Stäng

Femtusen år gammal stad upptäckt i Israel

HISTORIA. En 5.000 år gammal stad har upptäckts i Israel, tack vare ett planerat vägbygge. Efter två och ett halvt års utgrävningar presenteras nu ruinstaden som beskrivs som ett av de viktigare fynden på länge.

Foto: Assaf Perez/Israel Antiquites Authority 

Staden är en av de största som i regionen och inrymde bland annat befästningsverk, ett tempel och en begravningsplats.

Utgrävningsplatsen nära Harish i Israel har fått namnet Ein Asur.

Runt fyra miljoner olika fragment har hittats, som krukskärvor, flintverktyg och urnor av sten och basalt. En del verktyg anses ha sitt ursprung i Egypten. Bland föremålen finns statyetter med mänskliga ansikten och djurhuvuden. Man har även hittat brända djurben i en stenbassäng vilket ses som tecken på djuroffer.

Upp till 6.000 människor kan ha bott i staden, en ovanligt hög siffra vid den tiden, säger Yitzhak Paz som påpekar att den grundlades ungefär samtidigt som den första faraonen etablerade sitt styre i Egypten.

Han bedömer att platsen övergavs av okänd anledning någon gång under tredje århundradet före Kristus. Vägen som skulle dras fram över fornstaden har fått en annan sträckning.

Jerusalem Post.

-Pettersson säger att det var några år innan islam, ändå påstår muslimerna att de byggd landet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

5 reaktioner på “Femtusen år gammal stad upptäckt i Israel

  1. ”Pettersson säger att det var några år innan islam, ändå påstår muslimerna att de byggd landet” Nuförtiden påstår dom att dom räddar ekonomin.

    1. På mellanstadiet (eoner sedan) skulle vi rita stjärnor. I stället för 5 uddar ritade jag två trianglar över varandra utan att ha en aning. Läraren sa, inte bra, du kommer att förstå när du blir äldre. Såhär ritar man en stjärna (med 5 uddar).

  2. Dom är inte dåliga judarna! Fantastiskt att kunna bygga ruinerna av det gamla judiska templet i Jerusalem under mosken!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: