Vapen, bistånd och skatter


VAPEN & SKATTER. 2018 exporterades krigsmateriel från Sverige för 11,4 miljarder. Det är en tredubbling sedan början av 2000-talet. Ser man till det totala värdet var Sverige den 15:e största vapenexportören i världen åren 2014-2018. Sveriges andel av vapnen i världen uppgår dock inte till mer än någon procent.

När de svenska vapnen används i krig blir det oftast liv i SVT och TV4 samt hos Miljö- och Vänsterpartiet med flera.  Vart vapnen går ska kollas och dubbelkollas till ingen större nytta. Det är en märklig dubbelmoral.

Biståndet däremot, i år 51 miljarder svenska skattemedel, skyfflas ut utan större kontroll och ibland till och med medvetet till terrorism som i Palestina. Ibland hjälper biståndet tyranner och mördare att hålla sig kvar vid makten som i fallet med den nyligen avlidne Robert Mugabe. Bistånd används till korruption, terrorism, vapenköp och fan vet allt men när det kallas bistånd ses det som fint och kontrollen av de 51 miljarderna är inte så noga.

U.S. Air Forces har bestämt att Boeing tillsammans med SAAB ska tillverka nästa generation amerikanska skolflygplan. Ordern är jättelik och omfattar i ett första skede 350 plan.

Boeing T-X Bilden från SAAB

I ett pressmeddelande beskriver Saabs samarbetet med Boeing: ”Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet”.

Nåväl, skolflygplan och bistånd går tydligen bra enligt Svenska freds med flera. Att piloterna sedan bomber skiten ur stora delar av världen spelar tydligen ingen roll. Bara Sverige, den humanitära stormakten, får ha ett rent samvete.

Kortfattat går den svenska politiken ut på: Köp gärna våra vapen men ni får inte använda dem. Ska ni ha vapen till att kriga med får ni ta av biståndet och köpa av någon annan.

Läs mer om Boeing T-X, där SAAB är med på en liten del…

Sveriges skolflygplan, SK-60, är 50 år gamla och det är hög tid att de byts ut. Men det är väl inte troligt att Försvarets Materialverk, FMV, kan nöja sig med Boeing TX, de vill säkert utveckla något eget, kosta vad det kosta vill…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Vapen, bistånd och skatter

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: