Iransk kvinna brände sig själv till döds, nekades titta på fotboll


ISLAM. Sedan den islamiska revolutionen 1979 har iranska kvinnor blivit förbjudna att besöka på fotbollsarenor eftersom kvinnor som tittar på män som spelar fotboll i shorts ”främjar promiskuitet”. Nyligen satte en iransk kvinna eld på sig själv utanför en domstol i Teheran efter att ha blivit arresterad av moralpolisen när hon försökte komma in på en fotbollsstadion förklädd som en manlig åskådare. Kvinnan fick 90-procentiga brännskador och avled. 

Både landslagsmålvakten Hedvig Lindahl och anfallaren Kosovare Asllani reagerar på nyheten om den iranska kvinnan som dömdes till sex månaders fängelse efter att ha försökt kollat på fotboll. Kvinnan tände eld på sig själv utanför en rättssal i protest och dog av sina skador.

”Hej Fifa! Det är på tiden att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej”, skriver Lindahl.

”Det är dags att agera och inte vara tyst. Vi måste hjälpa Irans kvinnor att kämpa mot könsapartheid. Det här handlar om mänskliga rättigheter”, skriver Asllani.

-Pettersson säger att Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) i våras var på iranska ambassaden på Lidingö och uttryckt sin glädje över den blomstrande handeln samt sin besvikelse över USA som försvårat läget för regimen.

Vad Ann Linde indirekt var med och firade på ambassaden på Lidingö var decennier av tortyr och massavrättningar av oppositionen, bland annat de som trodde sig göra revolution för yttrandefrihet och demokrati och godkände förtrycket av kvinnor.

Till sist vill jag säga utan att raljera, att fotboll handlar inte om liv eller död, det är betydligt allvarligare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Iransk kvinna brände sig själv till döds, nekades titta på fotboll

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: