SKL – gymnasielagen en katastrof


INVANDRING. Gymnasielagen som gav ensamkommande unga rätt att stanna i Sverige är svårtolkad och måste ses över, skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.

”Morgan Johansson möter ensamkommande ungdomar” by Socialdemokrater is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och omfattar 7.800 ungdomar som registrerats som barn innan den 24 november 2015. På punkt efter punkt har farhågorna kring lagen besannats, enligt Knape. Efter 15 månader ska de unga nu ansöka om förlängt uppehållstillstånd med stor ovisshet som följd, skriver Knape.

Knape nämner bland annat att skolpersonal står utan vägledning, att utbildningsplatserna är för få och kostsamma och att många unga drabbas av psykisk ohälsa. Han varnar också för ett växande parallellsamhälle när unga som omfattats av lagen får avslag på ansökningar om förlängning.

-Pettersson undrar om S, MP, C och V som var de som godkände lagen inte visste vad de röstade på? Eller var det en medveten handling för att ge människor utan asylskäl möjlighet att stanna i Sverige?

Hade Sverige följd lagar och regler hade grabbarna inte fått stanna utan fått åka hem till Iran för länge sedan. Detta slirande på vår lagstiftning gör bara saker och ting värre.

Ungdomarna har inte tillräckliga förkunskaper, särskilt i svenska språket, för att klara utbildningen och därmed kunna ansöka om förlängt uppehållstillstånd.

Enligt den tillfälliga lagen ska den sökande, efter fullföljd utbildning, inom sex månader ha en varaktig anställning som möjliggör försörjning under en längre tid, en anställning som varar i minst två år från beslutstillfället. Hur många ungdomar, även svenska, har det direkt efter skolan?

97 procent av de som söker uppehållstillstånd efter den nya ”gymnnasielagen” är ljugande män utan id-handlingar, som saknar asylskäl och som i huvudsak kommer från Afghanistan, Iran och Pakistan.

Tragiskt är könsfördelningen bland de sökande. Sedan den 1 juli 2018 har det totalt kommit in 10.557 ansökningar. Av dessa är dock bara 353 kvinnor. (siffran gäller oktober 2018)

Merit Wager Twitter. Varför följer inte myndigheterna lagen? 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “SKL – gymnasielagen en katastrof

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: