Polen, ett skräckexempel

Polen är en skam för Europa. Det skriver centerpartisterna och EU-parlamentarikerna Fredrik Federley och Abir al-Sahlani i en debattartikel.

”Det illiberala Polen är en skam för Europa” och ”På bara några få år har Polen gått bakåt”, menar de två och räds framgångar i dagens val där det styrande Fred och Rättvisa väntas vinna stort. Konservativa och invandringskritiska partier i Europa borde se med fasa på det Polen som formats de senaste åren, menar Federley och al-Sahlani.

Al-Sahlani som har sin bakgrund i ett utomeuropeiskt land och Federley som tycker bättre om män än kvinnor, har förstås sina skäl att anklaga Polen och landets regering. De har ju inte fogat sig efter samma mall som svenska politiker följer. Självklart får också Polens miljöpolitik en släng av den kritiska sleven, så också landets restriktiva abortlagstiftning.

UNT

Polen ska alltså utgöra ett europeiskt skräckexempel enligt dessa två centerpartister.

Låt oss då börja med skolan. När Pisa-undersökningen presenterades 2016 låg Sverige på en blygsam 19:e plats bland OECD:s medlemsstater. Polen låg på 14:e plats. Redan 2013 presenterades krisen i den svenska skolan där skolket, för sena ankomster och stora kunskapsförsämringar lyftes fram särskilt. I samma undersökning presenterades Polen som ett av de länder som lyckats bryta en negativ trend.

Tittar vi på arbetslösheten i EU är detta ingen rolig läsning för oss svenskar. Den 30:e september publicerade webbsidan Ekonomifakta färska siffror över arbetslösheten i EU. Sverige, som enligt Socialdemokraterna skulle har EU:s lägsta arbetslöshet 2020, ligger i det absoluta bottenskiktet med sina 7,1%. Polens arbetslöshet ligger på 3,3% och ser bara hur Tyskland, Malta och Tjeckien har lägre siffror.

När det gäller välstånd klarar sig Sverige bättre enligt 2018 års siffror. Förvisso hade Sverige halkat ned från toppskiktet i OECD till en för svenska mått mätt blygsam 12:e plats. Polen låg då på 33:e plats.

Europaportalen har fört statistik över polisanmäla brott per 100 000 invånare i EU-länderna åren 2008-2016. Man listar 13 olika brottskategorier och i samtliga ligger Sverige klart före Polen. Sedan ska man förstås ta statistiken med en nypa salt, då anmälningsbenägenheten säkert är högre i Sverige än i Polen. Fast statistik är statistik och att Sverige toppar de flesta kategorier kan inte bara förklaras med av svenska medborgare är mer benägna att anmäla.

Terrorism är idag ett begrepp som förknippas med Europa. På Europols webbsida kan man hämta intressant statistik (pdf-fil). 2018 inträffade 129 händelser i EU som kategoriserades som terroristbrott. Ett av dem i Sverige och inget i Polen. Sju personer arresterades för terroristbrott i Sverige, två i Polen. Här stod etniska nationaliströrelser för den största andelen, följt av jihadister, vänsterextremister och högerextremister.

De svenska vårdköerna är välkända. Här ligger Sverige i den absoluta botten, tillsammans med bl.a. Polen. Statistik från Euro Health Consumer Index kan hämtas här (pdf-fil). Det man ska ta i beräkning är att vi i Sverige har ett högre skattetryck än i Polen.

Då tar vi just skatterna som en sista jämförelse. Siffror från årsskiftet 2018/2019 visade att skattetrycket i Sverige var 44%. I Polen var det 33,9%. Höga skatter är som de flesta vet en garanti för att skrämma bort företag från Sverige och ett hinder för utländska företag att investera här.

Fast som Fredrik Federley och Abir al-Sahlani skriver. Polen är ett skräckexempel i Europa.

När vi ändå talar om skräckexempel måste den i Irak födda Abir al-Sahlani nämnas. Ni minns att hon polisanmäldes 2012 för oegentligheter med biståndspengar som Centerpartiet delade ut. I en intervju 2019 kritiserar al-Sahlani Annie Lööf och partiet för ett bottenlöst svek. Fast nu har ”sveket” lett till att hon sitter i Bryssel och tjänar i runda slängar 70 000 i månaden netto. Notera att sidan med meritförteckningar är helt tom.

19 thoughts on “Polen, ett skräckexempel

 1. Demokrati är läskigt tycker Sveriges EU-representanter Fredrik Federley och Abir al-Sahlani. Uppenbart bryr ni er inte om att jämföra länderna för då märkte ni att Sverige bara sjunker.

 2. Att anmälningsbenägenhet skulle vara mindre i Polen kan ni ju försöka inbilla någon annan!

  Vet man att polis och domstolar tar en på allvar, rädslan för repressalier inte finns och man inte har blivit utsatt för brott till den grad att man inte orkar anmäla mer, så lär man ju anmäla alla brott!

 3. Federley tjänar sin lön på att mobba alla som inte passar in i hans PK ramar. Sjukt vilka företrädare vi har i EU och inte minst i Sverige.
  Polen går som tåget inom alla områden.

 4. Haru sett 1 polack eller 1 miljon s-smurfar (sexbrotts smurfar) på Arbetsförmedlingen och F-kassan?

  • AF hjälper inte polacker i Sverige. De säger att de inte har tid, berättar en polsk ingenjör som nyligen kom hit.
   På AF säger de att han måste själv skriva in sig medans araber får en timme med en handläggare. Så sjukt.

 5. Hela centerpartiet är en enda stor katastrof och skam för Sverige.
  Annie Lööf och hela hennes entourage av tokstollar kör Sverige allt djupare in i katastrofen.

 6. Polen är ett föredöme som sätter sitt folk först och som vägrar masskolonisering av müslimskt skit!
  Min Pappa flydde Polen 1948 och jag funderar ärligt på att flytta dit med min Vackra Kobieta (som är från Polen).
  Jag skojar med min Far och säger att ”Han flydde ifrån, jag önskar flytta dit”. Min Far smugglade under WWII, lever ännu, 91 år gammal!
  Hurra för Det Vackra Stolta Polen!

  • Roligt att din pappa lever! Glöm inte att fråga honom om allt han har varit med om. Intressant nutidshistoria!

   • Pappa har många historier att berätta dock är Pappa dement nu. Kroppen är bra! Tack!
    Har själv varit ut i krig (FN-tjänst varav 1994 i BH).

 7. Min åsikt är att om vi byter ut den miljonen flyktingar/muslimer som finns i Sverige mot en miljon polacker kommer vi inom 10 år att vara det rikaste landet i världen.
  Antar att nästan alla svenskar nu förstått vilken nitlott de inavlade muslimerna är för vårt land, medan det är polackerna som bygger upp vårt land.

 8. Är det något land som är ett skräckexempel och skam för EU så är det Sverige, där regering, del av opposition och media samarbetar för att byta ut sitt eget hårt arbetande folk och ersätta med människor från medeltida dysfunktionella kulturer och länder.

 9. Polen har nog inte glömt ww2 och ockupationen där de var styrda av Sovjet, och är mer intreserade att befolkning intakt oavsett EU

 10. Om någon med polsk bakgrund följer Petterssons vore det väl intressant att veta hur snacket går i dessa kretsar. Vad anser ni polacker om den raljanta ton som pågår mot ert land i Sverige?

 11. Polen är ett land som sätter sitt eget folk först och främst. Det är så det ska fungera men är man centerpartist fattar man inte det.
  Det är centerpartiet som är en SKAM för Sverige. Hela vår regering är en SKAM för Sverige och Europa. Såna trångsynta enfaldiga politiker är en skam för hela svenska folket.

 12. När man går in i en Netto butik i Polen närmar bestämt Staden Chojna så ser man polacker och en del tyckar som köper golonka (fläcklägg)Och ute på gator o torg så talar de sitt eget språk.Inte arabiska .
  Vad hör man i Malmö?
  Föresten bensin o diesel kostar c,a 12 kr.

 13. Skattetrycket enligt OECD räknas i andel av BNP, det vill säga summan av alla varor och tjänster som produceras och konsumeras. Att staten lägger beslag på i stort sett hälften borde få vem som helst att reagera. För den enskilde individen är det 68% av inkomsten som gäller enligt Swedbanks privatekonomer.

  Vad Abir al-Sahlani beträffar har hon bytt länder som den värsta globetrotter innan hon kunde komma till Sverige och ligga oss till last. Eftersom familjen har varit så engagerade i Irak borde väl hon resa hem och bygga upp landet i sann kommunistisk anda som hennes far förespråkade under Saddam?

 14. Lite typiskt för svenska politiker.

  De problem de är ansvariga för hemma i Sverige, är man inte så sugen att prata om. Istället slänger man ur sig de ena anklagelsen efter den andra, ut mot andra länder. Enklare så.

  Tänk att de är sådana ”experter” på Polen, dessa centerpartister. Skam ligger nog närmare, den politik de själva för ut, mot oss svenska medborgare.

 15. Muslimer och zigenare är fridlysta oavsett vad jävelskap de hittar på. Gud nåde den som vågar kritisera den nya adeln. Men polacker och ungrare kan man tydligen kasta skit på, bara för att de vägrar anpassa sig till vår svenska hjärntvättande DDR-kopia. Fredrik F. och Abir S. verkar vara ena främlingsfientliga rasister. Fyy-Fy !

Kommentera