Utveckling av den våldsbejakande högerextremismen

TERRORISM. Säkerhetspolisen ser en utveckling inom den våldsbejakande högerextremismen som innebär att risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott. Utvecklingen, där den våldsbejakande högerextrema ideologin riskerar att gå från något extremt till normalt, kan leda till att enskilda individer radikaliseras.

Pressbild Säpo

Flera attentat utförda av personer som inspirerats av högerextrem ideologi har under den senaste tiden inträffat runt om i världen. Säkerhetspolisen har fått frågor kring olika händelser och hur vi bedömer utvecklingen.

– Vi ser att den våldsbejakande högerextrema ideologin som tidigare huvudsakligen varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö får allt större spridning och attraherar fler. När olika högerextrema grupper närmar sig varandra kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott. Det är en utveckling som måste följas noga, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Säkerhetspolisen ser en utveckling som pågått under en tid i såväl Sverige som i bland annat Europa och USA där hotet att utföra attentat eller grova våldsbrott kommer från aktörer som befinner sig i utkanten av vit makt-miljön och som radikaliserats på nätet. Det är till exempel uppmaningar om att agera och göra något innan det är för sent, vilket kan jämföras med resonemang inom andra extremistmiljöer att använda sig av alla till buds stående medel.

– Förutom attentat och grova våldsbrott ser Säkerhetspolisen ett långsiktigt hot mot demokratin där aktörer i vit makt-miljön utför andra mindre grova brott mot politiker, minoritetsgrupper och andra samhällsföreträdare. Utmaningen för Säkerhetspolisen är att upptäcka och bedöma de aktörer som sympatiserar med extremistmiljön och som snabbt kan gå från ord till handling, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin och vi arbetar kontinuerligt, både på egen hand och i samverkan med andra myndigheter, med att reducera hoten från extremistmiljöerna. Under senare år har vi även intensifierat det ständigt pågående arbetet mot individer inom våldsbejakande högerextremism.

– Utvecklingen där den våldsbejakande högerextrema ideologin riskerar att gå från något som uppfattas som extremt till något normalt gynnas av en hätsk retorik och ökad polarisering. Det måste bemötas av hela samhället, på alla nivåer. Och det måste göras i tid, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Säkerhetspolisen pressmeddelande

-Pettersson noterar att den våldsbejakande islamismen enligt Säpo är det klart största hotet för Sverige. Det kan man inte tro när man hör debatten.

Nåväl, stoppa invandringen av muslimer och börja återvandringen så minskar risken för terrorattentat både från islamister och högerextrema.

Dessutom låter det som Säpo ger sig in i samhällsdebatten på PK-sidan och det borde de hålla sig borta ifrån.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

16 thoughts on “Utveckling av den våldsbejakande högerextremismen

 1. Skönt att Polisen kommit upp till ytan, även om jag hellre sett dom drunkna…

  De i tjänst kvarvarande Poliserna är “pursvenskens” värste fiende! Värre än alla terrororganisationer tillsammans, för man vänder sig enbart mot Svensken.

  Det är inga order “uppifrån”, som många tror,
  för Polisen har ingen “ovanför”, enbart på pränt och detta är alarmerande.

  Angiveri och förföljelse sker seriöst, enbart mot Svensken, och av Poliser med utländsk härkomst.

  Så länge Sverige dras med en JM, var största merit som politiker är, att han införde rökförbud på restauranger år 2005, så rullar det på…

 2. SÄPO agerar som Säkerhetspolis i ett ockuperat land alltid gjort!
  De mest skrupelfria och karriärkåta byter sida och gör vad de kan för kamouflera detta med diverse inlärda floskler!
  Övriga håller låg profil eller byter jobb.
  Jag tänker på alla de lokalpolitiker inom SD som efter omfattande hot & attentat mot även familjer tvingas sluta. Utan att varken SÄPO eller polisen lyfter ett finger mer än att lägga ner utredningen.
  Vidare alla dem med “fel” Svenska rastillhörighet som väljs ut som brottsoffer av Islamister som inte hymlar med sin avsikt att vara “Herrefolk” över fattiga Svenskar.
  Ska SÄPO vägra svara på frågor efter nästa Islamistdåd och bara hävda att felet ligger hos “Vit Makt”?
  Notera att de aldrig ens försöker definiera “Vit Makt” eller “Nazister” utan medvetet hålls detta maximalt luddigt!
  Precis som “Hets Mot Folkgrupp”.
  PK-cancern har ärvt över Sovjetunionens synsätt att all form av självständigt tänkande eller empati är “Nazism” eller “Fascism”. (Däremot inte de import-kriminella rasistapornas judehat…)
  När SÄPO nu helt viljelöst byter sida och blir en slags ockupations-myndighet så får de räkna med att vanliga skötsamma Svenskar lär vilja ge dem en rak höger! Vidare att de riskerar ställs inför rätta för Landsförräderi och Medhjälp till samhällsförstörande grov kriminalitet!
  Gissar att inom en snar framtid ser vi inkvoterade yrkeskriminella slamister på SÄPO.
  Sen plockas besvärliga kritiker in och misshandlas?
  En efterbliven kriminell bananrepublik måste ju löpa linan ut! Kritik eller sanning är farligt…

  • Ja, ”Göran”;

   Ett ytterligare exempel på vilken position vår ”säkerhetspolis”,
   SÄPO har:

   Jag skrev till SÄPO och frågade vilken ställning de har till att
   socialdemokraterna har kontrakt med muslimerna sedan 1999
   om, bl.a. att S ska bidra till att muslimer ska ha framträdande positioner i alla viktiga styrelser i Sverige, inklusive regeringen.
   (Hanif Bali?)

   => Jag får inget svar.
   Jag vet inte om det står en SÄPO – bil utanför vårt hus sedan
   de fick brevet?
   Jag är kanske i registret för ”högerextremister” efter det?

 3. Säpo behöver behöver inte definiera demokrati eftersom detta inte existerar i dagens Steffes och övriga 7 klöverns trygga och heliga och mångkulturella Islamistiska satelitstat Sverige !

 4. En vilsen pojke utklädd till Darth Vader viftandes med ett svärd, nermejad av polisen som berömdes av Stefan Löfven för god insats och en misshandlad sjuk, norsk yngling är alltså representanter för den inhemska terrorismen vi nu ska skyddas från.

 5. “Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokrati”..va väl ändå att ta i.

  Hur definierar SÄPO demokrati??

 6. Kommunism, socialism, nazism, fascism, zionism och islamism är samma andas barn, det vill säga vänster. Deras motsats är liberalismen och den mest “extrema” formen är libertarianismen. Jag och de mer kända Ron Paul och Lars Bern är alltså några av de “högerextrema” och jag kan lova att vi hyser inga attentatsplaner. Men det är inget som är hugget i sten och det kanske börjar bli dags att visa de valda och ovalda clownerna var skåpet ska stå.

 7. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Det STORA hotet kommer varken från höger eller vänster extrema krafter.
  Det som är mycket mer allvarligt är svaga politiker som tillsats att styra landet.

 8. Sveriges sakliga statsvetare och terrorexpert Magnus Ranstorp förmedlade mängder av sanningar till radiolyssnarna i SR-programmet ”Sommar i P1” den 27 jun 2019.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/1319472

  Med stor trovärdighet presenterade han mängder av fakta om terrorhoten ffa från islamister som under mer än 10 års tid vuxit sig starka i Sverige.

  De ansvariga för försummelserna var och är de naiva, odugliga och aningslösa virrpannorna i regeringarna Fredrik Reinfeldt (8 år) och Stefan Löfven (snart 5 år) som tagit alltför lätt på de växande islamistiska terrorhoten.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2019/05/politikfakta-stefan-lc3b6fven-1a-maj.jpg

  Man kan bara hoppas att politikerna och Säpo omedelbart kommer till sans, tar sitt fulla ansvar och förmår upphöra med det meningslösa käbblet. I stället måste alla nödvändiga kraftfulla motåtgärder vidtas. Det behövs att rätta prioriteringar görs så att konkreta och verkningsfulla resultat uppnås snabbast möjligt.

 9. Vit makt miljön?
  Alla extrema händelser i Sverige har visat sig vara arabernas eller muslimernas verk.
  Tai our Abdul ahab Drottninggatans etta, den andra Ak.lov är kompis med bergsturken . Vad menar de med att vita begår extrema våldshandlingar? Främlingsfientligheten växer hos alla drabbade, dvs alla oss skattebetalare som tvingas se på hur illa vi behandlas. Hur vi är kartlagda och jagade av samhället.
  Varför inte kolla dem som verkligen är farliga element i Sverige?

 10. Muslimska extremister nämns inte!
  – men det beror på att de är inte extremister
  – de följer bara sin ”lagbok”!
  – exempel:
  9:123
  ”Make war on the infidels living in your neigborhood!”
  22:19
  ”Punish the unbelievers with garments of fire, hooked iron rods,
  boiling water; melt their skin and bellies!”
  8:60
  ”Muslims must muster all weapons to terrorize infidels!”

  – de är alltså inga extremister!

  I ledning av ett företag måste man ha en framtidsplanering och
  riskanalys.
  I Sveriges regering gäller inte samma krav.

 11. De jag känner till är Utöya och New Zealand och ett misslyckat i Norge nyligen, har risken för islamistisk terror och hämdattacker blivit en sådan maktfaktor att man ser det som mycket farligare än alla dessa IS-inspirerade terrordåd vi haft?

 12. International-socialisterna kallar allt de inte gillar högerextremism så beteckningen är utan värde. Eftersom international-socialister totalt dominerar media så blir deras lögner “sanningen”.

 13. Jag hörde en expert uttala sig om spöket organiserade högerextrimister. Ingen kan peka på dem, men media skriver om dem, politikerna bygger sin retorik från dem och polisen får ett rejält anslag när dom nämner högerextrimister. Alla nöjda och glada med det högerextrema spöket.

 14. Klas Friberg;
  jaha man kan alltid tro på SVT, SR och andra statligt stödda medier vill i slutändan anklaga President Trump för alla “terroristdåd” över hela världen!
  Kul att SVT i ett senare inslag rapporterar – NYA MÄN I MALMÖ ANHÅLLNA FÖR BOMBATTENTATET I KÖPENHAMN – hur menar SVT att vi som betalar deras LÖNER ska kunna se deras rapportering OBJEKTIV ??

Kommentera