och kuba att öka i antal i hela Västeuropa och i sverige.

  Under slutet av årtiondet började också asylsökande från flera av de forna öststaterna att sälla sig till köerna av asylsökande exempelvis Balkan.
  Brist på id-handlingar ett växande problem under 1990 talet. 1992 sökte 84 000 personer, främst från forna Jugoslavien, asyl i Sverige.

  Gilla

 • blabaris

  sedan alla balkan gäng kom på 90 började maffian i gbg med skottlossning på öppna gator och sprängningar….

  20 år med grov kriminalitet…..

  Gilla

 • Ture

  Tråkigt att Göteborg, som var en så vacker och trevlig stad, har förändrats till att bli rena gettot. Detta tack vare inkompetenta skitstövlar till makthavare som har förråt vårt land. Man kan aldrig förlåta det som de har gjort mot oss, våra förfäder samt våra efterkommande generationer.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Men Molgans geniala knivlag, är den inte effektiv ?

  Gilla

 • Billy Boy

  Delcitat

  Inget statligt stöd till kommuners väktare.

  Kostnaden för väktare ökar kraftigt för flera kommuner och regioner i landet. Trots att det är staten som är ansvarig för säkerhet och ordning är det enligt inrikesminister Mikael Damberg inte aktuellt med någon ersättning för väktarsatsningar i kommunerna. (Publicerat 15 april 2019)

  Slut delcitat

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=7168144

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: