Kiruna flyttar

GOTT OCH BLANDAT. Att flytta en hel stad är inte enkelt, det måste planeras noga och det nya måste byggas upp innan det gamla rivs osv. Till och med kyrkogården ska flyttas. 

Gruvbolaget LKAB hojtade till redan 2003 till Kiruna kommun om att markdeformationerna, som med tiden utvecklas till sprickor och från gruvbrytningen spridit sig snabbare än vad de tidigare trott.

2004 skickade Kiruna kommun ut ett pressmeddelande: Staden ska flyttas. Några år senare beslutade LKAB dessutom att anlägga en ny nivå i gruvan, drygt en kilometer under staden, som gjorde så att flytten blev än mer nödvändig.

Byggandet av den nya stadskärnan påbörjades 2014 och världens största flytt ska vara klar 2022. Villor rivs, husen värderas och villaägaren får ett erbjudande om ett likvärdigt hus eller pengar efter marknadsvärde plus 25 procent. Hyreshus, företag och annat ersätts också enligt LKAB.

Mycket rivs och det byggs nytt men 39 kulturbyggnader ska räddas och flyttas.

-Pettersson hoppas att allt går bra för Kirunaborna och LKAB och att ingen blir allt för missnöjd även om jag inser att det kommer att trampas på några ömma tår och att alla inte kommer att bli helt nöjda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Kiruna flyttar

 1. Tänk vilket ståhej det skulle ha varit om en stad i samma storlek skulle måsta flyttas här i Södra sverige!?

 2. Vilka är det som betalar detta biljardprodjekt.
  Jo skattebetalarna över hela Sverige.
  Du som bor i t.ex. Lund eller Södertälje betalar vad det kostar att bygga en ny stad i Norrland.
  För att du gör detta så får du som belöning SÄMRE läkarvård och SÄMRE skola där du bor VARSÅGOD.

  • LKAB har nog dragit in några hundra miljarder om inte tusen, under årens lopp, så att säga att skatten betalar flytten är att vara vårdslös med sanningen. Vi har producerat järnmalm, skog och elkraft som täcker en stor del av landets intäkter, på landets största yta per innevånare, Norrbotten. Staten äger vattenkraften, gruvorna och större delen av skogen, som alla går bra och ger vinst till statskassan.

 3. En av Petterssons läsare är ursprungligen från Kiruna!
  Med en Pappa från Polen!
  Med en Mamma från Finland!
  En SDare i AC-län! 🙃
  Tack för Din blogg!

 4. Det bästa av allt är att man trodde malmen skulle räcka i 25år till men så var inte fallet, utan efter senaste uppdateringen av malmreserven visade det sig att den räckere högst 10 år till.

 5. Ägare LKAB: Svenska staten – 100 %
  Moderbolag Regeringskansliet
  Dotterbolag LKAB Berg & Betong AB
  LKAB Fastigheter AB
  LKAB Kimit AB
  LKAB Malmtrafik AB
  LKAB Mekaniska AB
  LKAB Minerals AB
  LKAB Nät AB
  LKAB Wassara AB

  Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Dessutom förvaltas två verksamhetsstiftelser. Tillsammans sysselsätter bolagen med statligt ägande cirka 135 000 personer. Det uppskattade sammanlagda värdet på den statliga bolagsportföljen uppgår till 630 miljarder kronor.

  2018: Utdelningarna till aktieägare uppgå till cirka 20 miljarder……

  Samtidigt höjer vi skatten för svenska medborgare……

  läs gärna vilka spännande bolag staten äger i sverige….

  exempelvis: Sweden House (”Sverigehuset”) är ett ryskt aktiebolag som förvaltar ett så kallat Sverigehus i Sankt Petersburg, med officiella, kulturella och kommersiella funktioner.

  https://www.regeringen.se/myndigheter-med-flera/#1234

Kommentera